Kenali Jerawat Hormon: Punca, Gejala dan Rawatan

3 min bacaan

Jerawat hormon? Ketika wanita mengalami tekanan seperti stress atau mengalami perubahan mood, hormon mereka akan berubah atau meningkat. Tubuh akan menghasilkan dua jenis hormon iaitu progesteron dan estrogen. Apabila kedua-duanya tidak seimbang, ini dapat mempengaruhi perubahan pada kesihatan. Akhirnya ini dapat mengganggu sistem ovari, tiub fallopi dan rahim juga.

Punca Jerawat Hormon

Untuk memahami masalah ini, pertama sekali, mari kita lihat akar dari situasi tersebut yang menyebabkan jerawat dan kemudian baru kita dapat tanganinya.

Ubat-ubatan

Ubat-ubatan yang boleh membawa kepada jangkitan jerawat, rawatan pencegah kehamilan, terapi hormon atau steroid. Sekiranya ubat-ubatan yang diberikan ini telah menjadi punca utama, minta doktor memeriksa secara terperinci untuk anda.

Penyakit yang biasa terjadi dalam masalah ini adalah penyakit ovarium polikistik atau PCOS, yang berlaku pada orang dewasa yang menyebabkan terjadinya masalah jerawat. Kita harus mengelakkan produk berasaskan minyak kerana ini hanya akan memburukkan lagi keadaan kulit anda.

Perubahan hormon

Androgen yang merupakan hormon yang dikeluarkan oleh kelenjar adrenal, testis dan ovari, ia dapat menyebabkan tindak balas yang menyebabkan masalah jerawat. Ini akan menyebabkan pengeluaran minyak berlebihan oleh tubuh dan akan menjadikan lapisan kulit sensitif serta lebih terdedah kepada masalah jerawat.

Semasa proses menopaus, ovulasi, kehamilan atau haid, hormon ini bekerja sama dengan badan yang menyebabkan seseorang mengalami permulaan jerawat atau memburukkan lagi keadaannya juga sering muncul. Sekiranya dibiarkan, ia akan kekal lama.

Keturunan

Peluang untuk mendapat berjerawat sangat tinggi kerana jenis kulit yang serupa dan terdedah terhadap perkara yang sama. Dengan rawatan baru yang akan datang untuk penderitaan jerawat, sama ada wanita, mahupun lelaki akan dapat melihat solusi jangka masa panjang untuk masalah ini, dan kaedah untuk mengurangkannya.

Gejala Jerawat Hormon

Untuk dapat mengenalpasti tanda-tanda jerawat, anda perlu menilai faktor-faktor tertentu dari sifat fizikal dan sekitarnya sebagai sebahagian daripada gejala yang berkaitan dengan jerawat.

1. Kehilangan rambut pada kulit kepala dan pertumbuhan rambut berlebihan bagi wanita.

2. Pertumbuhan jerawat yang berulang di bahagian yang lain.

3. Jangka masa pertumbuhan jerawat tidak tepat atau tidak berlaku sama sekali.

4. Kehadiran jerawat semasa kehamilan.

5. Jerawat tidak bertindak balas terhadap rawatan tertentu.

6. Suara kedengaran lebih kasar daripada wanita biasa.

7. Jerawat bertambah teruk semasa kedatangan haid.

8. Tekanan dari segi psikologi / emosi dalam hidup anda, boleh memburukkan lagi keadaan jerawat.

9. Kebotakan yang dimulai di bahagian tengah-tengah kepala.

10. Kulit lebih gelap di bahagian bawah ketiak atau di bahagian pelipat seperti lutut atau lengan.

11. Bentuk tubuh badan kelihatan seperti orang gemuk.

Pilihan Rawatan Jerawat Hormon

Mereka yang menderita masalah jerawat hormon boleh mencuba pilihan berikut untuk membantu mengubati kulit mereka dan cara bagaimana untuk membasmi atau menurunkan intensitinya.

Kortikosteroid oral

Kortikosteroid oral diberi untuk menghentikan penghasilan hormon androgen, yang juga dapat menurunkan masalah keradangan ketika terjadi pada kes jerawat yang serius. Periksa dengan doktor anda mengenai ubat-ubatan ini kerana kesan sampingannya tidak dianggap ringan.

Anti-androgen diberikan kepada wanita untuk menghentikan pengeluaran hormon androgen pada ovari / kelenjar adrenal yang menyekat folikel sebum setelah menerima rawatan ini sehingga boleh mengelakkan kemungkinan terjadinya jerawat.

Pil Perancang

Mengambil pil ini boleh mengawal jerawat yang berkaitan dengan hormon sebagai akibat dari turun naiknya hormon yang mengandung estrogen dan progesteron yang dapat mengubah ketidakseimbangan hormon dan menghilangkan masalah jerawat.

Terdapat kesan sampingan apabila anda mengambil pil ini sebagai rawatan seperti proses kitaran haid, keanjalan payudara, kenaikan berat badan dan lain-lain.

Akhir Kata

Jerawat hormon bukanlah sesuatu yang mudah untuk dihadapi, tetapi dengan kaedah moden, kita akan mendapatkan penyembuhan semula jadi untuk mengubati masalah mereka, tidak kira wanita atau lelaki akan menemukan jalan yang lebih mudah untuk mengatasi masalah ini.