Jerawat Di Rahang: Punca dan Rawatan

2 min bacaan

Jerawat biasanya tumbuh pada bahagian wajah. Jerawat akan menyebabkan rasa sakit dan tidak selesa terutamanya jerawat di rahang, malah ia tidak hanya menimbulkan rasa tidak selesa pada seseorang, tetapi dapat menjatuhkan harga diri seseorang kerana penampilan mereka kelihatan teruk.

Tetapi mengapa jerawat berlaku di bahagian mulut? Bagaimana masalah ini boleh dirawat? Mari kita cari.

Punca Masalah Jerawat di Rahang

1. Kelenjar sebum yang terlalu aktif yang menyebabkan pengeluaran sebum yang berlebihan. Kemudian, ia akan mengakibatkan penyumbatan liang-liang pori pada kulit yang menyebabkan jerawat di rahang, atau lebih serius di sekitar mulut.

2. Jerawat putih di mulut disebabkan oleh minyak berlebihan atau sebum, bercampur dengan sel-sel kulit mati di bawah permukaan kulit.

3. Peluh yang berlebihan akan mengakibatkan penyumbatan liang-liang pori pada kulit yang menyebabkan pertumbuhan jerawat.

4. Ketidakseimbangan hormon pada wanita yang terjadi dalam tempoh kitaran haid, semasa kehamilan atau menopaus mungkin boleh menjadi penyebabnya.

5. Pil perancang dan ubat-ubatan tertentu seperti steroid dan anti-radang adalah sebab lain di sebalik berlakunya jerawat.

6. Tekanan dan emosi yang tidak stabil juga boleh menyebabkan jerawat.

7. Mengaplikasikan pelembap bibir, tidak mencuci muka, penjagaan wajah yang tidak bersih, kulit yang terlalu berminyak dan cuaca panas adalah faktor lain masalah ini.

Rawatan

Minyak Lavender: Rawatan di rumah yang mudah dan berkesan adalah seperti membersihkan kawasan kulit yang terjejas dengan pembersih antibakteria. Kemudian ambil ais batu dan gosok perlahan-lahan pada bahagian mulut dan hidung. Kemudian, keringkan wajah dengan tuala tangan dan sapukan minyak lavender. Minyak lavender terkenal untuk proses penyembuhan dan sifat antibakteri, ia akan mengurangkan kemerahan dan pembengkakan yang disebabkan oleh jerawat.

Jus Lemon: Penggunaan jus lemon sangat membantu menghilangkan jerawat kecil di sekitar dagu dan mulut. Jus lemon boleh menyebabkan rasa terbakar pada kulit sensitif yang terdedah kepada masalah jerawat. Cairkan dengan air mawar sebelum digunakan, ini akan menjadi cara penyelesaian yang baik untuk kawalan jerawat.

Rawatan Lain Di Rumah: Gunakan gel lidah buaya, jus timun dan yogurt supaya dapat membantu menghilangkan pembengkakan dan kemerahan yang berkaitan dengan jerawat.

Ubat: Jika jerawat di rahang anda enggan hilang atau sembuh? Anda boleh menggunakan krim topikal dan losyen yang mengandungi benzoil peroksida untuk menyingkirkannya. Ada banyak ubat antibiotik yang tersedia di kedai ubat/ farmasi seperti eritromisin, yang membantu mengurangkan bakteria di permukaan kulit yang mencegah jerawat muncul.

Akhir Kata

Berikut adalah antara kaedah yang boleh kami cadangkan. Ada hal-hal tertentu yang harus anda masukkan dalam rutin harian anda untuk mencegah jerawat di rahang dari berulang.

  1. Anda harus mengikuti rutin pembersihan kulit secara teratur untuk menghindari pembentukan minyak dan kotoran pada kulit yang merupakan sebab utama jerawat muncul di kulit.
  2. Kedua, menggosok kulit dengan kuat atau sebelum mencuci kulit boleh menyebabkan jerawat bertambah buruk, jadi ia harus dihindari.
  3. Terakhir sekali, untuk mencegah jangkitan jerawat dari merebak dan untuk mengelakkan parut, menyentuh kawasan kulit yang dijangkiti semula adalah dilarang sama sekali.
  4. Dan memicit jerawat tidak harus dilakukan, tetapi, diberikan masa agar jerawat itu sembuh secara semula jadi.