Kenali Jerawat Di Punggung

3 min bacaan

Benjolan kecil di bahagian punggung boleh jadi jerawat di punggung. Walaupun begitu, jerawat bukan sahaja boleh tumbuh di muka, dada, hidung dan lain-lain tempat yang terdedah, malah boleh juga tumbuh di bahagian sulit.

Walaupun ia tidak kelihatan pada pandangan mata orang lain, tetapi ia memberi ketidakselesaan semasa kita duduk atau berbaring.

Punca

Ketidakseimbangan hormon atau makan makanan yang tidak sihat adalah punca untuk jerawat di punggung kerap tumbuh. Anak-anak yang mungkin mendapat masalah jerawat ini akan mengalami rasa yang menyakitkan.

Rawatan

Pembersih Jerawat

Pertama, anda perlu mencuci atau membersihkan bahagian yang mengalami masalah ini sebelum menggunakan mana-mana produk penjagaan kulit jerawat. Menjaga kawasan yang terjejas dengan bersih dan pastikan agar sentiasa kering kerana ia boleh mempercepatkan proses penyembuhan.

Jangan mencuci miss V dengan sabun biasa yang digunakan semasa mandi. Pembersih jerawat biasanya dibuat khas untuk rawatan jerawat pada bahagian sulit. Pembersih yang mempunyai unsur seperti minyak esensial lavender atau minyak pohon teh merupakan pilihan terbaik kerana ia tidak menyebabkan sebarang kesan sampingan yang memudaratkan.

Produk Penjagaan Kulit Jerawat

Terdapat beberapa jenama popular yang dijadikan produk penjagaan kulit berkualiti untuk merawat masalah jerawat dengan berkesan. Sistem Zenmed Derma Cleanse dan produk penjagaan kulit ‘Exposed’ telah mendapat maklum balas yang positif.

Produk-produk ini telah direka khas untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif. Produk penjagaan kulit berjerawat yang mengandungi benzoil peroksida atau asid salisilik juga berguna untuk menghilangkan jerawat di punggung.

Tingkatkan Pengambilan Air

Apabila bercakap mengenai penyembuhan masalah jerawat secara semula jadi, pengambilan air secukupnya adalah sangat penting, khususnya pada yang sedang menghadapi masalah ini. Pengumpulan sisa dan racun di dalam badan dapat memperburukkan lagi keadaan jerawat di bahagian intim.

Dengan meningkatkan pengambilan air sebanyak 3 hingga 4 liter sehari, individu tersebut dapat menyingkirkan toksin dari dalam badan dengan berkesan, sekaligus dapat membantu menghapuskan masalah ini.

Diet Sihat

Diet yang sihat yang dirumus khas untuk orang yang mengalami masalah berjerawat, harus diikuti dengan patuh. Untuk menghapuskan jerawat ini, anda perlu mengamalkan pengambilan makanan yang kaya dengan serat.

Makan sayur-sayuran, buah-buahan segar dan hindari makanan fast food, adalah kunci untuk mengurangkan masalah jerawat. Dengan makanan berkhasiat setiap hari, jerawat di punggung akhirnya akan hilang.

Pakaian

Jenis pakaian yang dipakai boleh memberi kesan sampingan kepada kulit yang berjerawat. Memakai pakaian dalam yang sangat ketat yang diperbuat daripada poliester atau nilon boleh merengsakan kulit dan memburukkan lagi keadaan jerawat di punggung.

Selain itu, pilihlah pakaian dalam yang diperbuat dari kapas supaya mendapat peredaran udara yang lebih baik, sehingga kulit yang terkena jerawat tetap sejuk dan kering.

Tidak hairanlah, individu yang mengalami masalah kulit yang berjerawat sering disarankan untuk memakai pakaian yang diperbuat daripada kapas. Ini kerana bahan sintetik seperti polyester akan menyekat aliran udara bebas.

Akibatnya, peluh pada badan tidak dapat keluar dan kulit tetap lembap. Ini dapat memperburuk keadaan jerawat.

Akhir Kata

Jerawat besar pada punggung mungkin merupakan gejala bentuk jerawat yang teruk (jerawat cystic). Oleh itu, sesiapa yang mengalaminya mesti berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mengetahui rawatan yang tepat untuk menghilangkan masalah kulit ini.

Kesimpulannya, produk rawatan kulit berjerawat harus disapu 3-4 kali sehari untuk menghilangkan jerawat di punggung ini. Tetapi pastikan kulit yang terkena jerawat bersih dan bebas dari kotoran sebelum anda menyapukan krim jerawat.