Kenali Jerawat Di Muka: Cara Pencegahan dan Rawatan

3 min bacaan

Terdapat banyak sebab berlakunya jerawat di muka dan yang paling penting adalah penjagaan kulit yang tidak bersih dan ketidakseimbangan hormon. Tekanan juga merupakan salah satu punca utama berlakunya jerawat di muka.

Sebilangan wanita mungkin akan mengalami jerawat di wajah mereka semasa mengandung. Fluktuasi hormon semasa kehamilan akan menyebabkan jerawat.

Sekiranya telefon bimbit anda kotor, anda berkemungkinan akan mengalami kerosakan pada satu sisi wajah. Sekiranya anda mengalami kelemumur, anda mungkin terdedah terhadap risiko mendapat jerawat di dahi.

Cara Mencegah jerawat di Muka

Beberapa langkah yang anda boleh lakukan untuk mencegah jerawat di muka dan mendapatkan kulit yang bebas dari jerawat, adalah seperti berikut:

Elakkan Kerap Menyentuh Wajah Anda

Anda harus menghindari kebiasaan menyentuh wajah anda secara berterusan kerana kotoran dari tangan anda boleh menyebabkan pertumbuhan jerawat di muka. Anda juga harus menghindari memicit dan meremas jerawat anda kerana ini akan mendorong jangkitan lebih dalam ke kulit dan mungkin akan menyebabkan parut.

Kekalkan Rutin Penjagaan Kulit yang sihat

Mulailah mengikuti rutin rawatan kulit yang baik. Untuk menyingkirkan bakteria yang boleh menyebabkan jerawat di muka, cuci muka anda sebanyak tiga kali sehari dengan pencuci muka yang mengandungi asid salisilat dan benzoil peroksida. Sapukan losyen bebas minyak setiap hari.

Anda juga boleh menggunakan krim ringan yang mengandungi asam glikolat dan melancarkan sel-sel mati serta dapat mencegah penyumbatan pada liang pori. Produk yang mengandungi asid glikolat juga membantu mengurangkan kesan garis halus dan kedutan pada wajah.

Pada waktu malam pula, sapukan krim malam yang mempunyai asid hidroksi alfa. Krim malam ini berperanan untuk menghilangkan jerawat dan juga bertindak sebagai agen anti penuaan.

Gunakan pencuci kulit yang lembut

Sebilangan besar orang yang menderita jerawat cenderung untuk menggunakan tekanan yang kuat semasa mencuci kulit mereka. Sentiasa gunakan pembersih lembut dan mengelakkan penggunaan pembersih yang mengandungi bahan kimia yang keras. Adalah idea yang baik untuk beralih ke pembersih yang mengandungi bahan-bahan pencegah jerawat seperti asid salisilat.

Dengan gerakan pekeliling yang lembut, gosokkan pembersih pada kulit anda. Jangan gosok wajah anda dengan scrub yang mengandungi bijian kasar seperti lubang aprikot atau cengkerang kenari kerana ia boleh menyebabkan keradangan.

Gunakan Makeup Yang Sesuai

Sentiasa gunakan alat solek yang bebas minyak. Cari produk solek yang dilabel sebagai non-komedogenik untuk mencegah ia menyumbat pori-pori kulit. Anda juga dapat beralih ke alat solekan berasaskan mineral kerana ia mengandungi mineral seperti zink oksida yang berkesan dalam penyembuhan jerawat.

Rawatan untuk jerawat di muka

Ada banyak cara untuk mengubati jerawat. Anda boleh mencuba mengambil ubat jerawat tersedia di pasaraya atau salap. Salap ini mengandungi bahan-bahan seperti benzoil peroksida, retin A, asid salisilik dan lain-lain. Penggunaan produk ini dalam tempoh masa yang panjang boleh menyebabkan keradangan dan kemerahan pada kulit.

Produk ini tidak boleh digunakan secara berterusan lebih dari enam hingga lapan minggu. Doktor anda mungkin akan memberikan antibiotik oral untuk merawat jerawat yang teruk. Antibiotik ini semua diberikan dengan beberapa bentuk krim topikal dan salap.

Anda juga dapat merawat jerawat di muka dengan menggunakan minyak pokok teh sebagai alternatif untuk salap topikal. Minyak pokok teh mempunyai sifat antibakteria dan anti-kulat yang kuat. Kelebihan menggunakan minyak pohon teh adalah bahawa ia tidak memiliki kesan pengeringan yang ada pada sesetengah produk di luar.

Selain itu, penggunaan pelindung matahari SPF 15 adalah lebih penting kerana bahan-bahan yang ada dalam salap membuat kulit lebih sensitif terhadap sinaran matahari. Asid kimia seperti asid hidroksi alfa juga dapat digunakan untuk mengurangi kesan jerawat dan juga memperbaiki tekstur kulit.

Formulasi yang lebih ringan seperti asid hidroksi alfa dan asid hidroksi beta digunakan untuk merawat kulit dalam masalah ini. Ia berfungsi dengan menghilangkan lapisan atas kulit untuk menghasilkan kulit segar.

Perubahan dalam diet harian dan gaya hidup anda juga dapat membantu mencegah jerawat. Cuba kurangkan pengambilan karbohidrat halus dan lemak tak tepu. Masukkan buah-buahan segar dan sayur-sayuran hijau dalam diet harian anda.

Buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan antioksidan yang meneutralkan pengaruh radikal bebas yang dipercayai boleh menyebabkan pertumbuhan jerawat. Dengan rutin rawatan kulit yang tepat dan konsisten, mungkin boleh mengelakkan masalah jerawat dan mendapatkan kulit yang sihat dan bersinar.