Kenali Jerawat Di Lengan: Punca dan Rawatan

4 min bacaan

Majoriti daripada kita merasakan bahawa jerawat akan tumbuh pada wajah sahaja! Tetapi ada banyak yang menderita jerawat di lengan, badan dan bahkan leher! Mengatasi jerawat boleh menjadi pekerjaan yang sukar.

Lebih buruk lagi jika ia terjadi di bahagian yang terlihat dari tubuh seperti wajah, leher dan lengan. Ramai orang akan merasa rendah diri dan ada juga yang mengalami kemurungan kerana masalah jerawat yang banyak!

Ya, jerawat boleh meningkat sekiranya anda tidak mengatasi tekanan dan kemurungan akan berlaku! Jadi, rajinkan diri untuk mengetahui faktor-faktor terjadinya jerawat dan bagaimana cara untuk mengawalnya.

Apa Yang Menyebabkan Jerawat di Lengan?

Sebab utama jerawat di lengan adalah penghasilan minyak berlebihan pada kelenjar kulit yang juga dikenali sebagai sebum. Sebum dihasilkan di bawah permukaan kulit untuk melincirkan kulit dan rambut anda!

Sebum pertama kali bergerak ke seluruh rambut tubuh anda dan kemudian datang ke permukaan kulit melalui pembukaan folikel rambut. Sekiranya badan anda tidak dapat membuang sel-sel kulit mati, maka pasukan sebum akan menggunakan sel-sel kulit mati untuk membentuk jerawat.

Disebutkan ada beberapa penyebab utama jerawat di lengan.

Peluh

Peluh yang berlebihan di bahagian lengan dapat menyebabkan jerawat, jika anda tidak membersihkan peluh atau mandi atau mencuci dengan sabun ringan secepatnya selepas selesai melakukan sebarang aktiviti. Peluh berkumpul di kulit bersama bakteria yang lain dan dapat membuat jerawat menjadi lebih teruk.

Minyak Berlebihan

Rembesan minyak yang berlebihan dari kelenjar sebum yang terletak di kawasan seperti lengan, leher, payudara, dan sebagainya. Oleh kerana kelenjar terletak di sini, ada lebih banyak peluang untuk mengembangkan jerawat di bahagian ini disebabkan oleh pengeluaran sebum yang berlebihan dan terjadilah penyumbatan folikel rambut dengan kulit mati.

Sekiranya anda berfikir bahawa terus menggosok dan menggaru jerawat di lengan akan membantu anda menyingkirkannya, maka anda salah! Sebenarnya, gosokkan dan geseran boleh memburukkan lagi keadaan!

Pakaian

Sekiranya anda gemar memakai pakaian ketat dengan permukaan kasar yang terus-menerus menggosok permukaan lengan anda, maka anda harus berhenti memakainya sekiranya anda menginginkan kulit anda bebas jerawat.

Hormon

Wanita mempunyai kulit yang lebih terdedah kepada jerawat semasa haid mereka. Ini disebabkan oleh hormon bernama Estrogen. Bahkan ini dapat menyebabkan jerawat di lengan dan di bahagian yang luas, bahkan di dada.

Untuk lelaki yang terdedah kepada jerawat, ini disebabkan oleh hormon yang dikenali sebagai Androgen. Hormon-hormon ini cenderung membuat kelenjar sebum lebih besar daripada biasa, yang berarti peningkatan pada sebum. Hormon ini juga menjadikan lengan lebih terdedah terhadap jerawat disebabkan oleh folikel rambut yang tersumbat.

Alahan

Jerawat di lengan juga boleh terhasil daripada beberapa reaksi alahan. Banyak orang yang mempunyai kulit yang sangat sensitif sehingga mudah menjadi merah ketika bersentuhan dengan kulit lain.

Bagaimana untuk Menghilangkan Jerawat di Lengan?

Sebab utama jerawat adalah kerana penyumbatan pori-pori di sekitar folikel rambut ketika sel-sel kulit mati bercampur dengan sebum. Untuk menghilangkan jerawat di bahagian lengan, anda perlu mengikuti kaedah yang disebutkan di bawah.

  1. Seperti yang telah dibincangkan, orang yang memakai pakaian ketat lebih cenderung mengalami jerawat. Oleh itu, mulailah mengenakan pakaian longgar untuk mencegah penyumbatan folikel rambut dari kulit.
  2. Pastikan bahawa anda menjaga lengan anda atau mana-mana bahagian yang terkena jerawat. Pastikan anda mandi secepat mungkin selepas melakukan aktiviti yang mengeluarkan peluh.
  3. Tukar pakaian anda setiap hari untuk mengelakkan zarah debu yang boleh menyebabkan jerawat menjadi lebih teruk.
  4. Sebaiknya, anda tidak menggaru atau menggosok bahagian yang mengalami masalah jerawat kerana ia akan meninggalkan bekas luka.
  5. Terdapat banyak produk penjagaan kulit yang tersedia di pasaran yang mengandungi bahan-bahan yang berkesan seperti asid salisilik dan benzoil peroksida. Anda boleh menggunakan produk seperti ini untuk mengurut kawasan yang terkena jerawat sekitar 30 saat dan bilas. Hati-hati dengan benzoil peroksida kerana ia boleh merosakkan warna pakaian. Dapatkan nasihat doktor sebelum menggunakan produk ini kerana mereka mungkin mempunyai beberapa kesan sampingan tertentu.
  6. Anda selalu dapat bereksperimen dengan beberapa penyembuhan jerawat semula jadi yang meliputi penggunaan minyak pohon teh, minyak ikan, madu, lidah buaya, dan macam-macam lagi.

Sila berunding dengan doktor jika jerawat anda semakin tidak terkawal. Dia akan memberi anda panduan yang betul dan rawatan cadangan untuk menghilangkan jerawat. Walaupun dalam senario kes yang lebih teruk, rawatan laser dapat digunakan untuk membebaskan tubuh anda dari keadaan ini.

Oleh itu, pastikan bahawa anda menggunakan sabun ringan untuk menjaga kebersihan lengan dan badan anda. Kita harus mencegah penyumbatan liang-liang pori agar kulit sentiasa sihat dan bebas dari jerawat lengan atau apa-apa jenis masalah kulit. Jaga diri.