Kenali Jerawat di Ketiak: Punca dan Rawatan

3 min bacaan

Jerawat adalah keadaan kulit yang nyata dan bukan sahaja tidak sedap dipandang tetapi menyakitkan. Malah, penyakit kulit ini dapat muncul di mana-mana bahagian badan, termasuklah kawasan yang jarang terkena seperti lidah, bibir, kelopak mata, kulit kepala dan punggung.

Bahkan jerawat di sebagian besar lengan atau di kawasan lengan yang tidak kelihatan seperti jerawat di ketiak. Proses rawatannya masih menjadi cabaran besar bagi si penghidap.

Apa yang menyebabkan jerawat di ketiak?

Tempat jerawat tumbuh adalah sangat berguna untuk meramalkan faktor atau penyebab yang mempengaruhinya. Jerawat di bahagian lidah mungkin kerana anda memakan makanan yang anda alah. Seperti jerawat di muka, ia disebabkan oleh rembesan berlebihan minyak yang dihasilkan oleh kelenjar sebum dan menyumbat pori-pori kulit.

 • Ahli dermatologi mengatakan bahawa kemungkinan penyebab jerawat pada bahagian atas kulit adalah disebabkan oleh kekeringan kulit pada sel-sel kulit mati yang disimpan di liang-liang kulit. Apabila dibiarkan tanpa pengawasan, serpihan kulit ini membentuk benjolan dan jerawat di lengan.
 • Faktor lain adalah disebabkan turun naik hormon. Ini secara khusus berlaku kepada wanita yang hamil, di mana berlaku pengembangan jerawat seperti di bahagian ketiak. Perubahan mendadak pada tahap hormon akan mempengaruhi tahap sensitiviti kelenjar peluh, sehingga meningkatkan risiko terkena jerawat.
 • Selain itu, kekurangan vitamin D dan faktor keturunan (mis. Keratosis pilaris) adalah kemungkinan penyebab jerawat di ketiak. Gejala-gejala kulit ini tidak terlalu serius, tetapi rawatan segera boleh dilakukan supaya dapat menjadi kulit yang licin dan sempurna.

Bagaimana Menghilangkan Jerawat di ketiak

Setakat ini, kebanyakan orang melihat peningkatan kulit setelah mengikuti peraturan rawatan kulit yang betul. Pengelupasan secara teratur pada kawasan terjejas dengan menggunakan loofah dan produk berasaskan bahan semula jadi.

 1. Lakukan dengan baik supaya dapat membantu membuang sel-sel kulit mati yang disimpan di liang-liang kulit. Kemudian, sebelum tidur, sapukan pelembap kulit tebal di kawasan yang terkena jerawat untuk melembutkan dan menyuburkan kulit.
 2. Elakkan memicit atau menggaru kawasan yang terjejas. Kerana akhirnya ia menyebabkan sakit kulit, menambah burukkan keadaan kulit dan memperlambat proses penyembuhan.
 3. Jangan memakai pakaian dengan yang ketat sehingga menyakitkan bahagian yang terkena jerawat di ketiak. Pastikan untuk menjauhkan rambut panjang dari kulit rawan jerawat.
 4. Seperti yang disebutkan, kulit kering akan meningkatkan risiko masalah jerawat. Mengekalkan kelembapan kulit adalah salah satu petua berkesan untuk menghilangkan jerawat.
 5. Sekiranya terdapat bintik-bintik yang menyakitkan dan ada jerawat yang timbul, sapukan salap antibakteria yang lain. Ikuti petunjuk dan frekuensi aplikasi yang disebutkan dalam risalah ini.
 6. Sekiranya jerawat di ketiak disebabkan oleh kekurangan vitamin D, pendedahan kulit kepada sinar matahari pagi untuk beberapa waktu akan membantu mengurangkan masalah jerawat. Namun, elakkan daripada terlalu lama di bawah terik cahaya matahari untuk mengawal jerawat.
 7. Untuk merawat jerawat di ketiak, baking soda dapat digunakan sebagai scrub badan ketika mandi. Sapukan pada semua bahagian yang terkena jerawat dan gosok dengan lembut dengan pengosok badan.
 8. Rawatan jerawat lain yang berkesan adalah dengan menggunakan serbuk penaik. Ambil serbuk penaik dalam mangkuk kecil dan tambahkan setitis air. Sapukan jerawat ini 2 kali sehari.
 9. Kemudian. mandi dan tujuan pembersihan secara berkala pula menggunakan sabun antibakteria pada ketiak. Ini akan membantu mencegah jangkitan kulit oleh bakteria dan gejala yang berkaitan.

Jerawat semasa kehamilan adalah disebabkan oleh perubahan hormon. Ia akan hilang secara perlahan kerana badan sedang mengekalkan keseimbangan hormon yang normal.

Pastikan kulit yang terjejas tetap bersih dan lembap untuk mempercepatkan proses penyembuhan. Ikuti rawatan yang dilakukan di rumah yang ada disebutkan sebelum ini untuk jerawat dan anda akan melihat peningkatan kulit dalam masa 2 minggu.