Jerawat? zit? Tidak kira berapa banyak nama yang anda berikan, itu tidak akan menghilangkan penyeksaan dan kesedihan yang disebabkan oleh jerawat. Biasanya ia akan tumbuh pada kawasan pipi dan dahi.

Jadi, bayangkan jika anda bangun pada suatu pagi dan mendapati ada jerawat di dagu atau perosak yang merengsa. Jadi sekarang? Apa yang akan anda lakukan? Saya yakin ada beberapa penyelesaian.

Sekiranya anda ingin mengetahui apa yang menyebabkan jerawat di dagu dan bagaimana cara mengatasinya? Kemudian baca artikel berikut untuk mendapatkan lebih banyak maklumat.

Punca Jerawat di Dagu

Jerawat biasanya muncul di bahagian pipi dan dahi kerana kawasan ini berada di bawah kawasan Zon-T. Kawasan ini memiliki jumlah pori-pori paling banyak yang mengeluarkan lebihan minyak dan kemudian ada yang lebih suka menyekat liang pori dan menyebabkan jerawat.

Lalu mengapa jerawat muncul di dagu, di mana ianya tidak jatuh di bawah Zon-T? Berikut adalah sebab-sebab utamanya.

Yang berkaitan: Kenali jerawat di hidung.

Hormon yang tidak seimbang

Ketidakseimbangan hormon dilihat sebagai sebab utama masalah jerawat ini. Bahagian ini bukan kawasan yang biasa untuk sekumpulan jerawat tumbuh.

Kemudian, terlihat perubahan yang drastik pada hormon yang menyebabkan tubuh memberi tindak balas secara ekstrem dan hasilnya akan menimbulkan jerawat pada kawasan di tempat tersebut.

Ini semua dapat dilihat mempengaruhi golongan wanita pada waktu kitaran haid mereka kerana tubuh mengalami berbagai-bagai tahap perubahan hormon dan ketidakseimbangan hormon serta jerawat akan kelihatan pada waktu tersebut.

Tekanan adalah faktor lain yang membawa kepada tahap ketidakseimbangan hormon yang berbeza-beza dan menyebabkan pertumbuhan jerawat di dagu.

Diet

Makanan yang pedas, berminyak dan diawet biasanya akan membawa kepada jerawat. Juga, makanan yang memiliki kecenderungan untuk menciptakan lingkungan berasid dan membawa pengeluaran haba panas pada tubuh yang akan menyebabkan jerawat di dagu.

Pencemaran Alam Sekitar

Pendedahan kepada bahan tercemar dan bahan kimia dapat menyebabkan kotoran dan kotoran tersebut akan menyekat liang-liang pori dan kemudian memerangkap minyak ke dalamnya. Ini akan membawa kepada pertumbuhan jerawat di dagu dengan cepat.

Faktor Lain

Terdapat juga faktor-faktor lain yang boleh menyebabkan pertumbuhan jerawat. Sistem pencernaan yang buruk dapat menyebabkan keracunan dan kekotoran dari dalam tubuh serta menghasilkan pertumbuhan jerawat. Faktor lain termasuklah tidak mengikuti rutin pembersihan kulit dengan betul yang dapat membantu menyingkirkan kekotoran daripada dalam tubuh.

Rawatan

Ada beberapa kaedah rawatan di mana anda dapat menyelesaikan masalah jerawat secara semula jadi. Berikut adalah cara yang anda boleh cuba, antaranya:

Jaga kebersihan kulit dan singkirkan pengeluaran minyak berlebihan dengan membersihkan wajah dan leher dengan pencuci muka yang sesuai sebanyak 2 hingga 3 kali sehari. Terdapat penjagaan kulit yang betul, seperti:

  1. Sapukan astringen pada jerawat untuk menutup liang pori yang terbuka.
  2. Anda akan mula menggunakan ubat jerawat khas selepas berunding dengan pakar dermatologi, dimana ia akan mempercepatkan proses penyembuhannya.
  3. Jangan memicit jerawat atau zit. Ini akan memburukkan lagi keadaan kulit dengan menolak nanah dan kotoran masuk ke dalam kulit serta akan meninggalkan bekas luka. Ini juga dapat menyebabkan penyebaran jerawat ke bahagian yang lain.
  4. Ubah diet harian anda dan cubalah diet khas yang merangkumi makanan yang mengimbangkan kadar hormon seperti epal, bayam, lada dan kubis.
  5. Elakkan makan makanan yang terlalu berminyak, pedas dan diawet.
  6. Minum banyak air putih kerana ia boleh menyingkirkan bahan toksik dan keasidan tubuh diturunkan.
  7. Anda boleh mengambil semua bentuk Vitamin termasuk Vitamin A dan Vitamin B dalam diet harian anda. Tidak ada yang menyuburkan tubuh dan membetulkan ketidakseimbangan seperti ini.
  8. Elakkan dari menggunakan produk yang berminyak.

Dan sekarang anda sudah tahu apa yang boleh menyebabkan pertumbuhan jerawat dan bagaimana kaedah untuk mengendalikannya. Anda juga dapat menggunakan kaedah ini untuk menyingkirkannya.