Kenali Jerawat Di Dada: Punca dan Rawatan

4 min bacaan

Terdapat pelbagai jenis jerawat seperti blackhead dan whitehead yang mungkin berkembang di dada. Jerawat di dada juga jerawat akan menyebabkan liang-liang tersumbat akibat terlalu banyak pengeluaran sebum, pengumpulan kotoran, debu dan sel-sel mati.

Whitehead atau blackhead yang ada di dada dapat menjadi radang dan meletus di kulit sebagai jerawat. Jika dibiarkan tumbuh, jerawat mungkin berubah menjadi kista yang dapat menjengkelkan.

Punca Jerawat Di Dada

Ada beberapa faktor yang menyebabkan berlakunya letusan jerawat. Penderitaan jerawat dapat menjadi keadaan yang menyedihkan, dan boleh menjadi tidak selesa dan menyakitkan.

Pengeluaran sebum berlebihan

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, pengeluaran sebum yang berlebihan dapat menyebabkan terjadinya jerawat di dada. Oleh kerana terlalu banyak pengeluaran sebum, kebersihan yang buruk, pengumpulan sel-sel mati, kotoran dan debu di dalam liang-liang pori. Mereka membentuk pustula, yang dapat diisi dengan nanah dan memiliki warna kemerahan.

Ketidakseimbangan tahap hormon

Ketidakseimbangan tahap hormon juga merupakan salah satu faktor utama berlakunya letusan jerawat di dada. Peningkatan tahap androgen (hormon lelaki) dalam badan dapat memicu kelenjar sebum untuk menghasilkan lebih banyak minyak yang mengakibatkan jerawat di bahagian dada dan badan meningkat.

Berpeluh

Pertumbuhan bakteria boleh berpunca daripada berpeluh, terutama pada musim panas, sisa solekan dan deodoran. Terdapat beberapa faktor yang menjadi penyebab berlakunya masalah ini. Penggunaan krim dan losyen yang terlalu banyak di bahagian dada juga dapat menyumbat liang-liang pori pada kulit.

keturunan

Sesetengah orang percaya bahawa pembentukan jerawat di dada atau badan adalah disebabkan oleh faktor keturunan, tetapi ia belum terbukti kebenarannya. Jerawat badan juga boleh tumbuh kerana alahan terhadap beberapa jenis makanan atau ubat-ubatan tertentu.

Rawatan Jerawat Di Dada

Menderita masalah jerawat di bahagian badan dapat mengganggu kerana ketidakselesaan yang dirasai apabila memakai pakaian yang tidak sesuai dan kadang kala rasa yang amat memedihkan pada tubuh badan. Jerawat juga menjadi parah jika pakaian terus bergesel terus ke kulit.

Untuk menghilangkan jerawat di dada, punca masalah tersebut harus dikenalpasti. Setelah punca masalah berjaya dikenalpasti , maka anda dapat menghilangkan jerawat di badan dengan menggunakan kaedah rawatan di rumah dengan rawatan yang baik.

Berhati-hatilah dengan apa yang bersentuhan dengan kulit.

 • Elakkan memakai kemeja ketat yang menyebabkan anda berpeluh dan kulit berminyak kerana ia akan memburukkan lagi jerawat. Jika anda adalah penghidap masalah jerawat di dada, anda disarankan untuk memakai pakaian longgar supaya badan akan mendapat udara dengan baik. Ini juga mencegah pengumpulan peluh dan kotoran di pori-pori kulit.
 • Perlakuan seperti tusukan atau menumbuk jerawat juga dapat membuat keadaan bertambah buruk. Anda boleh menggunakan sabun antibakteria atau mencuci jerawat badan untuk membersihkan kawasan yang terjejas. Keringkan kulit dan sapukan losyen antibakteria yang diberikan oleh doktor.
 • Terdapat juga beberapa rawatan semula jadi di rumah untuk jerawat yang berkesan untuk merawat keadaan yang teruk ini. Mandi dengan air suam bersama empat hingga lima titis minyak rosemary atau minyak jojoba yang telah disuntikkan untuk merawat jerawat badan ini.
 • Selain itu, anda boleh mengamalkan oatmeal yang telah dimasak dan alpukat dapat mengurangi kerengsaan pada kulit serta ia dapat mengurangkan ukuran pustula.
 • Dapatkan secawan yogurt dan setengah cawan oatmeal. Campurkan kedua-duanya dan terapkan ke bahagian yang terkena jerawat. Kemudian, biarkan kering sehingga beberapa kali sebelum anda mencucinya dengan air suam. Jangan lupa tepuk sehingga kering. Selepas itu, anda boleh menggunakan sebarang krim antibiotik yang disarankan kepada anda.
 • Susun beberapa helai daun selasih yang telah dikeringkan. Buat bumbu (bahan yang telah dilumatkan) dan campurkan dengan bekas kantong teh dan letakkan di tempat yang terkena.
 • Campuran minyak kacang tanah dan air kapur yang juga merupakan satu kaedah rawatan di rumah yang berkesan untuk jerawat.
 • Setiap malam sebelum tidur, sapukan jus pudina segar di kawasan yang berjerawat dan lihat pengurangan yang luar biasa dalam dalam masalah ini.
 • Sebelum mandi, sapukan sedikit kunyit di dada dan biarkan sebentar. Dengan menggunakan kaedah ini setiap hari, ia pasti dapat mencegah daripada timbulnya jerawat dan mengurangkan pertumbuhannya.
 • Kaedah lain adalah dengan menggunakan kulit jeruk. Letakkan pada jerawat untuk beberapa kali, dan bilas dengan air suam.
 • Rawatan parut jerawat badan yang berkesan adalah dengan menyapukan campuran air mawar dan jus lemon dengan menggunakan bebola kapas.
 • Cuka juga dapat membantu mengurangkan parut bekas luka.
 • Terdapat juga beberapa kaedah penghapusan parut jerawat di badan secara klinikal yang boleh dilakukan selepas melakukan rundingan dengan pakar dermatologi.

Bekas jerawat di mana-mana bahagian badan yang tidak serius dapat menarik perhatian produk kosmetik, elakkan makan makanan berminyak kerana minyak dapat memicu letusan jerawat.