Jerawat dan Remaja: 7 Punca Jerawat

2 min bacaan

Jerawat adalah masalah yang tidak hanya mempengaruhi remaja tetapi juga orang dewasa. Sekiranya anda memerlukan bantuan, terdapat banyak produk, ubat, ramuan, dan lain-lain di pasaran yang boleh membantu menyelesaikan masalah anda. Perjalanan pertama adalah ke farmasi berdekatan rumah anda. Kenapa?

Setiap farmasi ini biasanya mempunyai kakitangan farmasi berlesen. Kebiasaannya, mereka telah bersedia untuk membantu anda mengenal pasti produk yang mana satu sesuai dengan masalah kulit anda. Sekiranya ahli farmasi di satu lokasi tidak membantu, cubalah yang lain.

Anda boleh melakukan ini dari rumah anda sendiri melalui telefon. Tidak perlu memandu ke semua tempat. Penyelesaian lain pula adalah menggunakan ubat semula jadi. Ubat “semula jadi” ini biasanya merupakan barang semula jadi seperti makanan harian, tumbuh-tumbuhan, bahan kimia, dan lain-lain.

Tuntutannya adalah bahawa kombinasi bahan-bahan tertentu bertindak sedemikian rupa sehingga kesannya akan mengurangkan jerawat.
Sebelum anda mencuba pelbagai jenis produk, ada perkara lain yang anda perlu kenal pasti terlebih dahulu.

Walaupun doktor dan para saintis belum menjumpai punca sebenar masalah jerawat, ada beberapa faktor yang dipercayai menjadi punca utama.

Pil Perancang (Pil pencegah kehamilan)

Banyak yang percaya bahawa jerawat boleh berpunca daripada kesan sampingan dari beberapa ubat, termasuk barbiturat, ubat penyitaan dan steroid. Cukup menarik, ada yang percaya bahawa pil perancang menyebabkan jerawat sementara. Ada pula yang menjadikan pil perancang sebagai ubat jerawat.

Coklat

Ramai yang sudah tahu bahawa coklat bukanlah punca masalah jerawat. Tetapi, masih ada segelintir masyarakat masih mempercayai mitos tersebut.

Tekanan

Tekanan bukanlah punca daripada permasalahan ini. Tetapi, dikatakan bahawa tekanan boleh memburukkan lagi keadaan jerawat.

Kerap Mencuci Muka

Penjagaan wajah yang bersih adalah sangat penting. Namun, terlalu kerap mencuci wajah serta gosokkan yang kuat pada wajah akan memburukkan lagi keadaan kulit.

Menggunakan Produk Yang Salah

Penggunaan bahan kosmetik berminyak untuk kulit berminyak. Apa-apa produk yang menutupi wajah boleh menyekat liang-liang pori di permukaan kulit kita. Lebih-lebih lagi dengan produk yang yang mempunyai banyak minyak.

Penghasilan sebum yang berlebihan boleh menyebabkan liang-liang pori tersumbat dan menyebabkan jerawat. Jika di tambah lagi dengan produk kosmetik yang banyak minyak, ia akan membantu lagi penghasilan jerawat.

Pencemaran Alam Sekitar

Pencemaran alam sekitar adalah perkara yang tidak dapat di bendung lagi. Berada pada Kawasan yang tercemar boleh menyebabkan beberapa tidak balas dari dalam badan, termasuklah jerawat. Tahap kelembapan yang tinggi juga boleh menyebabkan liang-liang pori tersumbat dan kulit mula membengkak.

Diet

Diet harian dipercayai ada kaitan rapat terhadap masalah jerawat ini. Produk tenusu yang berlebihan, makanan berlemak, dan juga kekurangan zink akan memberi kesan sampingan terhadap tubuh badan kita seperti jerawat.

Setiap orang mempunyai tindak balas tubuh yang berbeza terhadap makanan tertentu. Jika tidak pasti, perhatikan satu-satu makanan yang anda makan yang boleh memburukkan keadaan jerawat. Sila rujuk dan berundinglah dengan doktor dematologi anda.