Kenali Jerawat Bernanah: Punca, Rawatan dan Cara Kecutkan Pustula

3 min bacaan

Punca Jerawat Bernanah

Ada satu kelenjar yang dikenali sebagai kelenjar sebum di dalam badan. Tugas kelenjar ini adalah untuk mengeluarkan sebum yang merupakan rembesan berminyak untuk membantu rambut dan kulit dalam kekal dalam keadaan lembap. Rembesan berminyak ini sampai ke kulit dengan melalui batang rambut dan kemudian keluar dari folikel rambut.

Masalah berlaku apabila kelenjar mula menghasilkan sebum berlebihan bersama sel-sel kulit mati. Disebabkan itu, kedua-dua zat ini terbentuk dalam membangunkan folikel rambut dalam bentuk plug yang lembut.

Apabila penyumbatan folikel ini mendapat jangkitan bakteria atau meradang, tumbuh bintik-bintik merah pada kulit, yang dikenali sebagai jerawat.

Dan semasa jerawat diisi dengan nanah putih, ia dikenali sebagai pustula. Ini biasanya terjadi pada kulit di bahagian wajah dan leher, tetapi jarang berlaku pada bahagian tubuh badan yang lain.

Cara Merawat Jerawat Bernanah (Pustula)

Rawatan ini bertujuan untuk mengurangkan penghasilan sebum yang berlebihan, menyingkirkan jangkitan bakteria, dan menangani radang. Ini juga berfungsi untuk mempercepatkan penggantian sel kulit. Untuk kes yang ringan, losyen jerawat sangat membantu.

Bahan aktif ubat-ubatan ini termasuk Benzoil Peroksida, Sulfur, Resorcinol, Asid salisilik atau Asid laktik membantu dalam mengurangkan pengeluaran sebum dengan mengeringkan minyak, menghilangkan bakteria dan menyebabkan sel-sel kulit mati lebih cepat tertumpah.

Bagaimanapun, produk-produk ini bagus untuk merawat pustula ringan. Jika masalahnya sangat parah, maka ia memerlukan ubat-ubatan yang diberikan daripada doktor. Untuk ini, anda mungkin harus berkunjung ke pakar dermatologi.

Ubat-ubatan ini membantu dalam merawat pustula yang besar dan kecil pada bahagian muka dengan mencegah penyumbatan folikel rambut.

Doktor juga mungkin menyarankan penggunaan ubat-ubatan topikal, untuk menyingkirkan sebarang jangkitan bakteria. Kaedah lain termasuklah penggunaan pil perancang (untuk wanita), dan terapi laser dan cahaya.

Cara Mengecutkan Jerawat Bernanah Di Rumah

Mulakan rawatan dengan menggunakan ubat-ubatan yang diberikan oleh pakar dermatologi. Kemudian, ada langkah-langkah tertentu yang perlu diikuti di rumah supaya dapat mengawal dan mencegah perkembangan pustula. Antaranya ialah:

1. Anda harus berhati-hati semasa mencuci muka anda, ketika anda menderita masalah jerawat bernanah. Elakkan menggunakan lulur wajah, pupur muka, dan produk kosmetik yang lain. Bahan-bahan ini berisiko untuk menyakitkan kulit dan memburukkan lagi keadaan. Cuci wajah anda dengan pembersih ringan dan air bersih.

2. Keringkan kulit setelah mencucinya dan sapukan losyen OTC.

3. Produk-produk untuk kulit yang berasaskan air (water based), dan tidak berminyak. Ini bermakna anda harus menyingkirkan pelindung matahari yang berminyak, produk kosmetik dan banyak lagi yang mempunyai minyak yang banyak. Pendedahan terhadap cahaya matahari dapat memburukkan lagi pustula. Jadi, seboleh-bolehnya elakkan dari sinaran cahaya matahari dalam tempoh yang lama.

4. Walaupun anda sudah pulih dari jerawat bernanah, ambil langkah berjaga-jaga seperti mengelakkan jari anda menyentuh muka agar ini dapat mengurangkan risiko jangkitan.

5. Sekiranya anda memakai topi sepanjang masa pada hari tersebut, pastikan anda memakainya dengan bersih setiap hari. Peluh dan minyak serta kotoran dapat memburukkan lagi keadaan kulit.

6. Dan salah satu perkara yang paling penting untuk diingat ketika berhadapan dengan masalah jerawat bernanah ialah anda tidak perlu lagi menekan atau memegangnya. Seperti yang saya katakan, elakkan daripada menyentuh kawasan yang terjejas.

Akhir Kata

Keadaan pustula mungkin sedikit keras dibandingkan dengan jenis jerawat lainnya, karena jerawat ini dipenuhi dengan nanah dan membawa risiko jangkitan. Pastikan kulit anda tetap bersih, gunakan ubat-ubatan yang disyorkan, dan ikuti diet sihat yang penuh dengan buah-buahan dan sayur-sayuran.