Kenali Jerawat Belakang Badan: Punca, Perbezaan dan Rawatan

4 min bacaan

Jerawat belakang badan terdapat dalam pelbagai saiz dan bentuk jerawat. Di mulai dari bentuk ringan seperti whiteheads hingga bentuk jerawat yang serius termasuk jerawat kista/cystic. “Bacne” seperti yang disebut dalam istilah campuran, terdiri dari jerawat, pustula dan komedo juga.

Punca Jerawat Belakang Badan

Jerawat belakang badan boleh terjadi kepada orang yang berumur antara sepuluh (10) hingga empat puluh (40) tahun atau lebih tua. Jika anda sudah mengetahui penyebab masalah ini dan juga kaedah rawatan yang sudah sedia ada, lebih baik anda memulakan rawatan dan juga langkah pencegahan untuk mengelakkan keadaan kulit bertambah teruk.

Sama seperti masalah jerawat yang lain. Komuniti perubatan mengatakan bahawa jerawat belakang badan juga berlaku apabila kelenjar minyak mula berfungsi dengan lebih cepat pada masa akil baligh. Kumpulan hormon Androgen yang terdapat pada wanita dan lelaki terlalu aktif menyebabkan reaksi pada kelenjar minyak yang menghasilkan minyak berlebihan.

Kelenjar minyak terletak tepat di bawah permukaan kulit. Kelenjar minyak sentiasa menghasilkan dan mengeluarkan minyak melalui liang pori pada kulit. Apabila terlalu banyak minyak dihasilkan, liang pori dan folikel rambut menjadi tersumbat.

Penyumbat ini menghalang sel mati untuk keluar dari kulit yang seterusnya mengakibatkan kekacauan minyak dan sel mati menyumbat folikel rambut. Ini menarik bakteria yang menyebabkan jerawat terbentuk.

Perbezaan Jerawat Belakang Badan Dengan Jerawat Lain

1. Jerawat boleh dijumpai pada mana-mana bahagian badan dan tidak semestinya di bahagian belakang badan sahaja. Ia boleh menjadi sangat teruk dengan luka besar dan sista yang menyakitkan. Jerawat mungkin terkena pada sesuatu yang terdedah kepada orang tertentu atau disebabkan oleh perkara lain seperti pakaian ketat atau beg galas yang berat.

2. Tidak bersentuhan dengan belakang bukanlah langkah pencegahan yang logik, kerana kita semua mesti duduk dan semua orang harus memakai pakaian. Lebih mudah merawat jerawat belakang badan daripada mencuba dan mencegahnya kerana kebanyakan orang mengalami jerawat belakang badan pada satu masa tertentu.

3. Kulit di bahagian belakang jauh lebih tebal dan oleh itu membolehkan rawatan topikal yang lebih kuat seperti Benzoil peroksida (10%). Kekuatan Benzoil peroksida ini tidak sesuai untuk kulit lain yang biasanya lebih nipis dan tidak akan dapat bertahan dengan rawatan yang keras.

4. Anda boleh mendapatkan semua jenis jerawat, bintik hitam, bintik putih, papula, pustula dan sista yang sama di punggung anda sama seperti yang anda dapat di bahagian lain badan anda.

5. Jerawat belakang badan tidak disebabkan oleh genetik seperti jerawat yang lain. Sebilangan kes jerawat belakang badan yang teruk mungkin diturunkan secara genetik tetapi kemungkinan besar hanya jenis badan individu atau genetik peribadi.

6. Tidak seperti jerawat yang lain, makanan tidak menyumbang kepada pembentukan atau timbulnya jerawat belakang badan. Tiada bukti kukuh yang menyatakan bahawa makanan yang dimasak dengan lemak atau kandungan lemak yang tinggi menyumbang kepada jerawat di belakang badan.

7. Ketahuilah bahawa pengeluaran minyak berlebihan dan penumpukan kotoran yang berlebihan tidak memberi impak besar untuk mengembangkan jerawat. Berpeluh secara berlebihan dan tidak mencuci atau mandi dengan segera terbukti tidak meningkatkan kemungkinan terkena jerawat belakang.

8. Jerawat di belakang badan juga nampaknya tidak dipengaruhi oleh tekanan. Ada sebilangan yang berpendapat bahawa jerawat muka meningkat kerana tekanan. Namun tekanan boleh menyebabkan jerawat tidak sembuh. Sering kali, tekanan menyebabkan orang memilih untuk menggaru atau memicit jerawat yang menjadikan keadaan bertambah buruk.

9. Mengambil ubat-ubatan di tersedia di pasaran luar juga boleh merawat jerawat agar kembali dalam keadaan yang tidak kompleks. Pakar kulit atau pakar dermatologi harus merawat bentuk jerawat yang teruk di bahagian belakang seperti jerawat sista.

10. Sesetengah bentuk jerawat yang lebih sederhana besar mungkin akan hilang dengan rutin penjagaan kulit yang sihat iaitu dengan membersihkan setiap hari tetapi kerana jerawat sista masuk ke dalam kulit dan boleh menyebabkan parut kekal, ia harus diberi perhatian perubatan yang lebih serius daripada pustula sederhana atau bintik hitam di bahagian belakang.

Sentiasa berbincang dengan doktor penjagaan kesihatan anda mengenai rawatan sebelum memulakan program rawatan jerawat di belakang badan. Dan jangan sekali-kali merawat jerawat yang teruk sendiri atau dengan produk di pasaran tanpa berjumpa dengan pakar profesional.

Rawatan Jerawat belakang badan

Kulit yang menutupi belakang badan jauh lebih tebal daripada kulit yang menutup bahagian badan yang lain di mana jerawat cenderung untuk tumbuh. Oleh kerana perbezaan ketebalan kulit ini, kaedah rawatan untuk ‘bacne’ akan berbeza.

Penting untuk menjaga kebersihan punggung dan cara terbaik adalah dengan kerap mandi, terutamanya selepas bersenam. Gunakan pembersih yang mengandungi asid salisilat atau glikolik. Sekiranya anda tidak pernah menggunakannya sebelumnya, sekarang adalah masa untuk belajar bagaimana menggunakan loofah dengan lembut sehingga anda dapat mula membuang sel-sel kulit mati.

Setelah mencuci dan mengeringkan kulit, sapukan produk topikal yang mengandungi benzoil peroksida ke kawasan di bahagian belakang yang terkena jerawat dan pastikan membiarkan produk menyerap sepenuhnya ke dalam kulit. Sapukan pada bahagian yang terkena jerawat sahaja.

Itu sahaja yang anda perlukan untuk merawat jerawat di belakang badan. Sesetengah orang tidak mencuci bahagian punggung, mereka harus mengubah kebiasaan buruk ini dan akan menghasilkan hasil yang segera. Sudah tentu jika jerawat belakang anda teruk, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi.