Jerawat badan juga sama seperti keadaan jerawat muka. Ramai orang memanggilnya sebagai gangguan genetik. Sekiranya ibu bapa anda menderita jerawat pada bahagian badan, kemungkinan anda juga akan mengalami masalah yang sama.

Ada juga dicatatkan bahawa orang-orang yang menderita jerawat wajah juga pernah mengalami masalah jerawat di bahagian badan pada beberapa titik dalam kehidupan mereka.

Satu-satunya perbezaan antara jerawat pada bahagian badan dan jerawat di wajah adalah kulit di bahagian badan yang mempunyai pori-pori yang lebih besar berbanding dengan kulit di bahagian wajah, jerawat di bahagian badan ini akan menyebabkan lebih banyak kerosakan berlaku daripada jerawat di wajah.

Punca Jerawat Badan

Seperti yang saya sebutkan sebelum ini, di mana jerawat pada bahagian badan sama seperti jerawat di muka. Pada hakikatnya, pertumbuhan jerawat badan adalah perkara biasa. Memangpun, tidak ada yang menyukainya.

Untuk menghilangkannya, anda harus mengetahui penyebabnya. Jerawat di bahagian badan biasanya disebabkan oleh pori-pori yang tersumbat sehingga menarik kotoran dan zarah asing yang tidak sihat dan akhirnya menyekat kulit.

 • Pori-pori diisi dengan peluh, kotoran dan minyak, ini mendorong pertumbuhan bakteria yang tidak sihat di dalam badan.
 • Tidak menjaga kebersihan tubuh dan hidup di persekitaran yang tidak bersih juga merupakan salah satu penyebab utama terjadinya jerawat pada badan.
 • Memakai pakaian yang ketat untuk jangka masa yang lebih lama juga menyebabkan jerawat pada badan.

Jerawat hanya akan menjatuhkan semangat dan keyakinan anda. Malah, ia menyekat ramai gadis di luar sana daripada tampil cantik kerana bekas parut jerawat mereka. Jerawat badan tidak akan merosakkan saat-saat indah di dalam kehidupan anda dan sangat penting untuk mengetahui bagaimana mencegah jerawat.

Cara Menghilangkan Jerawat Badan

Rawatan jerawat yang berkesan adalah satu-satunya jalan penyelesaian untuk masalah jerawat ini. Sekiranya rawatan di rumah tidak berkesan untuk anda, anda boleh memilih rawatan laser yang selalu terbukti keberkesanannya. Sebilangan besar prosedur ini berfungsi dengan membuang lapisan kulit dan tisu yang telah rosak.

 1. Salah satu prosedur yang paling popular disebut dermabrasi yang merawat tisu parut dengan menggerakkan urat yang berputar di atas permukaan kulit.
 2. Pengelupasan kimia juga merupakan salah satu pilihan yang boleh dipertimbangkan. Ini dimulakan dengan menggunakan larutan kimia dan mengupas kulit yang meninggalkan kesan parut.
 3. Suntikan kolagen juga dapat membersihkan kesan parut jerawat. Rawatan laser juga popular untuk menghapuskan parut jerawat.
 4. Anda juga boleh mencuci jerawat pada bahagian badan. Ini bermaksud anda boleh menggunakan produk yang tersedia di pasaran. Nama jenama yang paling popular adalah Neutrogena Body Clear Body Wash dan Zenmed Body Acne Comb.

Rawatan Semula jadi untuk Merawat Jerawat di Bahagian Badan

Sekiranya anda tidak berminat untuk mencuba produk rawatan yang terdapat di pasaran, saya sarankan anda mencuba ubat yang dibuat sendiri di rumah yang menjamin hasilnya.

Perkara yang paling penting untuk diingat ketika menghilangkan jerawat badan adalah bahawa badan anda mengeluarkan banyak minyak dan sebum. Anda perlu menjaga kelembapan dan penghidratan kulit anda. Jerawat di bahagian badan sering dilihat pada golongan remaja ketika mereka memasuki usia akil baligh.

Ketika anda akil baligh, badan anda akan menghasilkan sebum yang berlebihan kerana berlaku ketidakseimbangan hormon dalam badan.

 • Pastikan anda mandi setiap hari dan menjaga kebersihan tubuh badan anda.
 • Banyakkan minum air putih. Ia bagus untuk menjaga tubuh badan agar kekal terhidrasi dan untuk menjaga kadar kelembapan kulit.
 • Banyakkan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran kerana ia sangat bagus untuk jerawat badan. Juga penting untuk mengelupas badan dengan scrub yang baik sekali.
 • Elakkan makan makanan berminyak dan makanan yang diproses mengikuti diet jerawat untuk menjalani kehidupan yang lebih baik.

Harap sekarang anda dapat mengetahui bagaimanakah cara menghilangkan jerawat di bahagian badan. Ikuti beberapa langkah yang telah diberikan secara religius dan penampilan badan anda pasti akan bertambah baik. Sekiranya masalah itu berlanjutan, anda boleh berjumpa dengan doktor kulit.