Jerawat Alergi Kosmetik: Produk Kosmetik Punca Jerawat?

5 min bacaan

Menutupi cela dimuka dengan menggunakan produk kosmetik boleh menimbulkan masalah lain?

Selama beberapa dekad, pakar dermatologi dan pakar kosmetik telah membahaskan tentang kesan sampingan produk kosmetik pada kulit, terutama kepada penghidap masalah jerawat. Anda mahukan sesuatu yang boleh menutupi cela diwajah seperti kemerahan, tetapi anda telah diberitahu bahawa ia sebenarnya boleh menyebabkan jerawat anda bertambah buruk.

Nasib anda baik, ini adalah tempat untuk memahami cara mengenalpasti masalah solekan. Kita harus mulai dengan perbincangan mengenai pertumbuhan jerawat melalui produk kosmetik.

Apa itu Jerawat Alergi Kosmetik?

Jerawat alergi kosmetik atau jerawat yang disebabkan oleh produk kosmetik adalah bentuk jerawat yang ringan dan biasa. Kerana ia dipicu oleh produk topikal dan bukannya proses kompleks yang menghasilkan jerawat, dan sebenarnya ia boleh menyerang sesiapa sahaja.

Bahkan, orang yang secara psikologinya tidak terdedah terhadap keadaan ini. Ciri-ciri yang biasa kita dapat lihat ialah benjolan merah jambu yang kecil, kemerahan di pipi, dagu dan dahi. Ia juga biasanya akan berkembang dalam beberapa minggu atau bulan dan mungkin berterusan selama-lamanya.

Sekiranya baru-baru ini anda ada menggunakan produk penjagaan kulit baru dan anda mengalami gejala yang disenaraikan seperti di atas, sila hentikan penggunaan produk baru selama beberapa hari dan lihat sama ada gejala tersebut turut hilang atau pun tidak.

PERINGATAN: Walaupun kajian menunjukkan bahawa solekan tidak menyebabkan jerawat, tetapi ia boleh memperburukkan lagi keadaan jerawat. Oleh itu, sangat penting untuk anda mengetahui tentang pencetus topikal biasa, tidak kira jenis jerawat apa yang sedang anda hadapi.

Punca Jerawat Alergi Kosmetik: Komedogenik

Pernah terfikir ke mana solekan anda pergi sepanjang hari? Sebahagiannya digosokkan dengan sentuhan dengan tangan dan pakaian anda, dan sebahagian daripadanya masuk ke dalam kulit anda, kemudian masuk melalui liang-liang pori anda seperti air hujan yang terkumpul dan masuk melalui mana-mana sahaja yang terdapat lubang kecil di dalam tanah.

Sesetengah solekan yang mengandungi bahan komedogenik atau bahan yang diketahui boleh menyumbatkan liang-liang pori. Walaupun kosmetik ini mungkin tidak menyebabkan folikel tersumbat, tetapi bahan-bahan tertentu boleh menyebabkan kerengsaan pada folikel.

Buktinya? Benjolan kecil dan berterusan yang dikenali sebagai “jerawat kosmetik.”

Cara Mengelakkan Jerawat Alergi Kosmetik

Dengan begitu banyak produk yang dikeluarkan untuk pelbagai jenis masalah kulit serta kita mudah dikelirukan dengan teknik pemasaran yang bijak. Nasib baik, hanya dengan sedikit ilmu yang anda pelajari dapat memberikan anda jalan untuk memilih kosmetik mana yang sesuai dan menggunakannya dengan bijak.

Berikut adalah tujuh (7) peraturan yang bagus untuk mengikuti rejimen solekan yang sihat:

Elakkan dari menyapu minyak ke kulit

Bertentangan dengan kepercayaan lama yang popular, tidak semua minyak bersifat komedogenik. Produk petroleum, minyak mineral dan minyak bunga matahari tidak boleh menembusi liang-liang pori. Kebanyakan minyak kosmetik, boleh memburukkan lagi keadaan jerawat.

Jadi, lebih baik mengelakkannya. Salah satu pencetus jerawat yang paling biasa ada dalam produk kulit seperti losyen dan pelindung matahari iaitu lanolin. Ia adalah asid lemak yang diekstrak dari bulu domba.

Isopropyl Myristate pula bahan yang lancar dan rata di banyak asas solekan adalah penembus yang agresif yang menjadi bahan utama dalam kebanyakan penghilang kesan karat!

Secara umum, produk yang tidak berlabel “bebas minyak” dan “tidak komedogenik” cenderung menyumbat liang anda dan boleh mencetuskan jerawat.

Jauhi bau manis

Wangian adalah penyebab utama berlaku tindak balas alahan dan kerengsaan pada wajah. Malah produk yang dikatakan “tidak wangi” mungkin termasuk wangian yang ditambahkan untuk menutup bau bahan lain. Sebaiknya gunakan produk yang dilabel sebagai “bebas wangian” atau “hypo-allergenic.”

Sudah tentu, tindak balas terhadap wangian berbeza secara mendadak dan anda mungkin menemui minyak wangi tertentu yang tidak memberi kesan sampingan ke atas kulit anda. Produk wangian yang paling biasa adalah wangian yang berjenama ambrette, bergamot, cinnamate dan musk.

Sekiranya derivatif krim muka kegemaran atau aroma foundation anda tidak mudah ditentukan dari label produk, cubalah ujian tampalan pada kulit di belakang telinga anda. Sekiranya tidak ada kerengsaan muncul setelah tiga (3) hari penggunaannya, anda boleh meneruskan menggunakannya pada kawasan yang lebih besar.

Bijak memilih produk bayangan mata dan pemerah pipi

Biasanya, bahan yang diletakkan ke dalam kilauan pada bayangan mata, bedak muka dan pemerah pipi ialah mika (mineral biasa). Bentuk zarah mika yang bergerigi dan tidak stabil dapat menyebabkan kerengsaan dan boleh tersumbat pada folikel. Jadi, lebih baik menggunakan produk tanpa kilauan.

Bukan itu sahaja, banyak pewarna merah yang digunakan pada pipi anda adalah turunan tar arang batu. Tidak hairanlah bahawa bahan ini juga bersifat komedogenik.

Periksa label pada pemerah pipi yang menggunakan carmine, yang telah menjadi pewarna kosmetik semula jadi dan sihat sejak zaman Aztec. Juga, krim pemerah pipi cenderung mengandungi bahan komedogenik. Jadi, ia bergantung kepada serbuk atau gel pemerah pipi.

Krim mata

Kerana kelembutan kulit di sekitar mata, krim yang dihasilkan untuk kawasan ini selalunya lebih tebal dan berminyak daripada pelembap wajah biasa.

Krim mata yang berat dan penghilang solekan mata yang berminyak berisiko tinggi untuk seseorang individu itu mendapat milia iaitu kista putih kecil di bawah mata. Jenis produk ini juga boleh berpindah ke bahagian kulit lain dan menimbulkan jerawat di pipi, pelipis dan juga dahi.

Pilih produk penjagaan rambut anda dengan berhati-hati

Sebilangan besar produk rambut dipenuhi dengan ramuan yang ingin kita jauhi dari kulit, contohnya seperti alkohol, pelekat dan minyak.

Oleh itu, jika anda terdedah kepada jerawat, anda perlu berhati-hati dalam menggayakan rambut anda seperti menutup kulit anda semasa menyemburkan produk dan cubalah jauhi minyak, mousses, gel dan pomade dari kulit kepala pada bahagian garis rambut.

Dan jangan gunakan produk rambut semasa anda bersenam kerana peluh dari kulit kepala dapat membawa bahan-bahan dari produk tersebut memasuki kulit anda dan menyumbang kepada penyebaran bakteria baru.

Mandi selepas bersenam

Walaupun kita tahu bahawa peluh tidak mengakibatkan pertumbuhan jerawat, ia berisiko kepada bahagian yang terdedah dan solekan dapat memperburukkan lagi keadaan.

Malah, produk bukan komedogenik boleh menyebabkan penyumbatan atau kerengsaan sekiranya terdapat peluh yang banyak. Sebagai peraturan, lebih baik membersihkan diri dengan segera setelah berolahraga dengan pembersih pengelupasan berubat.

Gunakan pelembap bibir yang betul

Sekiranya anda mempunyai masalah jerawat di sekitar kawasan mulut, anda mungkin lebih berhati-hati dengan produk yang anda gunakan pada bibir. Lipstik dan lip gloss memang dihasilkan dalam keadaan kepekatan minyak, lilin dan bahan komedogenik yang tinggi.

Semakin besar kilauannya, semakin besar potensi penyumbatan pada liang-liang pori. Jadi jika anda keluar, cuba lakukan kemasan matte dan bukannya kilauan tinggi.

Akhir Kata

Secara amnya, tidak apa-apa! Cukuplah anda memilih barangan kosmetik anda dengan teliti. Carilah produk yang bebas minyak dan bukan komedogenik. Baca label dengan teliti untuk mengelakkan pencetus topikal biasa. Dan tentu saja, gunakan akal anda, jika produk yang kelihatan baik pada label menjengkelkan kulit anda, hentikan penggunaannya dengan segera.