Kenali Isotretinoin: Rawatan Jerawat Accutane

3 min bacaan

Apa itu Isotretinoin?

Isotretinoin adalah retinoid. Ini bermaksud bahawa ia termasuk dalam kategori Vitamin A. Nama kimianya adalah asid retinoik 13-cis. Ia adalah ubat yang sangat berkesan untuk menyelesaikan masalah jerawat. Ia biasanya diberikan untuk masalah jerawat yang teruk kerana terapi lain gagal memberi kesan seperti yang diinginkan.

Ia harus diambil dengan sangat berhati-hati kerana dapat menghasilkan kecacatan kelahiran pada janin. Semasa mengambil Isotretinoin, anda harus berhubung dengan doktor anda dan melaporkan sebarang kesan sampingan. Anda juga harus membincangkan kemungkinan ada tanda kehamilan dengan doktor sekiranya anda aktif secara seksual.

Ia secara amnya melegakan jerawat yang teruk dan merupakan ubat pilihan bagi pesakit jerawat yang mungkin hilang harapan untuk menyembuhkan kulit mereka.

Preskripsi

Ianya diberikan untuk rawatan masalah jerawat. Ia berfungsi untuk merawat jerawat dengan mengecutkan kelenjar sebum dan mengurangkan pengeluaran sebum. Ia bersifat anti-radang dan mampu menghilangkan komedo. Kulit yang dirawat akan menjadi kering dan menghalang pertumbuhan bakteria pada jerawat.

Ia diberikan sekiranya keadaan jerawat teruk, ada parut jerawat, jerawat sederhana yang tidak bertindak balas terhadap ubat lain dan setiap kes jerawat di mana doktor merasakan bahawa ianya harus diberikan untuk menghilangkan jerawat. Ia juga dapat digunakan untuk beberapa keadaan lain, seperti folliculitis, seborrhoea, chloracne dan penyakit lain yang kelihatan seperti jerawat.

Dos Isotretinoin bergantung kepada keparahan jerawat, berat badan, rawatan lain yang digunakan pada masa yang sama dan lain-lain. Doktor anda adalah orang yang tepat dalam menentukan dosnya. Biasanya rawatan dimulakan dengan dos yang rendah dan ketika tubuh menyesuaikan diri dengannya, maka dos akan semakin bertambah.

Doktor juga akan memantau penyembuhannya dalam tempoh tertentu dan jika mereka mendapati bahawa kulit pesakit tidak bertindak balas, mereka mungkin akan menghentikan terapi. Oleh kerana ia memerlukan lemak untuk membantu penyerapannya dalam badan, ia diambil selepas makan. Ikuti nasihat doktor anda mengenai perkara ini.

Kesan Sampingan

Kesan sampingan biasa adalah mulut akan kering, hidung akan kering, penipisan rambut, keletihan, kulit kering, mata gatal dan merah, sakit bibir dan lain-lain. Sekiranya anda mengalami kesan sampingan lain seperti sakit otot, sukar berjalan, kemurungan, muntah dan lain-lain, sila berjumpa doktor anda dengan segera.

Sila bincangkan kesan sampingan dengan doktor anda sebelum memulakan rawatan dengan Isotretinoin dan laporkan sebarang kesan sampingan yang berlaku atau tidak dijangka. Harap maklum bahawa anda mungkin tidak dapat memakai kanta lekap selama beberapa waktu pada awal rawatan dengannya.

Anda juga tidak boleh menderma darah semasa anda mengambilnya dan selama satu bulan setelah anda berhenti mengambilnya. Sila bincangkan dos yang diperlukan dengan doktor anda. Anda juga mesti memberitahu doktor tentang ubat atau Vitamin yang anda ambil. Anda tidak boleh mengambil ubat tanpa berjumpa doktor semasa mengambilnya.

Isotretinoin dan Kehamilan

Isotretinoin boleh menyebabkan kecacatan serius pada janin. Oleh itu, anda harus memaklumkan kepada doktor sekiranya anda mengandung. Anda juga harus memberitahu doktor jika anda memasang niat untuk hamil atau menyusukan bayi. Anda mesti melakukan ujian kehamilan sebelum memulakan penggunaan Isotretinoin dan terus menjalani ujian semasa mengambilnya.

Doktor anda akan menerangkan maklumat secara lebih terperinci kepada anda. Sekiranya anda hamil semasa mengambil Isotretinoin, anda harus berhenti mengambilnya dan segera hubungi doktor anda. Anda mesti menggunakan dua pil perancang yang boleh dipercayai selama satu bulan sebelum mengambil Isotretinoin.

Teruskan pengambilan semasa mengambil Isotretinoin sehingga selepas satu bulan menghentikan Isotretinoin. Anda harus berbincang dengan pakar sakit puan dan pakar dermatologi anda sebelum mengambilnya.