Kenali Dermabrasion: Persiapan Sebelum Dan Selepas Prosedur

2 min bacaan

Apa itu Dermabrasion?

Dermabrasion adalah prosedur pembedahan ablatif yang secara fizikalnya menyapu epidermis dan dermis kulit anda secara terkawal dengan menggunakan berus dawai halus beroda atau berlian fraise. Sebagai sejenis prosedur pembedahan, dermabrasion memerlukan banyak perawatan sebelum dan selepasnya. Persiapan untuk pembedahan dermabrasion sama pentingnya dengan pembedahan sebenar.

Sekiranya anda mencari penyelesaian untuk parut jerawat anda untuk jangka masa panjang, dermabrasion adalah jawapan yang tepat untuk menghilangkannya.

Selain menggunakan teknik dermabrasion untuk parut anda, anda juga boleh menggunakannya untuk menghilangkan kedutan pada wajah anda dan untuk merawat pelbagai masalah keadaan kulit lain yang mengganggu anda. Ablasi dalam dermabrasion meremajakan kulit dengan merangsang pengeluaran lapisan kulit baru.

Membersihkan kulit sebelum prosedur

Persiapan untuk dermabrasion merangkumi penggunaan salap seperti Retin-A yang akan disapu di kawasan itu pada setiap malam sebelum tidur.

Sekiranya anda terdedah kepada luka, doktor mungkin akan memberikan anda pil antivirus untuk beberapa hari sebelum pembedahan dermabrasion. Anda tidak boleh mengambil Accutane selama lapan belas (18) bulan terakhir, jika anda meminumnya, anda tidak akan dibenarkan untuk melakukan prosedur ini.

Begitu juga, ia tidak dapat dilakukan selama minimum 6 bulan, lebih baik sehingga 1 tahun, setelah mengambil isotretinoin oral. Penggunaannya perlu dihentikan sebelum pembedahan.

Anda perlu memberitahu pakar bedah kosmetik anda mengenai apa-apa makanan herba yang mungkin anda ambil kerana sebilangan makanan tambahan ini boleh mengganggu anestesia dan menyebabkan masalah semasa pembedahan kerana sifat penipisan darah mereka.

Malah beberapa vitamin bebas boleh merbahayakan anda. Contohnya vitamin E, yang mengurangkan keupayaan tubuh anda untuk proses pembekuan darah. Anda juga mungkin harus menghentikan penggunaan ubat anti-kemurungan.

Tepat sebelum prosedur ini dilakukan untuk parut jerawat di bawah anestesia, kulit anda akan diawetkan dengan pek ais selama 20 hingga 30 minit dan disemburkan dengan cecair pendingin. Sebilangan besar prosedur dermabrasion untuk rawatan parut dilakukan dengan menggunakan anestesia tempatan atau tanpa ubat penenang. Pakar bedah kosmetik anda juga boleh memberi anda ubat.

Oleh kerana perawatan yang baik perlu dilakukan untuk prosedur ini sebelum dan sesudahnya, tahap penjagaan yang besar juga diperlukan semasa menggerakkan berlian fraise atau berus wayar beroda dan mengawal kedalaman ablasi.

Penjagaan kulit selepas pembedahan

Balut kulit anda dengan pembalut selepas pembedahan adalah keutamaan mutlak. Pembalut mungkin perlu diganti dan pita steril harus digunakan setiap masa. Kulit anda mungkin mula kembali epitel setelah 5-7 hari dibalut dengan penjagaan pasca operasi yang betul. Sebilangan sisa eritema hingga 4 minggu adalah perkara biasa yang akan hilang secara beransur-ansur.

Risiko dan komplikasi selepas pembedahan dapat dielakkan sepenuhnya jika anda mematuhi peraturan pengambilan ubat-ubatan sebelum dan selepas operasi dan rawatan luka yang teliti. Kudis atau kerak terbentuk di kawasan yang dirawat kerana ia mulai sembuh. Muka anda mungkin akan gatal kerana kulit baru mula tumbuh dari bawah.