Cara Mudah Untuk Menghentikan Jangkitan Jerawat

2 min bacaan

Jerawat pada mulanya ialah whitehead atau blackhead. Ini adalah komedon yang tidak dijangkiti. Ia disebabkan oleh kelenjar yang dipenuhi dengan sebum dan tersumbat. Sekiranya dirawat pada tahap ini, jerawat akan mudah sembuh tanpa parut.

Tetapi jika ia berkali-kali dijangkiti, ia akan menjadi jerawat besar yang penuh dengan nanah. Hentikan perkara itu dengan langkah mudah ini.

Bagaimana jerawat di jangkiti?

Bakteria yang dikenali sebagai P.acnes hidup di kulit kita. Biasanya bakteria ini tidak akan membahayakan kulit kita. Sekiranya bakteria ini diberi tempat yang hangat dan penuh dengan sebum, ia akan membiak dengan cepat di sana. Inilah yang berlaku untuk mengaktifkan lagi jerawat.

Kelenjar sebum adalah tempat yang sesuai untuk bakteria jerawat membiak di dalamnya. Apabila sel-sel putih membunuh bakteria, anda melihat jerawat yang dipenuhi nanah. Kita harus berhenti memberi bakteria tempat untuk berkembang maju. Mari kita lihat bagaimana.

  1. Rawat blackheads dan whiteheads segera dengan menggunakan Benzoyl Peroxide atau Salicylic Acid. Dua bahan ini akan melepaskan kelenjar. Rujuk doktor anda mengenai penggunaan tretinoin pada tahap ini. Gunakan AHA di sekitar kawasan yang terkena untuk membuang sel mati dengan lebih cepat dan membuang lapisan kulit yang terkena bahagian atas. Doktor anda akan merancang program rawatan untuk anda.
  2. Sila rujuk doktor anda jika boleh menggunakan antibiotik bersama dengan rawatan topikal lain untuk membunuh bakteria sebelum ia tumbuh dan membiak dengan lebih banyak. Secara amnya kita menggunakan antibiotik setelah dijangkiti. Dalam kes ini, tanyakan kepada doktor anda jika anda harus menggunakannya sebagai pencegahan.
  3. Pastikan tangan anda dalam keadaan bersih. Cuci muka dengan pembersih yang kadar pH nya neutral atau pembersih berasaskan AHA. Jangan membersihkan kulit secara berlebihan. Cukup sekadar dua hingga tiga kali sehari. Jangan menyentuh bahagian jerawat kerana ia boleh menjangkiti mereka. Jika anda cuba untuk mengeluarkan komedon, anda perlu tahu bahawa ia juga faktor yang menyebabkan ia dijangkiti. Rujuk doktor anda dan jika perlu, dia akan mengeluarkannya.

Mari hentikan jerawat sebelum anda di jangkiti. Mencegah adalah rawatan terbaik.

Artikel ini hanya bertujuan untuk berkongsi maklumat dan bukan sebagai penasihat perubatan atau professional. Untuk maklumat lanjut, sila berjumpa dengan pakar perubatan dermatologi anda. Sila berunding dengan doktor anda sebelum mengikuti petua ini. Penulis tidak bertanggungjawab atas sebarang hasil yang baik atau buruk yang mungkin timbul dari maklumat yang diperolehi dari artikel ini.