Cara Merawat Jerawat Hormon

3 min bacaan

Jerawat hormon bukanlah semata-mata dari masalah kulit. Namun, apa yang orang selalu cari adalah cara merawat jerawat hormon dan ia sukar dilakukan.

Hasil yang banyak digunakan dengan pelbagai cara merawat jerawat hormon adalah berbeza-beza untuk orang yang berbeza. Kebanyakan orang berjaya mengendalikan jerawat mereka dengan menggunakan kombinasi pilihan rawatan.

Berikut adalah beberapa pilihan cara merawat jerawat hormon:

Cara Merawat Jerawat Hormon di Rumah

Rawatan di rumah dianggap sebagai cara merawat jerawat hormon terbaik. Untuk penyembuhan jerawat semula jadi, anda hanya perlu menggunakan barang-barang yang sudah ada di rumah dan ianya berkesan serta mudah dilakukan.

Berikut adalah beberapa cara merawat jerawat hormon:

1. Ambil jus lemon dan campurkan dengan air biasa atau air mawar. Biarkan selama setengah jam dan kemudian sapu pada bahagian yang terjejas. Jika rasa terbakar terlalu kuat atau jika ada kemerahan yang banyak, maka segera basuh.

2. Gosokkan ais ke kawasan yang terjejas. Ini membantu untuk menyekat aliran darah di bahagian jerawat serta dapat mengurangkan kemerahan dan radang. Ini adalah langkah pencegahan jerawat yang baik.

3. Sapukan bawang putih di kawasan yang terjejas. Anda boleh membiarkannya semalaman dengan syarat tidak menyebabkan rasa terbakar atau ketidakselesaan pada kulit.

4. Pernahkah anda terfikir bahawa jika anda meludah di waktu pagi, anda dapat membantu memberi kulit yang sihat kepada anda? Baiklah, itu benar. Sebelum menyikat, sapukan sedikit air liur pada jerawat dan kemudian basuh setelah lima belas minit.

Air liur dalam keadaan semula jadi mengandung pelbagai enzim yang dapat membantu melawan segala jenis jangkitan. Walaupun pilihan ini dapat membuat orang lain merasa geli, itu adalah salah satu cara yang paling efektif dan mudah dari semua jenis langkah penyembuhan. Ubat gigi juga membantu mengurangkan keadaan yang teruk pada jerawat.

5. Daun neem pula merupakan salah satu penawar yang berkesan dalam menyelesaikan masalah ini. Hancurkan daun neem dan sapu pada bahagian yang terjejas.

6. Madu dan kayu manis juga dapat digunakan untuk menyembuhkan jerawat hormon. Ini dianggap sebagai salah satu rawatan jerawat terbaik pada masa akan datang.

7. Pupur muka dari kayu cendana dan air mawar juga adalah sangat efektif dalam menyembuhkan jerawat.

8. Salah satu cara yang terbaik dan paling berkesan dari semua jenis penyembuhan jerawat hormon termasuklah menggosok pulpa betik pada wajah. Biarkan ini sekitar setengah jam dan kemudian basuh. Kaedah daripada rawatan ini akan memberikan hasil yang luar biasa!

Krim Topikal dan Pencuci Muka

Penting untuk mencuci muka secara berkala jika anda mempunyai jerawat dan sebum atau minyak berlebihan pada wajah yang dapat menyebabkan jerawat. Terdapat pencuci wajah tertentu, termasuk sejumlah besar produk rawatan khas untuk kulit berjerawat yang tersedia di pasaran, yang sangat membantu dalam menghilangkan jerawat.

Ini termasuk pencuci muka yang mempunyai minyak pohon teh, Alpha Hydroxy Acids atau AHA dan lidah buaya. Krim topikal yang bersifat anti-septik atau anti-bakteria juga bagus untuk menyembuhkan jerawat.

Kebanyakan pakar dermatologi mengesyorkan krim yang kaya dengan vitamin A atau krim yang mengandungi benzoil peroksida boleh aplikasikan secara topikal. Sesetengah doktor juga mungkin akan memberikan krim steroid dalam kes-kes yang teruk untuk menyembuhkan jerawat jenis ini.

Dadah dan Ubat

Narkoba biasanya diberikan kepada kes-kes jerawat hormon yang parah. Begitulah, kes-kes di mana tidak ada henti yang dilihat berusaha untuk mencuba pelbagai pilihan rawatan. Oleh itu, pilihan ini digunakan hanya sebagai pilihan terakhir untuk menyembuhkan pesakit daripada jerawat hormon.

Menggunakan pil perancang adalah kaedah rawatan jerawat hormon dewasa yang biasa digunakan. Walau bagaimanapun, penggunaan pil ini secara berlebihan dapat menyebabkan kesan sampingan yang teruk pada wanita. Oleh itu, anda boleh mengambilnya tetapi dalam tempoh masa yang pendek.

Sekiranya, seorang wanita itu merancang untuk mempunyai zuriat, sila berhenti daripada mengambil pil ini setelah enam bulan sebelum pembuahan. Pil perancang bertindak melawan kesan daripada androgen di dalam badan.

Perubahan Diet Harian

Sering kali dikatakan bahawa kesihatan kulit adalah kesan daripada apa yang dimakan oleh seseorang itu.

Oleh kerana itu, untuk penyembuhan jerawat hormon yang tepat dan lengkap, seseorang harus mengamalkan diet yang seimbang, contohnya seperti sayuran berdaun hijau yang kaya dengan anti-oksidan, yang membantu melawan jerawat dan juga membantu untuk mengawal masalah jerawat.

Ada juga makanan tertentu yang terbukti dapat menyembuhkan jerawat seperti labu pahit, salad dan buah-buahan yang kaya dengan vitamin C.

Berikut adalah beberapa cara merawat jerawat hormon. Jadi, tunggu apa lagi? Ambil tindakan segera pada rawatan jerawat anda sekarang untuk kulit yang cantik dan sempurna!