Jerawat di bahagian dahi boleh menjadi perkara yang paling menyedihkan. Jerawat ini hampir selalu terjadi dan tidak kira pada usia berapa pun. Ini juga merupakan masalah kosmetik yang paling biasa terjadi pada remaja. Apa yang membuat keadaan kulit ini bertambah merimaskan adalah sifatnya yang mempengaruhi bahagian tubuh yang mencolok.

Leher, dada dan bahu adalah kawasan lain yang turut terjejas. Pengeluaran sebum berlebihan, patogen dan kerosakan dalam pembuangan sel kulit mati juga turut menyebabkan jerawat.

Baca Selanjutnya Punca Jerawat di Dahi.

Sebelum saya meneruskannya, saya ingin memberitahu anda tentang fakta bahawa tiada cara menghilangkan jerawat di dahi sepenuhnya atau adapun kaedah untuk menghilangkan parut jerawat. Apa yang dapat anda lakukan adalah dengan memperbaiki penampilan dan mengurangi wabaknya.

Cara Menghilangkan Jerawat di Dahi

Sekiranya anda mengalami masalah jerawat yang biasa, maka anda boleh memilih rawatan di rumah dengan kaedah yang tertentu, yang mungkin terbukti berkesan dalam pengendalian jerawat.

Namun, anda mungkin memerlukan bantuan dari pakar dermatologi, jika ia menjadi sangat parah. Jadi, ramuannya akan disenaraikan dengan beberapa petua yang dapat anda lakukan di rumah dan digunakan pada jerawat anda.

Petua# 1

Petua pertama ini terdiri daripada daun jelatang. Ini adalah petua herba penting yang dapat membantu menguruskan jerawat di dahi. Dapatkan beberapa daun jelatang segar dan masukkan ke dalam air yang mendidih selama 5 minit.

Sekarang tapis bahan campuran dan biarkan sejuk. Boleh diminum juga sebagai teh. Sekiranya anda tidak dapat menelan ramuan tersebut, anda boleh menambahkan madu atau lemon ke dalamnya. Petua ini berkesan pada jerawat kerana sifat anti-radangnya.

Petua# 2

Di sini, anda memerlukan jus lemon segar dan air mawar. Campurkan kedua-dua bahan ini dalam kuantiti yang sama dan kacau rata. Sekarang, gunakan bebola kapas untuk menyapukan ramuan pada seluruh bahagian dahi.

Lebih baik jika anda menggunakan lebih dari satu bebola kapas setiap kali anda menggosok. Gunakan air sejuk untuk bilas selepas 15 – 30 minit.

Mengapa ubat ini adalah salah satu cara menghilangkan jerawat di dahi yang paling menjanjikan? Kerana jus lemon berfungsi sebagai zat semula jadi dan bertindak sebagai agen antibakteria. Air mawar menenangkan kulit, sekaligus membantu mengurangi rasa masam jus lemon.

Petua# 3

Petua ketiga melibatkan penggunaan salah satu cara menghilangkan jerawat di dahi semula jadi yang paling popular iaitu lidah buaya. Jus tanaman ini bukan hanya bertindak sebagai anti-radang, tetapi juga menenangkan kulit. Dan ia bagus untuk jerawat kerana sifat antibiotiknya yang melawan patogen dan membersihkan kulit.

Terdapat Beberapa Kaedah lain iaitu:

Berikut adalah beberapa ubat jerawat buatan sendiri yang bertindak dengan lebih cepat. Anda mungkin akan mendapat manfaat dari.

  1. Gosokkan beberapa kepingan bawang putih yang baru dipotong di kawasan jerawat yang terkena pada dahi.
  2. Rebus secawan susu dan tambahkan beberapa jus limau segar. Ini boleh digunakan sebagai pencuci muka semula jadi.
  3. Buat ramuan dari daun pudina dan gosokkan pada jerawat. Biarkan ramuan bertindak balas pada kulit anda selama 5 – 10 minit. Kemudian, bilas dengan air pada suhu bilik.
  4. Pada kali berikutnya anda memasak oatmeal, tinggalkan sedikit untuk jerawat dahi anda. Tambahkan madu ke dalamnya, dan terapkan ke kawasan yang berjerawat. Tunggu sekitar 20 minit, tetapi tidak lebih dari itu, sebelum mencuci muka anda dengan air suam.
  5. Baking soda boleh dijadikan sebagai ubat jerawat semulajadi yang murah dan berkesan. Setelah itu, campurkan dengan air dan gunakan sebagai topeng muka. Tidak hanya memperbaiki penampilan jerawat, ia juga memperbaiki warna kulit.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, solusi ini akan mengatasi masalah ringan, tetapi mungkin tidak menjanjikan apa-apa penyelesaian pada masalah jerawat yang teruk. Sekiranya ini tidak memberikan apa-apa kesan, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi.

Pilihan Cara Menghilangkan Jerawat Di Dahi yang Sesuai

Terdapat beberapa rawatan perubatan untuk jerawat yang boleh anda gunakan. Namun, diingatkan tentang kos perbelanjaannya dan kesan sampingannya. Anda mungkin ingin mencuba beberapa cara menghilangkan jerawat di dahi buatan sendiri yang sederhana dan murah untuk mengatasi masalah tersebut.

Lidah Buaya

Untuk memulakan cara menghilangkan jerawat di dahi, anda boleh menggunakan lidah buaya. Anda juga boleh mencuba produk penjagaan kulit yang merupakan bahan aktifnya adalah lidah buaya. Anda juga dapat menggunakan gel lidah buaya secara langsung di kawasan yang terkena jerawat.

Madu dan Serbuk Kayu Manis

Buat pek muka dengan mencampurkan madu dan serbuk kayu manis. Gunakan pek ini sebelum tidur dan biarkan semalaman. Cucilah pada keesokan paginya dengan pembersih muka dan air suam.

Bawang Putih

Bawang putih mengandungi bahan antibakteria semula jadi dan sebab itulah ia boleh menjadi cara menghilangkan jerawat di dahi yang popular. Potong bawang putih segar dan gosokkan pada bahagian berair ke atas dan di sekitar zits. Ubat ini juga berfungsi untuk menghilangkan parut jerawat.

Campuran Jus Limau Segar dan Susu (rebus)

Kaedah semula jadi lain yang digunakan sebagai cara menghilangkan jerawat di dahi adalah dengan menggunakan campuran jus limau segar dan susu (rebus). Gunakan ini setiap hari sebagai pencuci muka untuk menghilangkan jerawat anda.

Campuran Baking Soda Dengan Air

Banyak orang mendapat manfaat dengan menggunakan campuran baking soda dan air sebagai topeng muka. Penggunaan ubat jerawat semula jadi ini juga dapat membantu dalam memperbaiki penampilan pada kawasan yang terkena jerawat di dahi.

Jus Rumput Gandum

Untuk merawat jerawat secara dalaman, anda boleh mencuba minuman jus rumput gandum setiap hari.

Minyak Pohon Teh

Selain itu, anda boleh menggunakan minyak daripada pohon teh. Cairkan minyak pohon teh dengan air, kemudian sapukan terus ke jerawat dengan menggunakan kapas.

Daun pudina

Salah satu pilihan rawatan herba yang popular ialah dengan menggunakan daun pudina. Tumbukkan daun sehingga lumat. Sapukan pada jerawat dan biarkan selama 5-10 minit. Bilas dengan menggunakan air sejuk kerana ramuan ini sangat popular dalam merawat jerawat dengan kandungan mentolnya. Bahan ini adalah agen analgesik dan anti-radang yang kuat.

Oatmeal

Oatmeal pula adalah cara menghilangkan jerawat di dahi yang selamat dan berkesan. Masak tepung oat secukupnya dan tambahkan madu ke dalamnya (1 cawan). Setelah sejuk, sapukan ke dahi. Pastikan tidak terkena pada mata dan jangan biarkan ia kering sehingga lebih dari 20 minit. Kemudian, bilas dengan menggunakan air suam.

Tindakan

  • Elakkan mencuci secara berlebihan atau menggosoknya. Ia akan menjadikan jerawat bertambah teruk. Gunakan pembersih lembut untuk membersihkan kawasan ini.
  • Jauhkan diri dari menggunakan bahan berminyak dan terdedah lama di bawah sinaran cahaya matahari.
  • Memicit jerawat tidak akan membuatkan jerawat anda hilang, tetapi menyebabkan parut jerawat bertambah teruk.

Berikut adalah cara menghilangkan jerawat di dahi pada tahap ringan hingga sederhana. Namun, jika ianya tidak memberikan sebarang tindak balas, maka lebih baik anda mendapatkan rawatan daripada pakar professional untuk mendapatkan bimbingan.