8 Cara Kecutkan Jerawat

3 min bacaan

Kata pepatah melayu: Mencegah lebih baik daripada merawat. Pembentukan jerawat itu mudah sahaja. Akan tetapi cara kecutkan jerawat itu tidak begitu mudah nak kecutkan jerawat yang telah membesar, apatah lagi nak cara hilangkan jerawat sama sekali?

Walau bagaimanapun, berikut adalah cara kecutkan jerawat yang tersedia dan terbukti dapat membantu anda.

Bagaimanakah Cara Kecutkan Jerawat?

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, penyumbatan atau saluran minyak yang tersumbat pada kulit yang menyebabkan jerawat. Bagi kebanyakan orang, jerawat bermaksud hanya blackhead dan whitehead yang tidak menimbulkan komplikasi. Tetapi pada yang lain, rembesan minyak berlebihan menyebabkan jangkitan bakteria serta menyebabkan keradangan atau pembengkakan.

Sebilangan orang merasa puas ketika memicit jerawat, yang akhirnya menyebabkan jangkitan tersebar. Anda mungkin telah mencuba pelbagai jenis produk, yang mungkin tidak membantu mengurangi pembengkakan jerawat.

Cara kecutkan jerawat berikut dapat membantu anda dalam mengurangkan pembengkakan jerawat dengan menggunakan rawatan yang hanya dilakukan di rumah tanpa membelanjakan wang yang banyak.

Paket Ais

Rawatan yang paling efektif antaranya ialah rawatan dari rumah, untuk mengurangkan pembengkakan jerawat, salah satu cara adalah dengan mengaplikasikan dari paket ais pada jerawat. Biarkan selama dua hingga tiga (3) minit pada jerawat dan tekan sedikit pada bahagian itu, sambil menerapkan paket ais. Ulangi 2 hingga 3 kali setiap jam.

Pupur Muka

Pupur muka tanah liat mungkin mengagumkan. Hanya memerlukan sedikit pupur muka tanah liat sahaja sudah boleh menarik isi jerawat keluar dengan berkesan dan membantu mengeringkan jerawat. Biarkan semalaman untuk hasil terbaik.

Jus Tomato atau Timun

Setitis jus tomato atau jus timun diletakkan pada jerawat dapat mengecilkan pori kulit dan mengurangkan bengkak.

Ubat Gigi

Ubat gigi juga dianggap sebagai ubat untuk rawatan di rumah yang baik untuk jerawat. Sapukan sejumlah kecil ubat gigi biasa (bukan versi gel) pada jerawat dan biarkan semalaman. Ini dapat mengurangkan pembengkakan jerawat.

Cuka Epal

Cuka epal berfungsi sebagai astringen yang boleh mengurangkan pembengkakan, selepas diaplikasikan kepada jerawat.

Serbuk Kayu Cendana

Anda juga boleh menggunakan ubat dari serbuk kayu cendana untuk wajah dan air mawar untuk digunakan pada jerawat. Ini dapat mengurangi pembengkakan dan kesakitan yang disebabkan oleh jerawat. Anda boleh biarkan semalaman untuk hasil yang terbaik.

Ekstrak Pokok Neem dan Minyak Pokok Teh

Ekstrak pokok Neem dan minyak pokok teh di Australia juga didapati berkesan dalam memerangi jerawat. Mereka lebih efektif dalam membunuh bakteria di permukaan kulit dan mencegah terjadinya jangkitan.

Putih Telur dan Daun Strawberi

Sekiranya mempunyai masalah jerawat cystic, putih telur dan daun strawberi dijadikan sebagai rawatan di rumah yang terbaik untuk mengurangkan pembengkakan jerawat.

Akhir Kata

Sebilangan besar dari cara kecutkan jerawat di rumah yang disebutkan tadi, ada banyak panduan yang telah ditunjukkan. Yang paling penting anda tidak boleh menyentuh dan memicit jerawat tersebut. Ini mungkin akan mengakibatkan penyebaran jangkitan atau meninggalkan bekas luka di wajah anda.

Ini juga mungkin hanya keadaan yang sementara sahaja. Sesetengah cara kecutkan jerawat di rumah memberi keajaiban bagi sesetengah orang, mungkin tidak bagi orang lain. Jadi, cari yang paling sesuai untuk anda.

Juga disarankan untuk tidak menggunakan zat, yang mungkin menyebabkan tindak balas yang menyebabkan alahan (pada orang yang mempunyai masalah alahan). Sekiranya terdapat jerawat yang berulang, anda mesti berjumpa dengan pakar dermatologi.