Parut dari jerawat sista yang teruk boleh memberi kesan berbahaya kepada harga diri, kebahagiaan dan kesihatan mental seseorang. Syukurlah, terdapat banyak pilihan dan cara hilangkan parut jerawat yang berbeza, bermula dari pengelupasan menggunakan bahan kimia dan pengisi kulit hingga dermabrasi dan laser bagi mengelakkan parut muncul kembali.

Menurut American Academy of Dermatology, ini semua adalah kaedah rawatan parut jerawat yang selamat dan berkesan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk menjelaskan terlebih dahulu apa yang dimaksudkan dengan “parut”.

Apa Yang Dimaksudkan Parut?

Ramai orang menunjukkan bintik merah atau coklat dari zits lama dan memanggilnya bekas luka. Ini adalah tanda, bukan bekas luka dan ia akan pudar seiring dengan waktu.

Parut mempunyai perubahan tekstur warna dan tidak ada kemerahan pada permukaan kulit. Terdapat dua(2) jenis bekas jerawat iaitu inies dan outies.

  • Outies boleh disuntik dengan kortikosteroid dan diratakan.
  • Inies boleh berukuran dalam, sempit atau luas, miring dan agak cetek.

Parut dalam dan sempit perlu dipotong, tetapi parut miring yang lebih luas dapat dibuat lebih baik dengan pengisi, pelapisan laser dan dermabrasi.

Ketahui lebih lanjut mengenai cara hilangkan parut jerawat di bawah untuk mengetahui kaedah mana yang paling sesuai untuk anda.

Rawatan Parut Jerawat Menggunakan Produk Kosmetik atau Topikal

Tertanya-tanya bagaimanakah cara hilangkan parut jerawat? Sesetengah jalan penyelesaian menggunakan produk kosmetik dan topikal ini boleh didapati di pasaran, sementara yang lain perlu mengikut saranan dari pakar dermatologi.

Krim Cortisone atau Suntikan

Krim Cortisone boleh melawan keradangan dan merupakan salah satu ubat jerawat yang dapat membantu mencegah parut daripada terus memburuk.

Ia ada dijual di farmasi, krim Cortisone dapat digunakan terus ke luka jerawat yang meradang untuk mengurangkan bengkak dan kemerahan.

Seorang doktor juga boleh menyuntik Cortisone ke dalam kista atau luka jerawat yang lebih dalam untuk mengecilkannya dan membantu mencegah parut.

Dermabrasi

Dermabrasi digunakan untuk sebagai cara hilangkan parut jerawat dan untuk merawat ketidaksempurnaan kulit seperti kedutan.

Dermabrasi hanya boleh dilakukan oleh pakar profesional perubatan yang berkelayakan, kerana ia melibatkan rawatan yang boleh menghilangkan beberapa lapisan kulit. Kulit baru akan tumbuh dalam jangka masa beberapa minggu untuk menggantikan lapisan yang telah rosak.

Pengelupas Kulit Menggunakan Bahan Kimia

Terdapat beberapa produk kulit yang menggunakan bahan kimia ringan yang tersedia di pasaran, tetapi penghapusan parut jerawat memerlukan bahan yang lebih kuat yang biasanya diberikan oleh doktor atau ahli dermatologi.

Asid trikloroasetik (TCA) sedikit lebih kuat daripada asid alfa hidroksi (AHA) dan boleh digunakan untuk rawatan parut jerawat.

Jenis bahan yang terkuat ialah dengan menggunakan bahan fenol dan ia boleh menyebabkan pembengkakan yang ketara dan memerlukan masa pemulihan sehingga dua minggu. Tidak disyorkan kepada orang yang mempunyai jerawat teruk yang aktif.

Pengisi Kulit

Pengisi kulit sementara telah digunakan selama bertahun-tahun untuk rawatan parut jerawat, tetapi pengisi kulit kekal yang telah dipersetujui untuk digunakan oleh FDA baru-baru ini.

Direka khas sebagai cara hilangkan parut jerawat yang berada pada tahap sederhana sehinggalah tahap yang teruk. Bellafill terdiri daripada 80 persen kolagen untuk menggantikan jumlah kolagen yang hilang dan 20 persen polimetil metakrilat yang dapat membantu tubuh anda untuk sembuh dengan meningkatkan pengeluaran protein.

Krim Pencerah Kulit

Hiperpigmentasi pasca-radang bukanlah kesan daripada parut jerawat, tetapi warna kulit merah, merah jambu, coklat atau kecoklatan di mana jerawat sebelumnya muncul.

Selalunya ia akan hilang dengan sendirinya dalam masa setahun atau lebih. Banyak produk pencerah kulit yang menyatakan dapat membantu mengurangkan kesan “parut” jerawat ini.

Bahan aktif yang terkandung di dalamnya ialah hidrokuinon, dimana ia berfungsi untuk memperlahankan pengeluaran melanin dan dapat mengurangkan tanda coklat gelap, tetapi melanin bukanlah penyebab perubahan warna merah dan merah jambu.

Pilihan yang lebih baik adalah menggunakan asas terbaik untuk kulit yang mudah berjerawat yang boleh anda lakukan untuk menyembunyikan kesan warna tersebut sehingga ia pudar dengan sendirinya.

Cara Hilangkan Parut Jerawat Dengan Rawatan Laser

Klinik kulit dan pakar dermatologi di seluruh negara menawarkan rawatan laser sebagai cara hilangkan parut jerawat, tetapi adakah ia berbaloi?

Kaedah terbaik untuk menentukan rawatan laser mana yang tepat untuk anda adalah dengan mendapatkan pendapat profesional berbeza mengenai jenis mana yang terbaik untuk kulit anda dan membandingkan harga, jangka masa pemulihan dan ulasan.

Inilah cara hilangkan parut jerawat dengan teknologi rawatan laser.

Rawatan Laser Ablatif

Rawatan menggunakan laser ablatif memberikan gelombang cahaya panjang yang kuat ke kulit, menghilangkan lapisan luar kulit yang nipis (epidermis). Di samping itu, penghasilan kolagen dirangsang pada lapisan yang mendasar (dermis).

Pesakit biasanya tidak merasai apa-apa kesakitan semasa anestetik tempatan dan ablasi dilakukan sebagai prosedur pesakit luar. CO2 dan erbium adalah laser ablatif yang selalu digunakan untuk rawatan parut jerawat.

Rawatan Laser pecahan

Rawatan laser pecahan adalah kurang invasif daripada rawatan laser ablatif kerana ianya hanya menyasarkan sebahagian kecil kulit pada satu masa.

Laser pecahan menembusi lapisan permukaan kulit, di mana tenaga cahaya merangsang pengeluaran kolagen dan muncul semula lapisan atas epidermis. Rawatan biasanya berlangsung antara 15 dan 45 minit dan kesannya dapat dilihat dalam masa 1 hingga 3 minggu.