Jenis-Jenis Ubat Jerawat

Ubat jerawat adalah salah satu cara yang boleh diambil jika anda tertanya-tanya bagaimanakah cara hilangkan jerawat. Rawatan topikal yang dilakukan sendiri belum cukup untuk mendapatkan hasil yang terbaik, terutama pada mereka yang mempunyai jerawat kista yang teruk dan juga radang kulit.

Terdapat beberapa jenis ubat jerawat yang diluluskan dan selamat untuk digunakan. Sila rujuk kepada pakar dertamalogi atau doktor anda. Berikut adalah beberapa jenis ubat jerawat. Antaranya ialah:

Antibiotik topikal

Antibiotik adalah rawatan jerawat yang digunakan untuk membunuh bakteria yang menjadi penyebab utama jerawat. Mereka boleh disapu secara langsung pada kulit (topikal) atau diminum (oral).

Antibiotik topikal membunuh bakteria di bahagian atas liang pori anda, sementara antibiotik oral boleh sampai ke kedalam pori yang lebih rendah. Antibiotik yang digunakan untuk rawatan jerawat termasuklah klindamisin dan tetrasiklin seperti doxycycline atau minocycline.

Antibiotik ini adalah cara hilangkan jerawat yang paling berkesan kerana kedua-duanya dapat membunuh bakteria dan bertindak sebagai agen anti-radang untuk mengurangkan keradangan pada kulit.

Minocycline

Minocycline boleh didapati dalam bentuk generik atau formulasi berjenama seperti Solodyn. Ubat jerawat antibiotik oral yang paling banyak diamalkan untuk merawat masalah jerawat jenis radang sederhana hingga teruk seperti jerawat sista ialah Solodyn (minocycline) seperti yang disebutkan di atas.

Walau bagaimanapun, ia terdapat dalam formula pelepasan lanjutan yang membolehkannya berfungsi untuk membersihkan kulit sepanjang hari dengan menggunakannya sekali sehari.

Doxycycline

Doxycycline adalah satu lagi tetrasiklin yang sama berkesan untuk merawat masalah jerawat. Ia juga boleh didapati dalam bentuk generic dan formulasi berjenama seperti Doryx dan Acticlate.

Pada asalnya FDA telah meluluskannya untuk rawatan jerawat Rosacea, Oracea adalah dos bukan antibiotik (doxycycline) yang juga digunakan dalam rawatan jerawat.

Ia boleh digunakan sebagai terapi solo atau kombinasi dengan rejimen rawatan jerawat topical. Kes jerawat yang lebih teruk mungkin memerlukan dos doxycycline yang lebih tinggi.

Oleh kerana Oracea bukan antibiotik, ramai pesakit dapat bertukar ke Oracea setelah keadaan bertambah baik dan sesuai untuk penggunaan jangka masa panjang kerana ia tidak menyebabkan penurunan tahap ketahanan tubuh badan terhadap antibiotik.

Spironolakton

Spironolactone adalah penyekat hormon androgen. Ia dapat digunakan untuk merawat masalah jerawat hormon yang hanya ada pada wanita dengan mengurangi penghasilan androgen (hormon lelaki) yang ada dalam tubuh badan wanita yang kemudian dapat mengurangi pengeluaran minyak berlebihan di kulit.

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimanakah cara hilangkan jerawat, ingatlah bahawa Aldactone mengambil masa sehingga tiga (3) bulan untuk mula menampakkan kesan pada kulit.

Kontraseptif oral dengan pengambilan Estrogen

Pil pencegah kehamilan adalah pilihan lain bagi wanita yang mengalami masalah jerawat hormon. Empat jenis pil pencegah kehamilan telah disetujui oleh FDA untuk digunakan sebagai cara hilangkan jerawat dan keempat-empat pil tersebut adalah pil kombinasi yang mengandungi estrogen dan progesteron.

Rujuklah pada doktor anda tentang cara hilangkan jerawat menggunakan pil pencegah kehamilan dan ingatlah bahawa Ortho Tri-cyclen, Estrostep YAZ dan Beyaz adalah antara empat (4) jenama yang secara khususnya diluluskan oleh FDA sebagai ubat jerawat.

Isotretinoin

Isotretinoin dikenali juga sebagai Accutane. Ini adalah bentuk terapi jerawat yang paling berkesan dan satu-satunya yang boleh menjadi penawar jerawat anda. Setelah tamat kursus, lebih kurang 80 peratus orang yang tidak pernah melihat jerawat ini lagi.

Ia berfungsi dengan baik kerana dapat mengecilkan liang-liang pori, membunuh bakteria, mengurangkan pengeluaran minyak dan mengurangkan radang. Ia juga boleh diambil sebagai pil harian.

Isotretinoin mempunyai banyak kesan sampingan yang jarang berlaku dan berpotensi menjadikannya pilihan kontroversi, tetapi bagi pesakit yang mengalami jerawat yang teruk, ia tidak ada pilihan yang lain.

Pesakit yang mengambil isotretinoin juga mempunyai kesan pencegahan kehamilan yang sangat berkesan kerana ubat tersebut boleh menyebabkan kecacatan pada bayi. Isotretinoin hanya boleh diambil di bawah pengawasan perubatan yang ketat.

Pilihan Rawatan Jerawat Secara Semula Jadi

Cara untuk membersihkan kulit memerlukan kajian percubaan dan ralat, anda mungkin perlu mencuba beberapa jenis ubat jerawat sebelum anda mendapatkan rawatan yang tepat untuk jenis jerawat yang mempengaruhi kulit anda.

Sebelum mencuba ubat jerawat, anda mungkin lebih suka mencuba rawatan jerawat secara semula jadi yang berbeza. Walaupun tidak ada penyelidikan yang menyokong cara hilangkan jerawat secara semula jadi, berikut adalah dua pilihan popular yang mungkin ingin anda cuba.

Minyak Kelapa

Minyak kelapa sangat murah. Bermula dari penjagaan rambut hingga keperluan untuk memasak. Tetapi ada yang menjadikannya sebagai cara hilangkan jerawat semula jadi. Untuk menggunakan minyak kelapa sebagai cara hilangkan jerawat, anda boleh memasukkannya sebagai sebahagian daripada diet yang sihat.

Asid lemak seperti asid laurik dan asid kaprilik dimetabolisme menjadi agen antibakteria dalam badan atau anda boleh mengoleskan dalam jumlah yang sangat kecil dan gosokkan terus ke kulit setelah membersihkannya untuk meningkatkan penghidratan.

Minyak Pokok Teh

Sesetengah orang mempercayainya sebagai bahan pembasmi kuman minyak pokok teh sebagai cara hilangkan jerawat. Ia boleh digunakan sama ada banyak atau sedikit, dicairkan dengan air terus ke permukaan kulit yang berjerawat.

Gunakan sedikit pada kapas atau alas kapas yang bersih dan sapukan pada bahagian yang terjejas sebaik sahaja membersihkan. Oleh kerana minyak pokok teh boleh mengering, anda mungkin memilih untuk menggunakan minyak pokok teh dan minyak kelapa untuk jerawat sebagai sebahagian daripada rawatan kulit yang berkesan.

Cara Hilangkan Jerawat Di Rumah

Sama dengan ubat jerawat semula jadi di atas, cara hikangkan jerawat ini murah dan patut dicuba. Yang paling penting, bahan-bahan ini mungkin sudah ada di rumah anda seperti cuka epal dan ubat gigi.

Gunakan bahan-bahan ini di rumah sebagai salah satu cara hilangkan jerawat dengan berhati-hati jika anda mempunyai jerawat kista, luka terbuka atau jerawat yang meradang dan sudah semestinya yang paling baik adalah dirawat dengan pengawasan perubatan.

Rawatan Jerawat Menggunakan Cuka Epal

Cuka epal adalah salah satu cara hilangkan jerawat di rumah yang terkenal untuk jerawat kerana mengandungi beta karoten yang tinggi dan sifat antibakteria. Inilah cara membuat rawatan jerawat menggunakan cuka epal anda sendiri:

1. Cairkan 1 sudu cuka epal ke dalam cawan yang mengandungi air yang bersih.
2. Cuci wajah anda dengan pembersih muka yang sesuai disertai dengan urutan yang lembut. Pilih “pencuci muka terbaik untuk masalah jerawat” kami di atas. Tepuk sehingga kering.
3. Sapukan sejumlah kecil larutan jerawat cuka epal yang dicairkan ke pelapik kapas bersih dan sapukan ke seluruh wajah anda dengan sekata.
4. Sapukan pelembap bebas minyak untuk kulit yang berjerawat.

Gunakan hanya sekali sehari dan anda mungkin hanya ingin menggunakannya pada waktu malam, kerana baunya sangat kuat. Sekiranya kulit anda menjadi terlalu kering atau tidak selesa, gunakan lebih sedikit atau cairkan dengan lebih banyak air.