5 Cara Hilangkan Jerawat Di Pipi

2 min bacaan

Anda telah melalui masalah jerawat berulang kali, anda tetap tidak dapat mencari cara hilangkan jerawat di pipi? Keadaan ini disebut hiperpigmentasi pasca-inflamasi, dan bintik-bintik merah adalah tanda kerosakan yang telah terjadi pada kulit anda akibat jerawat.

Biasanya, bintik-bintik merah di pipi ini berkurang dengan sendiri. Tetapi jika anda ingin menyingkirkan jerawat di pipi dengan lebih cepat, maka anda boleh mencuba salah satu dari cara hilangkan jerawat di pipi dari rumah yang sederhana dan murah ini untuk mengatasi jerawat.

Bagaimana Cara Hilangkan Jerawat Di Pipi?

Sebelum anda menggunakan kaedah ini, ada beberapa asas rawatan kulit yang harus diikuti untuk menghilangkan bintik-bintik jerawat ini, dan mencegah jangkitan jerawat yang lain. Anda perlu sentiasa ingat untuk mengelakkan pendedahan langsung kepada cahaya matahari.

Ikuti pembersihan, pengencangan, rutin pelembab, dan juga ikuti diet yang sihat. Pastikan anda juga minum banyak air, dan ini adalah salah satu ubat semula jadi terbaik untuk kulit yang bersih.

Dari asas rawatan ini, perhatikan beberapa cara hilangkan jerawat di pipi di rumah sederhana di bawah yang akan membantu anda menyingkirkan bintik-bintik jerawat merah di pipi anda secara semula jadi.

Jus lemon

Penggunaan jus lemon sebanyak dua (2) kali sehari berfungsi dengan berkesan untuk menghilangkan parut jerawat merah. Lakukan rawatan ini selama sepuluh minit dan boleh dilakukan pada waktu pagi dan petang. Kemudian cuci wajah anda, dan ikuti dengan penggunaan pelembap bebas minyak. Ciri-ciri pemutihan lemon akan berfungsi untuk menghilangkan bintik-bintik ini lebih kerap.

Teh hijau

Siapkan teh hijau dengan menggunakan beg teh dalam cawan air panas mendidih. Biarkan ia sejuk selama beberapa minit dan kemudian keluarkan beg teh. Masukkan satu sudu teh jus lemon. Ambil kapas dan celupkan ke dalam teh.

Tekan lebihannya. Letakkan di bahagian yang terkena jerawat, dan biarkan selama dua minit. Ulangi ini beberapa kali. Sekiranya dilakukan dalam masa 2-3 minggu, bintik-bintik merah di pipi akhirnya akan hilang.

Cuka

Cuka adalah cara terbaik untuk menghilangkan bintik-bintik pada jerawat merah. Cairkan satu bahagian cuka dalam dua bahagian air. Celupkan kapas ke dalamnya dan gunakan pada bahagian yang terkena. Bilas selepas lima belas minit. Lakukan ini dua (2) kali sehari dan anda akan melihat hasilnya dalam seminggu.

Ubat Gigi

Ubat gigi adalah salah satu petua tertua untuk jerawat. Diletakkan pada bahagian yang terkena jerawat selama 30 minit, dua (2) kali sehari. Kesan daripada menggunakan ubat gigi pada jerawat dan bekas jerawat merah terbukti sangat membantu. Anda perlu mencucinya dengan cepat, kerana ia akan menjadikan kulit anda kering.

Epal

Jerawat dan bintik-bintik merah ini disebabkan oleh kulit berminyak. Cara hilangkan jerawat di pipi terbaik adalah dengan menyiapkan epal dan menerapkannya ke seluruh wajah anda selama beberapa minit, dan kemudian mencucinya. Prosedur ini segera meremajakan kulit, dan selalunya, bintik-bintik merah di pipi juga hilang.

Akhir Kata

Penjagaan kecantikan kulit anda bukanlah tugas yang sukar. Dengan cara hilangkan jerawat di pipi rumah ini, anda pasti akan mendapatkan kulit yang sempurna seperti yang anda mahukan.