Jerawat pada bahagian badan tidak jauh berbeza dengan jerawat yang muncul di wajah. Jerawat disebabkan oleh beberapa faktor yang sama, di mana ia muncul di wajah atau di mana-mana bahagian badan.

Namun, ada beberapa faktor tambahan yang dapat dikaitkan dengan masalah jerawat di bahagian badan. Kedua-dua masalah ini dapat dirawat dengan cara hilangkan jerawat badan yang sama.

Sebelum membincangkan lebih lanjut mengenai cara hilangkan jerawat badan, mari kita perhatikan punca jerawat di badan.

Apa yang Menyebabkan Jerawat Pada Bahagian Badan?

Ada disebutkan sebelum ini, jerawat pada bahagian badan adalah disebabkan oleh beberapa faktor yang sama yang mencetuskan jerawat di wajah. Salah satu penyebab utama adalah penyumbatan pada liang-liang pori kulit.

Penyumbatan liang pori kulit

Jerawat di bahagian badan juga disebabkan oleh pengeluaran sebum yang berlebihan atau minyak oleh kelenjar sebum yang terdapat pada kulit. Lebihan minyak atau ‘sebum’, bersama dengan sel-sel kulit mati akan menyumbat liang-liang pori kulit.

Pori-pori kulit yang tersumbat menarik lebih banyak kotoran dan mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk pertumbuhan bakteria. Ini akhirnya dapat menyebabkan jangkitan dan keradangan serta pertumbuhan jerawat merah yang meradang.

Hormon

Rembesan minyak yang berlebihan dari sebum dapat dirangsang oleh pengeluaran hormon yang berlebihan iaitu melalui hormon androgen. Faktor-faktor lain seperti peluh yang berlebihan juga bertanggungjawab terhadap penyumbatan pori-pori kulit akibat dari pengeluaran minyak yang berlebihan yang dihasilkan oleh kelenjar sebum.

Inilah sebabnya mengapa sesetengah orang mengalami jerawat yang lebih banyak pada musim panas. Begitu juga dengan pakaian atau kain yang juga memainkan peranan penting dalam masalah jerawat di badan ini.

Kain

Kebanyakan kain, terutama kain sintetik juga pakaian yang ketat dapat merengsakan kulit serta memburukkan lagi keadaan jerawat di bahagian badan dan bahagian tubuh yang lain.

Ubat

Bagi sesetengah individu, mereka mempercayai bahawa ubat hormon boleh menjadi salah satu punca berlakunya masalah jerawat di bahagian badan. Antara ubat lain seperti pil perancang dan steroid anabolik. Malah, ubat-ubatan seperti lithium boleh memburukkan lagi masalah jerawat.

Diet Harian

Akhirnya seperti jerawat di muka, jerawat pada bahagian badan juga mempunyai kaitan dengan diet harian anda. Diet yang kurang baik, kekurangan nutrien penting dan asid lemak penting didapati boleh menyumbang kepada semua jenis jerawat.

Cara Hilangkan Jerawat Badan

Penyebab jerawat pada bahagian badan adalah sama dengan penyebab jerawat di wajah, dan ia antara jenis jerawat yang dapat dirawat dengan cara yang sama. Jadi, ada juga produk penjagaan kulit berjerawat yang digunakan sebagai cara hilangkan jerawat di muka yang boleh digunakan sebagai cara hilangkan jerawat badan.

Antara contoh dari beberapa cara hilangkan jerawat badan adalah produk penjagaan kulit jerawat yang mengandungi asid salisilik dan benzoil peroksida.

  • Pembersih berasaskan asid salisilik juga dapat menghilangkan jerawat.
  • Bantal Benzoil peroksida boleh digunakan sebagai salah satu cara hilangkan jerawat badan.

Pada masa yang sama, sangat penting untuk menjaga kebersihan kulit agar badan sentiasa bersih dengan mandi satu atau dua kali sehari.  Pembersih antibakteria yang lembut dapat digunakan untuk membersihkan kawasan-kawasan tubuh yang dijangkiti jerawat ketika mandi.

Setelah mencuci bahagian badan yang terjejas, anda juga dapat menggunakan ubat-ubatan di pasaran. Anda juga dapat menggosok kawasan tersebut dengan lembut menggunakan sabun cecair atau gel ketika mandi. Namun, pastikan anda tidak mengganggu jerawat semasa melakukannya.

Pengelupasan harus diikuti dengan aplikasi pelembap, setelah anda dapat menggunakan beberapa ubat untuk menghilangkan kawasan yang terkena jerawat.

Bersama-sama dengan ini, anda juga dapat mencuba beberapa ubat di rumah untuk jerawat seperti, campuran jus lemon dan air mawar, minyak pohon teh, pulpa tomat, gel lidah buaya dan pasta timun.

Pupur muka buatan sendiri yang disediakan dengan mencampurkan oatmeal yang dimasak dengan madu juga dapat digunakan sebagai penawar jerawat semula jadi.

Jadi, sekarang anda harus tahu idea yang adil mengenai penyebab jerawat badan dan bagaimana merawat jenis jerawat ini. Ternyata, jerawat badan akan meninggalkan bekas jerawat yang tidak sedap dipandang, seperti jerawat muka.

Bekas parut dapat diubati dengan cara hilangkan jerawat badan dan ubat-ubatan rumah yang disebutkan di atas. Sekiranya mereka gagal merawat parut, maka anda boleh berbincang dengan pakar dermatologi anda untuk cara menghilangkan parut jerawat di badan yang betul.

Untuk mencegah jerawat daripada kembali pada masa depan, pilih pakaian yang longgar, minum banyak air hingga hari ini, ikuti diet seimbang, dan simpan pakaian, tuala, spray dan setiap item lain yang mungkin menyentuh tubuh anda bersih.