Cara Hilangkan Bekas Jerawat Hitam

2 min bacaan

Anda sedang mencari cara hilangkan bekas jerawat hitam? Jerawat adalah masalah universal. Jerawat merosakkan nilai estetika pada wajah anda sepenuhnya. Di antara ramai remaja, bekas jerawat atau bintik-bintik hitam ini adalah penyebab yang menjadikan mereka rasa rendah diri sehingga menghalang mereka daripada bersosial hingga tahap tertentu.

Majoriti, individu yang menderita jerawat menjadi takut untuk bersosial dengan orang lain. Tompok jerawat adalah bekas luka yang menyakitkan. Jika anda menghadapi masalah ini, mari kita lihat cara hilangkan bekas jerawat hitam yang disediakan oleh tim Sajakongsi.

Bagaimana Cara Hilangkan Bekas Jerawat Hitam

Jus lemon

Jus lemon berfungsi dengan baik sebagai salah satu cara hilangkan bekas jerawat hitam. Jus lemon mengandungi kumpulan Alpha Hydroxy Acids (AHA). Asid sitrik dalam jus lemon membantu dalam pengelupasan kulit mati dan pertumbuhan kulit baru.

Baca juga mengenai Asid Laktik.

Penggunaan topikal jus lemon di kawasan yang terjejas, memungkinkan AHA melepaskan kulit mati dan kotoran dari lapisan kulit. Ini mencegah terjadinya jerawat dan ia juga membantu mengurangkan bintik-bintik hitam.

  1. Perah jus lemon segar dan cairkan dengan 1 sudu besar air.
  2. Sapukan campuran ini di kawasan yang terkena jerawat dan biarkan selama 10 minit sehingga kulit menyerapnya.

Nota: Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, anda mungkin merasa gatal dan sedikit rasa terbakar. Oleh itu, elakkan dari menggunakan jus lemon. Jus lemon juga meningkatkan kekeringan kulit. Sentiasa gunakan pelembap yang baik.

Kayu Cendana dan Air Mawar

Ramuan dari kayu cendana dan air mawar telah menjadi sebahagian dari cara hilangkan bekas jerawat hitam rakyat sejak zaman dahulu lagi yang terbukti keberkesanannya. Cara-cara membuat ramuan ini adalah

  1. Sediakan 2 sudu besar serbuk cendana dan 2 sudu besar air mawar.
  2. Campurkan kedua-dua bahan. Oleskan ramuan pada kulit dan biarkan selama 15-20 minit, sehingga kering.
  3. Setelah kering, basuh dengan air suam dengan menggosoknya mengikut arah gerakan bulatan.
  4. Ikuti peraturan ini selama 2 hari dalam seminggu, untuk melihat perbezaannya selama sebulan.

Gel Aloe Vera

Gel lidah buaya adalah satu lagi cara hilangkan bekas jerawat hitam yang baik. Anda boleh menggunakan gel lidah buaya semula jadi atau membeli dari mana-mana kedai runcit. Gel lidah buaya kaya dengan enzim, yang membantu memberi kesan menenangkan pada pori-pori kulit yang meradang.

Sifat anti-bakteria pada gel aloe vera akan merawat radang dengan membunuh bakteria. Sapukan sedikit gel lidah buaya di kawasan yang terjejas dan biarkan ia selama beberapa minit. Ini akan mengurangkan frekuensi jerawat dan juga memudarkan bintik-bintik hitam secara beransur-ansur.

Akhir Kata

Bintik-bintik hitam jerawat pada asalnya adalah tanda penjagaan kulit yang tidak betul. Membersihkan, menggosok dan melembapkan secara berkala juga dapat menjadikan kulit kelihatan lebih muda dan lebih sihat.

Diet sihat yang tepat yang mengandungi semua nutrien penting dalam perkadaran yang tepat membantu kulit agar berada dalam keadaan baik. Kulit anda mencerminkan kecantikan dalaman anda. Oleh itu, menjaga sistem dalaman anda agar kekal sihat dan indah adalah cara terbaik untuk mengatasi jerawat dan masalah kulit lain. Jaga diri!