Kenali Benzoil Peroksida: Rawatan Ajaib Jerawat

2 min bacaan

Benzoil Peroksida adalah salah satu bahan yang biasa yang digunakan untuk merawat masalah jerawat. Anda boleh mendapatkan bahan aktif ini dalam bentuk krim, gel, losyen, penutup muka, atau sabun bar. Ia sangat berkesan dalam merawat kes jerawat yang ringan.

Ubat rawatan jerawat ini boleh didapati tanpa preskipsi bagi kepekatan 2.5%, 5% dan 10%. Sekiranya anda mencari kepekatan lebih tinggi daripada 10%, anda memerlukan preskripsi doktor. Beberapa kajian menunjukkan bahawa 2.5% benzoil peroksida sama berkesan untuk memerangi jerawat dan kurang menjengkelkan.

Oleh itu, jika anda ingin mencuba Benzoil Peroksida untuk merawat jerawat anda, anda harus memulakan dengan kepekatan yang rendah (contohnya Benzoil Peroksida 2.5%).

Bagaimanakah Benzoil Peroksida Berfungsi?

Sebelum kita membahas bagaimana ia dapat mencegah jerawat, adalah bagus untuk kita memahami bagaimana jerawat terbentuk. Propionibacterium acnes (P.acnes) adalah bakteria yang menyebabkan kulit berjerawat. P.acnes adalah punca utama masalah kulit dan merupakan ejen jerawat.

Benzoil Peroksida

Organisma yang tinggal di kulit ini akan membiak dengan cepat dalam folikel sebum yang tersumbat jika dibiarkan. Namun, bakteria ini tidak dapat hidup dengan adanya oksigen. Benzoil Peroksida adalah bahan kimia pelepasan oksigen dalam keluarga peroksida organik.

Setelah digunakan pada kawasan yang terjejas, bahan kimia ini diserap ke dalam liang pori dan membebaskan oksigen untuk memusnahkan P.acnes.

Kesan Sampingan

Kesan sampingan semasa menggunakan ubat anti jerawat ini:

Kulit Kekeringan

Sekiranya anda menggunakan benzoil peroksida 5% atau 10%, ia mungkin akan mengakibatkan kulit anda menjadi kering. Anda mungkin ingin mencuba kepekatan yang lebih rendah, 2.5% benzoil peroksida.

Kerengsaan

Sekiranya ada berlaku kegatalan, anda boleh mengurangkan kekerapan penggunaan. Jika anda mengalami kerengsaan yang teruk walaupun kekerapan penggunaannya rendah, anda harus berhenti menggunakan produk tersebut.

Alahan

Sekiranya anda alah kepadanya, anda harus berhenti menggunakannya dan berjumpa dengan pakar dermatologi anda untuk rawatan jerawat yang lain.

Bahan Pemutih

Ia adalah ejen pemutihan yang kuat. Anda harus mengelakkan rambut anda dari terkena ejen pemutihan ini kerana ubat ini boleh menyebabkan warna kekal.

Akhir Kata

Sebelum menggunakan Benzoil Peroksida untuk rawatan jerawat anda, anda perlu ambil perhatian bahawa ubat ini menghasilkan radikal bebas pada kulit. Hasilnya adalah kemerahan kulit akibat tekanan oksidatif.

Kesannya serupa dengan pendedahan cahaya matahari yang tidak dilindungi. Sekiranya anda menggunakan produk benzoil peroksida untuk merawat jerawat anda, anda harus mengelakkan pendedahan cahaya matahari yang tidak perlu dan menggunakan pelindung matahari pada siang hari.

Diingatkan bahawa maklumat di atas hanya untuk tujuan maklumat dan tidak bertujuan untuk menggantikan perkhidmatan penjagaan kesihatan profesional. Maklumat yang diberikan sama sekali tidak bertujuan untuk mendiagnosis keadaan perubatan, menawarkan nasihat perubatan, atau menyokong produk atau perkhidmatan tertentu. Jangan bergantung pada maklumat yang diberikan sendiri untuk diagnosis atau rawatan perubatan. Rujuk doktor anda mengenai sebarang masalah kesihatan diri.