Asid Laktik Untuk Kulit

2 min bacaan

Bahan asid telah menjadi salah satu bahagian penting dalam rutin penjagaan kulit kita. Salah satu bahan ini adalah asid laktik, AHA (alpha hydroxy acid) semula jadi yang berasal dari makanan semula jadi, terutamanya produk tenusu seperti susu masam. Ia juga berlaku secara semula jadi di dalam badan kita. Mari kita lihat bagaimana ia membantu kita mendapat kulit yang cantik.

Apa itu asid laktik?

Asid laktik adalah pengelupasan kimia paling ringan yang boleh berfungsi pada semua jenis kulit, termasuk kulit sensitif. Oleh kerana asid laktik adalah AHA, ia larut dalam air dan memberikan banyak manfaat kepada kulit. Asid laktik adalah penyelesaian untuk masalah seperti jerawat, kulit tidak serata dan kering, garis halus dan kedutan. Bahan ini mudah dilupakan sebagai calon yang dapat memperbaiki tekstur dan penampilan kulit dengan lembut.

Kebaikan asid laktik

Asid Laktik Untuk Kulit

Pengelupasan: Walaupun ia adalah sejenis pengelupasan kimia, ianya tidak menyebabkan kerengsaan atau kemerahan, menjadikannya bahan yang sesuai untuk semua jenis kulit. Keputusannya? Kulit yang lebih cerah dan sekata dengan tekstur yang lebih baik.

Penghidratan: Seringkali, pengelupasan juga melembapkan dan menyuburkan kulit. Sifat inilah yang membezakan asid laktik daripada asid lain. Ia melembapkan, mengekal kelembapan dan menjadikan kulit kenyal.

Mengawal jerawat: Asid laktik mempunyai sifat antibakteria yang membantu mencegah jangkitan dan kuman yang menyebabkan jerawat. Penggunaan dalam kepekatan ringan sangat berkesan untuk mengawal pertumbuhan jerawat. Di samping itu, ia juga menghilangkan kulit mati yang boleh menyebabkan jerawat jika ia menumpuk.

Mengurangkan garis halus dan kedutan: Asid laktat mempercepat pengeluaran kolagen yang menjadikan kulit lebih kencang, tegang dan berbulu. Apabila ini berlaku, garis-garis halus dan kedutan berkurangan.

Memperbaiki tekstur kulit: Luncurkan sedikit asid laktik ke wajah anda untuk mendapatkan kulit yang bersinar. Anda boleh menggunakan bahan ini untuk menguruskan keratosis pilaris juga dikenali sebagai kaki strawberi.

Peraturan untuk diingat

Asid Laktik Untuk Kulit

– Kerana ia adalah AHA, asid laktik sangat serasi dengan BHA. Anda akan menemui banyak produk yang mempamerkan kombinasi yang ideal untuk menandakan semua keperluan kulit anda. Walau bagaimanapun,

Anda harus mengelakkan penggunaan asid laktik dengan retinol, kerana kedua-duanya adalah bahan kuat dan boleh menyebabkan kerengsaan. Click To Tweet

– Asid laktik adalah pengelupasan kimia yang dapat membuat kulit sangat sensitif terhadap sinar cahaya matahari, jadi sangat penting untuk meletakkan lapisan pelindung matahari yang banyak untuk mencegah kerosakan atau kerengsaan sinar matahari.

– Walaupun lembut, ia masih merupakan pengelupasan kimia, jadi pastikan untuk memulai dengan kepekatan yang lebih rendah tiga kali seminggu dan tingkatkan secara beransur-ansur. Walau apa pun, hadkan penggunaannya sekali sehari.

– Anda boleh memasukkan asid laktik dalam rutin penjagaan kulit anda menggunakan pembersih, pupur muka, serum dan pengelupas kulit. Selain daripada jenis produk, ia adalah sangat penting untuk menambah pelembap untuk menenangkan kemerahan atau kerengsaan yang mungkin terjadi.