Alternatif Merawat Jerawat

3 min bacaan

Merawat dan mencegah masalah jerawat adalah proses jangka panjang yang perlu anda jadikan sebagai rutin harian untuk mendapat hasil yang maksimum. Pada masa ini, banyak produk rawatan untuk masalah jerawat yang telah dijual di pasaran.

Dunia dihujung jari, tiada lagi alasan untuk tidak mengetahui produk yang mana satu sesuai dengan kulit anda. Walau apa pun alasannya, pilihan di tangan anda. Buatlah pilihan yang tepat.

Kebanyakan semua produk penjagaan kulit mengaku bahawa produk mereka boleh menyembuhkan jerawat dan setiap jenama mendakwa kelebihan produk mereka berbanding yang lain.

Daripada meminta anda menggali lebih dalam ke dalam poket anda untuk pelbagai jenis rawatan jerawat yang mahal, anda harus berusaha memerangi jerawat secara semula jadi dengan mengelakkan pori-pori anda tersumbat.

Yang menjadi masalah ialah banyak orang tidak menyedari rawatan jerawat semula jadi. Saya mendapati bahawa ketika jerawat muncul di wajah saya, kaedah yang paling berkesan pada masa itu adalah mencuci muka dengan lembut. Saya ulangi, “dengan lembut”. Mencuci kawasan jerawat dua kali sehari dengan air suam dan sabun yang sesuai.

Saya cuba bersikap proaktif dalam rawatan jerawat saya. Ketika itu tidak berjaya. Lalu, saya berjumpa dengan doktor yang memberi saya pelbagai rawatan jerawat. Yang mana kebanyakannya berjaya.

Secara fizikalnya sukar untuk membersihkan dan menggunakan rawatan jerawat. Rawatan jerawat punggung memerlukan penjagaan khas kerana kebanyakannya diperhatikan pada peringkat awal. Sama seperti bentuk jerawat yang lain, rawatan yang tepat untuk jerawat belakang badan tidak mudah dicari.

Semua rawatan jerawat daripada rumah harus diperhatikan dengan teliti untuk jangka masa yang panjang. Seperti yang anda lihat,

walaupun dengan petua yang sudah tersedia, ia memerlukan masa untuk rawatan jerawat tersebut menampakkan keberkesanannya.

  • Pengambilan Zink sebagai makanan tambahan telah menunjukkan hasil yang luar biasa dalam merawat jerawat.
  • Accutane adalah salah satu ubat jerawat konvensional yang paling kuat yang pernah digunakan dan ia dapat menghilangkan masalah anda.
  • Minyak Bergamot adalah salah satu daripada banyak ubat jerawat yang telah lama wujud.

Rawatan jerawat dengan menggunakan laser pula hanya boleh dilakukan oleh doktor yang mempunyai lesen yang sah sahaja. Rawatan ini membantu menghilangkan parut sepenuhnya akibat jerawat yang teruk.

Dengan begitu banyak ubat anti-jerawat komersial di pasaran, bagaimana anda hendak tahu bahawa ubat mana yang merupakan rawatan jerawat terbaik? Anda perlu pandai memilih dan pastikan tidak tertipu.

Terdapat banyak petua penjagaan kulit daripada orang terdahulu, dan terdapat beratus-ratus produk di pasaran. Sama ada rawatan jerawat tropikal atau ubat jerawat yang dijual difarmasi dan juga yang diberi oleh doktor. Secara luaran, produk herba telah digunakan untuk merawat jerawat, noda, luka, disentri, dan cirit-birit.

Yakinlah, para saintis sentiasa mencari cara baru yang tidak membahayakan untuk merawat jerawat. Disarankan untuk anda memilih rawatan jerawat semula jadi yang benar-benar berkesan pada tubuh badan anda agar tidak mendatangkan kesan sampingan yang memudaratkan.

Antioksidan seperti Vitamin C, E dan Alpha Lipoic Acid, sangat membantu membersihkan jerawat dengan penggunaan bersama topeng muka untuk merawat jerawat.

Sekiranya anda tidak melihat apa-apa kesan positif menggunakan produk jerawat semula jadi, anda harus bertukar kepada salah satu ubat jerawat lain yang popular seperti Proactive, yang mungkin merupakan rawatan jerawat yang paling biasa di seluruh dunia.

Senjata hebat lain untuk mengatasi jerawat adalah Produk “Bebas Jerawat dalam 3 Hari” yang telah terbukti dapat menyembuhkan sebilangan besar kes jerawat dalam jangka waktu 3 hari.