Adakah anda mengalami keguguran rambut dan jerawat yang teruk? Kekurangan vitamin ini boleh menjadi penyebabnya

2 min bacaan

Orang yang menghidap diabetes atau PCOS harus menambahkan vitamin B8 ke dalam diet mereka.

Kemuncaknya

Kekurangan vitamin B8 boleh menyebabkan keguguran rambut. Ia juga boleh mempengaruhi kesihatan mental anda. Wanita dengan PCOS harus menambahkan vitamin B8 ke dalam diet mereka

Vitamin adalah nutrien penting untuk tubuh kerana ia mempunyai pelbagai fungsi yang membolehkan fungsi organ-organ penting tubuh berfungsi dengan baik. Sebagai contoh, vitamin D, juga dikenali sebagai vitamin matahari, sangat penting untuk kesihatan tulang.

Walau bagaimanapun, ia juga sangat penting untuk kulit dan rambut yang sihat.

Sekiranya anda merasa semakin letih tanpa aktiviti yang sengit, penyebabnya mungkin adalah kekurangan vitamin B. Click To Tweet

Vitamin ini bertanggungjawab untuk menjaga metabolisme dan kadar metabolisme yang rendah membuat tubuh merasa letih.

Vitamin B8: Ketahui faedah kesihatan dan gejala kekurangan

Sebilangan besar penyakit autoimun dan keadaan kesihatan mental seperti kemurungan dan kegelisahan berlaku kerana kekurangan vitamin atau mineral tertentu. Jurulatih seumur hidup Luke Coutinho, dalam sebuah video di Facebook, menguraikan pelbagai kesan kekurangan vitamin.

Contohnya, diabetes: adalah penyakit yang disebabkan oleh pengeluaran insulin di dalam badan yang terjejas. Dalam video tersebut, Luke Coutinho menyatakan bahawa doktor sering menetapkan inositol atau vitamin B8 atau vitamin B kompleks bersama dengan ubat diabetes. Ini kerana vitamin B8 berperanan penting dalam pengeluaran insulin.

Mengenai kesihatan mental, penyebab kemurungan kronik atau kegelisahan sering disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon. Hormon serotonin dan dopamin memainkan peranan penting dalam mengatur mood kita. Serotonin meningkatkan kesejahteraan mental dan rasa positif.

Untuk rembesan serotonin dan dopamin dalam badan, vitamin B8 diperlukan. Luke Coutinho mengatakan, “Ubat resep dan over-the-counter adalah tongkat penyangga anda untuk merawat gejala, tetapi anda juga perlu mempertimbangkan kekurangan vitamin untuk menyembuhkan masalahnya.”

setc02po

Tubuh anda memerlukan vitamin B8 untuk rembesan serotonin dan dopamin.

Inositol atau vitamin B8 juga penting bagi wanita yang menderita PCOS (sindrom ovarium polikistik) dan kemandulan. Tekanan yang teruk dipercayai menjadi penyebab PCOS dan ketidaksuburan, dan tekanan yang berlebihan menyebabkan tubuh akan menghabiskan vitamin dan mineral.

Luke Coutinho mencadangkan bahawa sebelum menggunakan rawatan perubatan untuk kemandulan, lebih baik membuat perubahan gaya hidup dengan makan dengan betul dan tidur nyenyak. Mengambil vitamin B8 dapat membantu mengatasi masalah berkaitan kesuburan.

Inositol atau vitamin B8 memainkan peranan penting dalam mengatur fungsi tubuh. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan pelbagai masalah berkaitan kesihatan mulai dari masalah kesihatan mental hingga alopecia, diabetes dan keadaan kulit seperti jerawat dan psoriasis.

Penafian: Kandungan ini, termasuk nasihat, hanya memberikan maklumat umum. Dalam kes ini, bukan pengganti pendapat perubatan yang berkelayakan. Sentiasa berjumpa pakar atau doktor anda sendiri untuk maklumat lebih lanjut. SajaKongsi tidak bertanggungjawab untuk maklumat ini.