6 Langkah Penyelesaian Masalah Jerawat Tanpa Menghabiskan Ribuan Ringgit

2 min bacaan

Sebilangan besar wang yang dibelanjakan oleh orang ramai adalah untuk kecantikan, termasuklah merawat masalah jerawat. Malangnya, ramai yang tidak menemui jalan penyelesaian yang tepat, sehingga jerawat mereka hilang dengan sendirinya atau mereka belajar untuk hidup dengannya.

Walau bagaimanapun, anda boleh mendapatkan penyelesaian bagi masalah jerawat yang sesuai untuk anda tanpa menghabiskan ratusan atau ribuan ringgit untuk mencari penawarnya, dengan hanya mengikuti enam (6) langkah mudah ini.

  1. Pastikan anda mencuci muka, dua hingga tiga kali sehari dengan menggunakan air bersih dan sabun tulen, seperti Gading.
  2. Cuba sapukan minyak pati terus ke jerawat. Minyak yang boleh anda cuba adalah Minyak Pokok Teh, Minyak Bergamot, Minyak Cengkeh, Minyak Lavender, dan Minyak Rosewood. Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, anda perlu cairkan dahulu minyak dengan menggunakan minyak Grapeseed untuk mengelakkan kegatalan. Sapukan minyak pada bahagian jerawat tiap kali sebelum tidur. Kemudian, basuh dengan sabun tulen dan air bersih pada waktu pagi. Anda boleh mencuba petua ini selama sebulan dan lihat kesannya. Ini adalah salah satu penyelesaian jerawat paling murah dan terbukti keberkesanannya.
  3. Sekiranya minyak pati tidak berkesan untuk anda, cubalah produk terbaik yang terdapat di pasaran seperti ProActive. Ia mahal, tetapi cukup berbaloi kerana menggunakan produk yang sudah terbukti keberkesanannya, daripada membeli krim yang biasa tetapi tidak memberi apa-apa kesan positif. Abaikan produk sampah, dan bertukarlah kepada produk yang dapat memberi hasil yang terbaik.
  4. Sekiranya ProActive tidak berkesan untuk anda, sila rujuk doktor anda untuk mengetahui sama ada anda mempunyai alahan atau tidak. Selalunya alahan pada makanan akan menyebabkan masalah jerawat dan penyelesaian yang terbaik dalam kes ini adalah dengan berpantang daripada terus memakan makanan tersebut dari diet harian anda sepenuhnya. Sekiranya alahan pada makanan menyebabkan jerawat, anda tidak perlu penyelesaian jerawat yang lain.
  5. Sekiranya, anda tidak ada alahan pada makanan atau sudah berpantang tetapi tetap tidak berjaya, sudah tiba masanya untuk berjumpa dengan pakar dermatologi. Doktor mungkin akan memberikan anda ubat Accutane, yang juga mahal. Ia diambil secara luaran dan boleh menyebabkan kesan sampingan, tetapi terbukti bermanfaat dalam rawatan jerawat.
  6. Sekiranya Accutane tidak berkesan juga, berbincanglah dengan pakar dermatologi anda mengenai penggunaan Retin-a. Retin-a digunakan untuk merawat jerawat, parut jerawat, kedutan, perubahan warna kulit dan masalah kulit yang lain. Ia sangat berkesan bagi menyelesaikan masalah jerawat.

Kuncinya adalah anda perlu bersabar dalam mendapatkan rawatan jerawat. Setiap kali mencuba produk baru, tunggu dan perhatikan hasilnya sekurang-kurangnya satu bulan dan mungkin lebih.

Sesetengah rawatan jerawat sebenarnya akan menjadikan jerawat kelihatan lebih teruk sebelum mula membersihkannya. Ini adalah perkara biasa dalam kebanyakan kes.

Jangan bazirkan wang anda untuk rawatan jerawat murah yang tidak berkesan. Penyelesaian jerawat termurah yang telah terbukti berkesan adalah minyak pati. Walaupun sesetengah produk itu mahal, tetapi terbukti keberkesanannya. Jadilah pengguna yang bijak.