3 Langkah Menghilangkan Jerawat, Menurut Pakar

3 min bacaan

Memerangi beberapa kesalahan kadang-kadang boleh menjadi kejam. Tetapi bagaimana menangani wabak berulang? Nampaknya mustahil. “Jerawat adalah salah satu keadaan kulit yang paling biasa,” mengesahkan ahli dermatologi New York, Evan Rieder, MD, yang menambah bahawa jerawat boleh menjadi kronik dan sukar untuk dirawat.

Bagaimanapun jerawat yang teruk, rancangan rawatan khusus sangat penting untuk kulit yang lebih bersih. Dan jika anda mencari strategi pasti untuk menghilangkan kulit yang berjerawat, ada beberapa peraturan penjagaan kulit yang harus anda patuhi untuk terus maju. Di sini, kami bertanya Dr. Rieder untuk mendapatkan taktik terbaik untuk menghilangkan jerawat.

Ikutilah beberapa perubahan gaya hidup utama

Walaupun cara terbaik untuk mendapatkan kulit yang bersih adalah dengan berjumpa dengan pakar dermatologi, terdapat juga beberapa pilihan gaya hidup untuk mengurangkan jerawat anda sendiri. “Kami tahu bahawa jerawat mempunyai banyak faktor yang menyumbang kepada perkembangannya,” jelas Dr. Rieder. “Ini termasuk susunan genetik kami, ketidakseimbangan hormon, tekanan, pilihan penjagaan kulit dan diet.”

Menurut Dr. Rieder, penting untuk menukar sarung bantal secara berkala, mempertimbangkan untuk menghilangkan produk susu susu lembu dan gula halus dari diet, membersihkan kulit dua kali sehari, dan mengamalkan teknik kawalan tekanan psikologi. Setiap perubahan mudah ini terbukti dapat membantu mengurangkan wabak.

Bersikap pilih-pilih dengan ramuan penjagaan kulit

Semasa membeli produk penjagaan kulit, perhatikan senarai ramuan dengan teliti. Dr. Rieder mengesyorkan mencari produk yang mengandungi benzoil peroksida, asid salisilik, atau retinoid. “Benzoil peroksida mungkin merupakan topik paling berkesan untuk membunuh bakteria jerawat,” tegas Dr. Rieder.

“Asid salisilik juga membantu pengelupasan dengan lembut, pecah biji-bijian dan dapat membantu dengan perubahan pigmentasi.” Akhirnya, Dr. Rieder menyatakan bahawa retinoid secara langsung menghalang laluan keradangan jerawat dan membantu dalam putaran sel-sel kulit untuk mengelakkan komedo terbentuk.

Selaraskan rutin produk anda

Sekarang setelah mengetahui ramuan apa yang perlu dicari, penting untuk menyelaraskan rutin penjagaan kulit anda dengan betul. Langkah pertama? Pilih pembersih yang berkesan. “Sekiranya anda mempunyai kulit berminyak, cari pembersih berbuih yang dapat merosakkan kulit anda,” kata Dr. Rieder. “Sekiranya anda mempunyai kulit kering atau sensitif, pembersih pelembap atau air misel boleh menjadi lebih lembut.”

Dr. Rieder mengesyorkan menggunakan pembersih yang berbeza bergantung pada musim dan jenis kulit. “Saya biasanya mencadangkan air micellar La Roche-Posay Effaclar ($ 16) untuk kulit kering, bulan lebih sejuk dan jenis sensitif, kerana sangat lembut untuk membersihkan, menghilangkan solek dan menjadikan kulit segar,” jelasnya.

Dalam iklim yang lebih panas atau untuk jenis kulit berminyak, La Roche-Posay Effaclar Acne Medication Facial Wash ($ 16) adalah pertaruhan terbaik anda berkat gabungan asid salisilik 2% dan asid lipohidroksi yang merosot dengan lembut.

Penghidratan juga penting kerana dapat menjaga tahap mikroba kulit dalam keseimbangan yang tepat dan melindungi lapisan luar kulit. Pastikan anda mencari pelembap tanpa minyak, tanpa komedogenik, kerana biasanya mereka menjamin bahawa ia tidak menyebabkan atau memburukkan lagi jerawat.

Pilihan yang baik adalah La Roche-Posay Toleriane Double Repair Facial Moisturizer ($ 20), yang menggabungkan niacinamide, gliserin dan ceramides untuk memulihkan penghalang kelembapan semula jadi kulit dan melegakan kerengsaan.

Akhirnya, Dr. Rieder memilih gel La Roche-Posay Effaclar Adapalene 0.1% ($ 30) sebagai rawatan semalaman, kerana dapat mensasarkan jerawat dan meningkatkan kualiti kulit secara keseluruhan.

“Ini adalah satu-satunya retinoid resep dalam ubat-ubatan yang tersedia sebagai rawatan di kaunter,” jelasnya. Kerana retinoid sedikit menjengkelkan, mulailah menggunakan produk ini setiap dua malam untuk membiarkan kulit anda menyesuaikan diri dengan pengelupasan. Kemudian komited untuk menggunakan rawatan ini setiap malam; kulit anda akan berterima kasih untuknya.