Tanda Hamil: 48 Simptom Mengandung Anda Tidak Ketahui

40 min bacaan

Anda telah mulai menjejak suhu badan basal, dan tidur awal bersama-sama dengan pasangan. Sekarang anda tertanya-tanya pula: Adakah petanda yang dialami hanya PMS atau tanda2 mengandung?

Masalahnya?

Tidak semua ibu-ibu mengandung mengalami tanda hamil yang sama, dan simptomnya berbeza-beza. Seseorang wanita tidak semestinya akan mengalami simptom yang sama dengan kehamilan berikutnya seperti pengalaman kehamilan pertamanya.

Melainkan anda menjalani ujian kehamilan yang menunjukkan opk positif sebagai tanda pasti hamil, memang sukar nak tahu mengandung atau tak di rumah.

Mujurnya ini tidak semestinya kes di sini.

Sama ada kehamilan ini diharapkan atau yang cuba dielakkan, sebilangan ciri-ciri kehamilan pertama ini dapat muncul hanya beberapa minggu selepas mengandung.

Ramai wanita mengalami kesukaran untuk membezakan sama ada mereka mengandung, mempunyai PMS (premenstrual syndrome), atau haid datang.

Simptom yang paling biasa di antara awal kehamilan, PMS dan permulaan haid adalah perubahan mood, mual, sakit kepala, peningkatan kekerapan kencing, perubahan payudara dan sembelit.

Keenam-enam simton ini juga mempunyai tanda tanda mengandung yang serupa, dan mempunyai perbezaan yang unik antara masing-masing. Lebih-lebih lagi, terdapat juga tanda hamil yang hanya berlaku jika seseorang wanita itu mengandung.

Jadi, rujuk ciri-ciri berikut dengan PMS sekali dalam fikirian semasa membaca artikel panjang tapi bermanfaat ini.

Sakit Payudara

Punca sakit payudara ketika hamil 

Anda mungkin tengah mengeluh bahawa payudara sakit seminggu atau 2 minggu sebelum haid apakah sebab ini?

Sebilangan wanita mungkin mendapati benjolan di payudara dan berasa nyeri, gatal, kencang dan bahkan sakit apabila disentuh dalam beberapa hari selepas mengandung kerana tahap estrogen mula meningkat.

Payudara merupakan bahagian badan pertama yang mendapat mesej sperma bertemu telur ovum.

Lonjakan hormon ini menyebabkan payudara kiri dan kanan mengekalkan lebih banyak cecair. Oleh itu, ia boleh merasa berat, sakit, atau lebih sensitif daripada kelembutan biasa PMS.

Akan tetapi, perubahan ini mungkin tidak terasa jauh berbeza dengan payudara PMS di mana perubahan ini akan kekal selepas haid.

Areola Menjadi Semakin Gelap

kegelapan areola

Inilah tanda hamil atau satu perubahan pada payudara yang tidak boleh dikelirukan dengan PMS sama sekali: Areola (lingkaran di sekitar puting) bakal menjadi gelap dan diameternya bertambah seminggu demi seminggu selepas kehamilan.

Puting mungkin juga berasa sakit. Kesakitan ini adalah sementara dan akan memudar nanti apabila badan sudah biasa dengan peningkatan hormon tersebut. Anda juga mungkin menyedari bahawa payudara telah membesar dan coli adalah lebih ketat berbanding dengan sebelumnya.

Di samping itu, areola juga mempunyai bintik bintik yang merupakan kelenjar bertanggungjawab untuk melincirkan puting menyusu.

Kedua-dua perubahan ini hanya berlaku ketika mengandung. Akan tetapi, tanda hamil awal ini memerlukan masa berminggu-minggu untuk muncul, dan tidak semua wanita dapat memerhatikannya.

Keletihan Kronik

keletihan kronik lenguh badan ketika hamil

Tidak hairan keletihan kronik adalah tindakbalas yang normal kerana badan seseorang ibu mengandung bekerja 24/7 untuk menyokong kehamilan selama beberapa minggu pertama. Progesteron tambahan yang dihasilkan selepas mengandung menyebabkan suhu badan basal meningkat, yang seterusnya menyumbang kepada kekurangan tenaga.

Denyutan jantung juga menjadi laju, kerana ia harus memberikan oksigen tambahan ke rahim. Maka, ini boleh membuat seseorang wanita mengandung berasa lembap dan mengantuk apatah lagi dengan peningkatan tahap hormon kehamilan yang semakin tinggi sehari demi sehari.

Namun, kekerapan mengantuk juga boleh bermakna seseorang wanitu itu tengah mengalami gejala PMS, terlalu tertekan atau tidak cukup tidur.

Morning Sickness/Mabuk Hamil

mabuk hamil

Morning sickness maksudnya ibu mangandung mungkin mula menghadapi loya (juga dikenali sebagai mabuk hamil) dalam beberapa hari kerana hormon kehamilan baru iaitu Progesteron menjelang tiba.

Hormon ini boleh menperlahankan proses pencernaan seseorang wanita mengandung, dan mengakibatkan sembelit atau gangguan pencernaan. Oleh kerana perut tidak lagi berfungsi normal, hormon ini akan membersihkan perut dengan cara tertentu – sama ada ke dalam usus atau keluar melalui mulut.

Jadi, rasa mual tapi tidak muntah mungkin timbul sejurus selepas makan. Tanda awal kehamilan ini boleh bermula minggu ke-6 atau ke-9dan berakhir sekitar minggu ke-16. Namun demikian, tidak semestinya semua orang mengalami mual dan terdapatnya pelbagai tahap keterukan loya. Ini berbeza dari wanita ke wanita.

Morning sickness itu sendiri tidak membahayakan kandungan bayi. Walau bagaimanapun, seseorang itu harus berjumpa dengan doktor sekiranya dia tidak dapat makan atau minum, mengalami dehidrasi dan berat badan mula menurun.

Doktor akan cuba mengesampingkan gravidarum hiperemesis atau HG, atau penyakit mabuk pagi serius yang mungkin dibawa masuk ke hospital dan rawatan perubatan diperlukan untuk melindungi ibu dan bayi.

Sekali lagi, tidak semua orang akan menghadapi mual atas sebab ia juga boleh menjadi salah satu gejala PMS, sakit perut keracunan makanan atau masuk angin.

Baca selanjutnya: Cara mengatasi morning sickness.

Alahan Kepada Bau

Alah kepada bau

Kepekaan bau adalah tanda hamil awal di mana wanita yang baru mendapat anak mendapati bahawa keupayaan deria bau mereka meningkat.

Namun demikian, hanya ada sedikit bukti saintifik mengenai kepekaan bau yang berlaku pada trimester pertama.

Akan tetapi ini ada kemungkinan memandangkan kepekaan bau boleh menyebabkan mual dan muntah.

Contohnya, mereka mungkin mendapati air kencing mereka berbau secara tiba-tiba.

Ia juga boleh menyebabkan rasa kebencian pada makanan kesukaaan dulu.

Rasa bau yang tinggi adalah sintom mengandung awal yang menjadikan bau ringan sebelum ini menjadi kuat pula.

Di sini adanya laporan dari tahun 1922 hingga 2014 di mana penyelidik mendapati bahawa wanita mengandung cenderung mendapati bau lebih kuat pada trimester pertama mereka. Ini membuktikan bahawa jalinan hubungan antara bau dan kehamilan adalah benar.

Walaubagaimanapun, kepekaan ini juga adalah salah satu kesan sampingan PMS.

Hilang Selera Makan

Hilang selera makan

Hidung yang sangat sensitif mungkin bertanggungjawab ke atas tanda hamil awal yang lain: hilang selera makan ketika mengandung, di mana pemikiran, penglihatan atau bau makanan tertentu yang biasanya disukai boleh berubah (atau lebih teruk lagi, menyumbang kepada morning sickness).

Tanda hamil awal ini boleh dicetuskan oleh apa sahaja dari ayam (yang biasa) hingga sesuatu yang kelihatan lebih jinak, seperti salad.

Walaupun ini bukan salah satu tanda hamil awal, namun ia cenderung muncul pada trimester pertama terutama pada awal ketika badan sedang menyesuaikan diri seiring dengan semua perubahan hormon.

Adalah difahamkan bahawa hormon yang mencetuskan ujian kehamilan positif iaitu jumlah gonadotropin korionik manusia (hCG), meningkat 2 kali ganda setiap beberapa hari semasa trimester pertama.

Penghindaran makanan tertentu juga boleh dikaitkan dengan morning sickness. Ini mungkin kerana kedua-duanya disebabkan oleh hCG. Namun, ini juga mungkin kerana mabuk hamil sering dikaitkan dengan makanan yang dimakan pada masa itu.

Tapi jangan risau. Tanda hamil awal ini biasanya berhenti pada trimester kedua, apabila keadaan badan telah “setel” atau biasa.

Mulut Pahit/Disgeusia

Rasa logam di mulut

Anda mungkin juga mengalami perubahan deria lain, termasuk yang mempengaruhi bau dan rasa. Perubahan hormon dianggap sebagai penyebab tanda hamil di mana lidah boleh terasa pahit yang disebut Disgeusia.

Secara khusus, ia boleh menyebabkan mulut terasa: logam masin terbakar tengik busuk.

Kajian menunjukkan bahawa disgeusia pada umumnya lebih teruk pada bahagian pertama fasa kehamilan, dan bertambah baik di peringkat akhir.

Disgeusia sendiri tidak mempengaruhi perubahan keinginan atau penghindaran makanan secara langsung. Tetapi ia boleh menjadikan beberapa makanan terasa pahit atau tidak menyenangkan. Ini berlaku dengan makanan yang meninggalkan rasa, seperti makanan yang dibuat dengan pemanis buatan. Air mineral juga dapat meningkatkan rasa logam di mulut.

Dari segi perubatan, tidak ada rawatan yang dapat menghilangkan rasa logam yang dialami semasa mengandung. Namun, ada langkah yang boleh diambil untuk mengurangkan kesan disgeusia termasuk:

 • mengambil pudina atau mengunyah gula-gula getah tanpa manis
 • makan barang yang lebih sejuk seperti ais batang
 • makan makanan ringan pada keropok masin untuk menghilangkan rasa logam
 • makan makanan pedas untuk menghilangkan rasa logam
 • memakan makanan dan minuman masam, seperti acar dan epal hijau
 • memilih makanan yang diperap dalam cuka

Perut Kembung Dan Membesar

perut kembung

Seperti yang diketahui oleh semua wanita, sakit ari-ari yang berdenyut ini adalah salah satu gejala PMS yang dikenali sebagai Senggugut. Ia merupakan sakit perut bagian bawah pusat sebelah kanan atau kiri yang mencucuk dan paling tidak disukai.

Tetapi kram perut ini juga boleh menjadi faktor peningkatan progesteron yang disebabkan oleh kehamilan yang melambatkan saluran pencernaan, memerangkap gas di dalam usus, itu sebabnya berlakunya senak perut dan kerap kentut.

Tahap progesteron yang meningkat melambatkan jejak pencernaan dan boleh membuat perut terasa lebih bengkak dan keras daripada yang biasa.

Rahim mungkin merasa sedikit kram kerana ia tengah bersiap sedia demi pengembangan besar dalam tempoh sembilan bulan yang akan datang.

Senggugut juga berlaku sebelum period (ketika PMS), tetapi kerasaan kembung ini berhenti ketika haid tiba di mana tahap progesteron merosot.

Sekiranya perut buncit tidak hilang dan haid tidak datang-datang — maka it bermakna seseorang itu mungkin mengandung.

Kekerapan Kencing Meningkat

Sering kencing

Ini mungkin menjadi tanda hamil awal sebelum haid tiba jika seseorang wanita mendapatinya sering nak buang air kecil sepanjang hari.

Sebaik sahaja 2 minggu selepas mengandung – sekitar waktu seseorang itu biasanya mendapat haid. Buah pinggang mula bersiap untuk menyaring sisa darah dari bayi yang berada di dalam rahim.

Rahim yang semakin bengkak di mana ia akan memberi tekanan pada pundi kencing tetapi aliran darah tambahan yang didorong oleh progesterone ke ginjal yang bermula dengan segera juga menghasilkan lebih banyak air kencing.

Oleh yang demikian, rasa nak kencing semasa kehamilan berlaku dengan kerap.

Tidak banyak yang perlu dilakukan mengenainya, melainkan jika kencing kerap disertai dengan sensasi pembakaran atau lain-lain. Beritahu doktor tentang gejala ini.

Oleh it, jangan kurangkan pengambilan air cecair seharian semata-mata nak kurangkan air kencing.

Suhu Basal Badan Tinggi (BBT)

suhu basal badan tinggi

Suhu biasanya meningkat setengah darjah pada waktu ovulasi ketika tahap progesteron meningkat.

Badan panas dan suhu meningkat kira-kira satu darjah apabila telur dilepaskan, dan ia tetap meningkat sehingga haid datang.

Maka kedua-duanya akan menurun apabila haid datang melawat.

Tetapi, suhu badan akan tetap meningkat dari ovulasi sepanjang kehamilan jika seseorang mengandung (kecuali haid datang).

Ini bermakna seseorang itu telah mengandung jika suhu tidak turun lebih dari 2 minggu.

Lendir Serviks

Lendir serviks

Perubahan pada lendir serviks mungkin merupakan satu tanda hamil awal yang berkaitan dengan implantasi.

Selepas implantasi, lendir atau keputihan campur darah akan menjadi lekat macam bergetah, dan berwarna jernih atau bening kecuali pendarahan implantasi berlaku.

Tidak seperti kedatangan haid, pendarahan implantasi harus berhenti selepas 24 hingga 48 jam. Perubahan ini boleh dikesan sebelum ujian kehamilan positif.

Pada minggu-minggu pertama kehamilan, warna dan konsistensi lendir serviks boleh berubah. lendir lekat, putih, atau kuning mungkin akan dikesan.

Semasa kehamilan berkembang, keputihan ini mungkin terus berubah.

Kekejangan Perut

kekejangan perut

Ramai wanita keliru atau salah anggap tanda hamil awal ini sebagai satu gejala PMS, tetapi ia sebenarnya disebabkan oleh perubahan hormon dan pertumbuhan rahim.

Kira-kira 30% wanita mengalami kekejangan perut disebabkan oleh implantasi di mana telur disenyawakan melekat pada dinding rahim. Rahim mungkin berasa meregang bagaikan kedua-dua belah perut ditarik untuk menyediakan pengembangannya yang besar dalam tempoh sembilan bulan akan datang.

Pada peringkat awal kehamilan, kesakitan yang dialami adalah serupa dengan yang berlaku ketika haid datang. Kekejangan kehamilan awal ini boleh dikaitkan dengan banyak tanda hamil, termasuk sembelit atau peningkatan aliran darah ke rahim. Kemudian, ia boleh dikaitkan dengan tanda hamil normal seperti kontraksi Braxton Hicks atau sakit ligamen bulat.

Walau bagaimanapun, sakit perut semasa kehamilan boleh menjadi situasi yang memerlukan rawatan perubatan, seperti jangkitan saluran kencing, keguguran, persalinan prematur atau preeklamsia.

Hubungi doktor mengenai sebarang gejala yang membimbangkan.

Pendarahan Implantasi

pendarahan implantasi

Ini merupakan tanda hamil atau keadaan di mana embrio telah disenyawakan melekat pada rahim yang mungkin atau tidak disertai dengan isu kekejangan ketika haid.

Pendarahan implantasi biasanya berlaku antara 6 dan 12 hari selepas mengandung, ketika telur yang disenyawakan melekat pada lapisan rahim. Sebilangan wanita menyalah anggapnya haid biasa kerana ia kelihatan serupa dan berlaku pada masa seseorang wanita itu menjangka kitaran haid normalnya.

Pendarahan implantasi akan kelihatan seperti lelehan lendir, bercak atau flek darah yang berwarna merah kecoklatan atau hitam yang keluar dari faraj. Ia bermula sekitar haid datang dan boleh berlangsung selama beberapa hari hingga beberapa minggu.

Yang Berkaitan:  Kolostrum: Vaksin Bermanfaat Untuk Bayi Anda

Ia boleh memberi tanggapan bahawa seseorang itu hanya mengalami haid ringan sahaja dan tidak mengandung kerana darah haid yang sedikit.

Walaupun sintom kehamilan pertama ini tidak berbahaya, ia harus diberitahu doktor jika seseorang wanita itu disyaki mengandung, supaya penyebab pendarahan lain boleh dikesampingkan.

Pada trimester pertama, pendarahan awal kehamilan harus dinilai dari beberapa perspektif khususnya – keguguran, kehamilan ektopik atau jenis jangkitan tertentu.

Pendarahan implantasi atau spotting adalah bagaikan satu diagnosis pengecualian. Itu bermaksud perkara buruk disingkirkan dulu sebelum kita menentukan bahawa inilah bukti mengandung.

Haid/period tidak datang

Haid tidak datang

Setelah implantasi selesai, badan akan mula menghasilkan gonadotropin korionik manusia (hCG). Hormon ini membantu tubuh mengekalkan kehamilan.

Ia juga memberitahu ovari untuk berhenti melepaskan telur matang setiap bulan. Ini bermaksud bahawa kitaran haid akan berhenti dan tidak akan mempunyai haid sehingga selepas bersalin.

Oleh itu, seseorang wanita itu mungkin akan kehilangan kitar haid 4 minggu selepas mengandung. Sekiranya anda mempunyai haid yang tidak teratur, adalah dinasihatkan supaya ujian dijalani untuk mengesahkan kehamilan.

Sebilangan besar ujian rumah dapat mengesan hCG secepat 8 hari selepas ketidakdatangan haid. Ujian kehamilan akan dapat mengesan tahap hCG dalam air kencing dan menunjukkan sama ada seseorang wanita itu mengandung.

Walau bagaimanapun, kehilangan haid tidak selalu menjadi tanda hamil. Haid juga tidak datang atas sebab-sebab seperti tekanan, senaman berlebihan, diet, ketidakseimbangan hormon dan faktor lain yang mungkin menyebabkan tempoh haid tidak teratur

Perubahan Emosi

Perubahan emosi

Pada awal 4 minggu kehamilan, seseorang wanita itu mungkin mengalami perubahan emosi ketika PMS.

Akan tetapi, emosi ini akan berlaku pada trimester pertama dan selalunya berlangsung sepanjang kehamilan.

Perubahan emosi merangkumi rasa tertekan, mudah marah, kegelisahan, dan euforia kerana peningkatan tahap estrogen dan progesteron yang melambung tinggi semasa kehamilan.

Di samping itu, seseorang itu juga akan mengalami keletihan, sakit kepala, kembung, sembelit dan sakit payudara disebabkan tahap hormon hCG yang meningkat.

Walau bagaimanapun, ia adalah penting untuk menghubungi doktor jika seseorang itu berasa cemas, tertekan atau mempunyai pemikiran untuk mencederakan diri sendiri.

Jadi, lakukan apa yang diingini buat masa sekarang yang boleh. Cubalah berehat, makan dengan baik, tidur dan memanjakan diri.

Sakit Kepala

sakit kepala tanda hamil

Sakit kepala dan pening kepala ketika hamil adalah perkara biasa semasa mengandung. Ini berlaku kerana perubahan hormon dalam badan dan peningkatan pengaliran darah.

Peningkatan jumlah darah boleh mencetuskan sakit kepala ketegangan ringan yang kerap pada beberapa minggu pertama kehamilan .

Sakit kepala semasa trimester pertama kehamilan mungkin berlaku dengan alasan yang berbeza daripada sakit kepala pada trimester kedua atau ketiga. Akan tetapi, sakit kepala mungkin merupakan kesan masalah kesihatan lain semasa kehamilan.

Sakit kepala ini juga boleh berlaku jika pengambilan air yang kurang atau ia merupakan kesan sampingan penyakit anemia, jadi pastikan ujian darah dijalani untuk mengesampingkan penyakit ini.

Nasib baik kekerapan migrain akan berkurang seiring dengan perkembangan kehamilan.

Sakit Belakang

sakit pinggang

Adalah sangat biasa untuk sakit dan lenguh pinggang sebelah kiri dan kanan, terutamanya pada peringkat awal kehamilan. Berikut adalah beberapa sebab yang menyumbang kepada sakit pinggang belakang:

 • Perubahan hormon – Semasa mengandung, badan membuat hormon yang disebut relaxin yang membolehkan ligamen di kawasan pelvis berehat dan sendi menjadi lebih longgar sebagai persediaan untuk proses kelahiran. Hormon yang sama boleh menyebabkan ligamen yang menyokong tulang belakang melonggar dan menyebabkan ketidakstabilan dan kesakitan.
 • Berat badan naik – ibu mengandung biasanya bertambah berat dalam lingkungan 11 hingga 16 kilogram. Tulang belakang harus dapat menyokong berat badan itu. Itu boleh menyebabkan sakit belakang bawah. Berat bayi dan rahim yang tumbuh juga memberi tekanan pada saluran darah dan saraf di pelvis dan punggung.
 • Postur berubah – Kehamilan mengubah pusat graviti. Akibatnya, seseorang itu mula menyesuaikan postur dan cara dia bergerak secara berkembang tanpa disedari. Ini boleh mengakibatkan sakit belakang atau ketegangan.
 • Pemisahan otot – Semasa rahim mengembang, dua kepingan otot selari (otot perut rektum), yang mengalir dari tulang rusuk ke tulang kemaluan, boleh terpisah di sepanjang jahitan tengah. Pemisahan ini boleh memburukkan lagi sakit belakang.
 • Tekanan – Tekanan emosi boleh menyebabkan ketegangan otot di bahagian belakang, yang mungkin dirasakan sebagai sakit belakang atau kekejangan belakang.

Kenaikan Berat Badan

Bertambah berat

Peningkatan berat badan menjadi lebih biasa menjelang pada peringkat akhir trimester pertama. Sekitar setengah hingga 2 kilo akan diperolehi dalam beberapa bulan pertama. Keperluan kalori untuk kehamilan awal tidak akan banyak berubah dari diet biasa, tetapi ia akan meningkat seiring dengan perkembangan kehamilan.

Pada peringkat kemudian, berat kehamilan sering merebak antara:

 • payudara (kira-kira 1/2 hingga 1 kilo)
 • rahim (kira-kira 1 kilo)
 • plasenta (0.7 kilo)
 • cecair ketuban (kira-kira 1 kilo)
 • peningkatan jumlah darah dan cecair (kira-kira 2 hingga 3 kilo)
 • lemak (3 hingga 4 kilo)

Baca lebih lanjut: Panduan kenaikan berat badan ibu hamil normal.

Pedih Ulu Hati

pedih ulu hati

Senak perut, juga disebut pedih ulu hati atau refluks asid, adalah perkara biasa ketika mengandung. Ia boleh disebabkan oleh perubahan hormon dan bayi yang tumbuh menekan perut. Gangguan pencernaan dan pedih ulu hati boleh ditangani dengan membuat perubahan pada diet dan gaya hidup, dan ada ubat-ubatan yang selamat diambil semasa kehamilan.

Gejala senak perut dan pedih ulu hati termasuk:

 • sensasi terbakar atau sakit di dada
 • berasa kenyang, berat atau kembung
 • macam sakit gastrik
 • bersendawa
 • muntah

Gejala ini biasanya timbul selepas makan atau minum, tetapi kadang-kala terdapat kelewatan antara akibat makan dan senak perut. Gejala ini boleh wujud pada bila-bila masa sahaja semasa kehamilan, tetapi ia lebih biasa berlaku dari minggu-27 dan seterusnya.

Sembelit

Sembelit dan isu penghadaman

Sembelit juga bermula seawal tahap progesteron meningkat, sekitar bulan ke-2 hingga ke-3 kehamilan. Ia mungkin bertambah teruk apabila kehamilan berlangsung dan rahim bertumbuh besar.

Seperti banyak tanda hamil yang lain, hormon kehamilan adalah penyebab di sebalik sembelit di mana Progesteron boleh menyebabkan otot-otot di usus berehat dan membiarkan makanan berhenti di saluran pencernaan lebih lama.

Terdapat banyak taktik untuk memerangi kesesakan usus besar (juga mengelakkan buasir, kesan sampingan biasa dari sembelit):

 • Cuba elakkan biji-bijian yang telah diproses (roti putih, beras putih, bijirin halus dan pasta)
 • Minum antara lapan hingga 10 gelas cecair 250ml (air, sayur-sayuran atau jus buah dan kaldu) setiap hari menjadikan pepejal bergerak melalui saluran pencernaan dan menjadikan najis lembut dan lebih mudah berlalu.
 • Jangan makan berlebihan. Makanan yang banyak dalam satu hidangan boleh menyumbat saluran pencernaan kita. Cuba makan 6 hidangan kecil bersesuaian sehari dan bukannya 3 yang hidangan besar.
 • Dapatkan probiotik. Asidofilus probiotik, yang dijumpai dalam yogurt mengandungi kultur aktif di mana ia akan merangsang bakteria usus untuk memecah makanan dengan lebih baik agar usus kita terus bergerak.
 • Bersenam selalu yang sesuai semasa mengandung boleh mendorong pergerakan usus secara berkala. Walaupun hanya 10 minit berjalan kaki dapat membuat keadaan bergerak.
 • Jauhi pencahar perangsang. Tidak semua julap dan pelembut najis (terutamanya herba atau buatan sendiri) selamat digunakan semasa mengandung.

Buasir

Buasir tanda hamil

 

Buasir boleh jadi gatal, tidak selesa dan benar-benar menyakitkan. Maklumlah bahawa ia adalah tidak berbahaya tetapi ia menimpa lebih daripada separuh semua wanita mengandung.

Buasir sangat biasa terjadi pada trimester ke-2 hingga ke-3, walaupun boleh muncul pada bila-bila masa. Tekanan dari rahim yang besar (mulai sekitar minggu ke-25) beserta dengan peningkatan aliran darah ke kawasan pelvis, boleh menyebabkan urat di dinding rektum membengkak, membonjol dan gatal.

Sembelit boleh memburukkan, atau menyebabkan buasir di mana regangan tambahan yang diperlukan untuk membuang najis keras akan memberi tekanan pada urat di kawasan rektum dan menyebabkannya membengkak dan membonjol.

Berikut adalah gejala buasir ketika mengandung:

 • pendarahan
 • pergerakan usus yang menyakitkan
 • gatal
 • membakar
 • bengkak

Tekanan Darah Tinggi

Tekanan darah tinggi

Dalam kebanyakan kes, tekanan darah tinggi atau normal akan menurun pada peringkat awal kehamilan. Ini juga boleh menyebabkan perasaan pening, kerana saluran darah melebar.

Tekanan darah tinggi akibat kehamilan lebih sukar untuk ditentukan. Hampir semua kes hipertensi dalam 20 minggu pertama menunjukkan masalah yang mendasari. Ia mungkin berkembang pada awal kehamilan, tetapi mungkin ada yang wujud lebih awal lagi.

Doktor akan mengambil tekanan darah semasa lawatan pertama untuk membantu menetapkan garis dasar untuk membaca tekanan darah normal.

Tekanan darah tinggi, atau hipertensi, didefinisikan sebagai tekanan darah lebih tinggi atau sama dengan 130/80 mm Hg. Keadaan ini menjadi perhatian serius bagi sesetengah wanita mengandung.

Terdapat beberapa kemungkinan penyebab tekanan darah tinggi semasa mengandung. Ini termasuk:

 • berat badan berlebihan atau gemuk
 • tidak mendapat aktiviti fizikal yang mencukupi
 • merokok
 • minum alkohol
 • kehamilan kali pertama
 • sejarah kehamilan berhipertensi keluarga
 • melahir lebih daripada satu anak
 • umur lebih dari 35
 • teknologi pembiakan bantu (seperti persenyawaan in vitro, atau IVF)
 • menghidap diabetes atau penyakit imunisasi tertentu

Baca selanjutnya tentang tekanan darah rendah ketika hamil.

Palpitasi

Denyutan nadi laju

Sekitar minggu ke-8 hingga ke-10, denyutan nadi akan menjadi laju di mana jantung akan terasa berdebar atau berdegup kencang, selalunya hanya beberapa saat atau minit. Sesetengah sensasi ini boleh dirasai di bahagian tekak atau leher.

Palpitasi dan aritmia adalah perkara biasa pada kehamilan. Ini biasanya disebabkan oleh hormon.

Kerja hati bertambah berat ketika bayi tengah membesar dalam perut. Bekalan darah akan dipertingkatkan untuk memberi bayi darah yang diperlukan agar mereka tumbuh dan berkembang besar.

Sekitar 20 peratus darah badan akan menuju ke rahim pada trimester ke-3. Jantung harus mengepam dengan lebih cepat untuk mengalirkan darah ini kerana badan dipenuhi darah tambahan. Denyutan jantung mungkin meningkat sebanyak 10 hingga 20 denyutan tambahan seminit.

Saluran darah di badan mula melebar atau bertambah besar pada trimester ke-2. Ini menyebabkan tekanan darah menurun. Apabila jantung harus bekerja dengan lebih keras, irama jantung yang tidak biasa seperti jantung yagn berdebar-debar akan terjadi.

Sebaik-baiknya, pengurusan seharusnya bermula sebelum kehamilan, tetapi jika seseorang itu mempunyai sejarah masalah jantung, doktor dapat membantu mengawasi dos ubat yang terkawal.

Sesak Nafas

sesak nafas

Sesak nafas sering bermula pada trimester ke-2. Namun, ia boleh meningkat ketika bayi terus membesar pada trimester ke-3. Hormon kehamilan merangsang otak untuk meningkatkan kekerapan dan kedalaman nafas, jadi seseorang ibu itu akan didorong untuk mengambil lebih banyak oksigen untuk bayi yang sedang membesar.

Hormon-hormon itu juga membengkak kapilari di saluran pernafasan dan melonggarkan otot paru-paru dan saluran bronkus.

Kemudian, rahim akan mendorong diafragma ketika ia membesar. Ini akan memampatkan dan membatasi kemampuan paru-paru untuk mengembang sepenuhnya ketika bernafas. Akibatnya adalah kita mudah mengalami sesak nafas seolah-olahnya baru menghabiskan maraton meskipun kita hanya menaiki tangga 3 tingkat.

Namun,

Sesak nafas juga boleh disebabkan oleh anemia semasa kehamilan akibat penipisan sel darah merah yang membawa oksigen. Tahap zat besi akan diperiksa.

Rujuk kepada doktor sekiranya anda menghidap penyakit asma. Sekiranya anda mengalami kesukaran bernafas dan bibir atau hujung jari kelihatan kebiruan, atau jika adanya gejala sakit dada dan nadi yang berdengup laju, hubungi doktor dengan segera.

Hidung Tersumbat Dan Berdarah

Sakit hidung

Selsema atau hidung tersumbat berair dan berdarah biasanya bermula sekitar minggu ke-16 dan biasanya akan mengikuti seseorang wanita mengandung itu (dan kadang-kala ia boleh menjadi lebih teruk) hingga peringkat terakhir.

Sekiranya hidung seseorang itu cenderung tersumbat dan tersekat sebelum mengandung, kemungkinan untuk merasakannya pada masa kehamilan adalah lebih tinggi. Ini adalah tahap tinggi hormon estrogen dan progesteron akan meningkatkan aliran darah ke semua selaput lendir badan termasuk hidung.

Oleh sebab itu, membran mukus akan menjadi bengkak, lembut lalu menyebabkan hidung kita tersumbat. Tambahan pula, aksi meniup dan bersin secara berterusan boleh mengakibatkan hidung berdarah.

Nasib baik, ketidakselesaan ini dapat diatasi dengan menggunakan nasal saline spray, dan ia akan sembuh segera setelah bersalin.

Garis Hitam Linea Nigra

Linea Nigra

Peningkatan tahap estrogen akan merangsang pengeluaran melanin badan iaitu bahan semula jadi yang memberikan pigmen kulit kita, mengakibatkan puting seseorang wanita menjadi gelap dan pembentukan linea nigra iaitu garis hitam yang menegak dari kemaluan ke perut.

Melasma iaitu percikan kulit yang gelap di wajah mungkin akan dialami. Perubahan ini biasanya bermula pada trimester ke-2.

Walaupun kegelapan semula jadi ini tidak dapat dicegah, tetapi gunakan pelindung matahari sebelum keluar ke rumah dapat mengelakkannya supaya menjadi lebih teruk.

Jangan risau. Perubahan kulit ini biasanya akan memudar dalam beberapa minggu selepas bersalin.

Sering Kentut

sering kentut

Semasa bayi tumbuh, ruang di perut menjadi kurang. Akibatnya perut boleh menjadi sesak dan sistem pencernaan kita akan terjejas dan gas kentut berlebihan akan dihasilkan sebagai kesan sampingannya.

Tambahan pula, diet kita akan berubah menjadi lebih sihat dan sempurna semasa mengandung. Makanan seperti epal, pir, kubis bunga, kacang-kacang, kubis Brussels, dan brokoli boleh menyumbang kepada penghasilan gas berlebihan.

Jadi, cuba makan hidangan yang kecil tapi kerap. Elakkan makanan berlemak seperti burger dan ayam goreng, serta soda berkarbonat yang mengandungi pemanis buatan adalah amalan makan yang baik.

Selain daripada itu, amalkan aktiviti berjalan kaki lebih kurang 20 minit selepas makan malam (dengan nasihat doktor) juga dapat merangsang pencernaan dan melegakan gas kentut yang berlaku.

Bagi gangguan pencernaan atau senak perut yang membuat kita terjaga pada waktu malam, cubalah tidur dengan kepala yang disandarkan pada bantal tambahan atau dengan kaki ditinggikan agar dapat menghilangkan tekanan pada usus demi proses pencernaan yang lancar.

Yang Berkaitan:  Perut Kejang Tanda Awal Kehamilan Atau Komplikasi?

Minta bantuan doktor untuk mendapat nasihat ubat anti-gas, jika perlu.

Mata Kabur

mata kabur

Malangnya, cecair tidak hanya ditahan di kaki atau bahagian bawah badan. Malah ia juga boleh terkumpul di mata kita. Pengekalan air di mata boleh meningkatkan tekanan pada bola mata dan kornea akan menjadi lebih tebal lalu menyebabkan penglihatan kita menjadi kabur.

Penglihatan kabur semasa kehamilan biasanya bersifat sementara, jadi kita boleh menjangkakan penglihatan kita kembali normal suatu ketika selepas bersalin.

Lagipun, penglihatan kabur tidak selalu menjadi calon yang normal.

Jadi, beritahu doktor untuk memastikan ia bukan masalah preeklamsia.

Sindrom Carpal Tunnel (CTS)

Sindrom Carpal Tunnel (CTS)

Bengkak dan tekanan sering menyebabkan sindrom karpal tunnel iaitu rasa kebas dan kesemutan di pergelangan tangan.

Pakar tidak pasti apa yang menjadikan CTS begitu biasa semasa mengandung, tetapi mereka berpendapat bahawa pembengkakan yang berkaitan dengan hormon mungkin menjadi penyebabnya.

Sama seperti pengekalan cecair pada kehamilan boleh menyebabkan pergelangan kaki dan jari kita membengkak, ia juga boleh menyebabkan pembengkakan yang membawa kepada CTS:

 • kebas dan kesemutan di jari, pergelangan tangan, dan tangan, yang mungkin bertambah buruk pada waktu malam
 • sensasi berdenyut di tangan, pergelangan tangan,
 • jari jari bengkak
 • masalah mencengkam objek dan masalah melakukan kemahiran motor halus, seperti mengetuk baju atau mengerjakan gesper pada kalung

Puting Gatal

Puting Gatal Tanda Hamil

Seperti yang telah diperhatikan, payudara dan puting akan menjadi besar sebagai persediaan untuk menyusu. Semasa payudara bertumbuh besar, kulit sensitif di kawasan ini meregang dan boleh mencetuskan kegatalan yang berterusan.

Biasanya, wanita boleh merawat puting yang berkaitan dengan kehamilan dengan:

 • Losyen bebas bahan kimia seperti vitamin E, mentega koko atau lanolin:
 • Menggunakan jeli petroleum tambahan sepanjang hari juga dapat membantu menjaga kelembapan di dalam kulit. Sapukan losyen atau jeli petroleum ke puting selepas mandi, terutama pada waktu pagi dan petang.
 • Bahan pencuci yang ringan dan bebas wangian: Menggunakan jenis produk ini menghalang bahan kimia yang bahaya sampai ke kulit.
 • Bra yang sesuai: Memakai bra bersalin yang sesuai yang membolehkan aliran udara ke payudara dan tidak terlalu ketat dapat membantu mengurangkan gatal.

Sekiranya ruam atau discaj cecair berdarah dijumpai dari satu atau kedua-dua puting, dapatkan nasihat doktor dengan segera.

Ini boleh menjadi gejala jangkitan bakteria atau papilloma intraductal di mana keadaan biasanya tidak barah, tetapi menyumbang kepada kebanyakan kes discaj cecair puting berdarah.

Dalam kes yang sangat jarang berlaku, pelepasaan cecair berdarah boleh menjadi satu kesan barah payudara, jadi jumpa doktor supaya gejala ini boleh diperiksa secepat mungkin.

Terkucil (inkontinensia)

Terkucil

Mari kita menghadapinya, ramai wanita yang terkucil semasa mengandung.

Ini adalah kerana tahap hormon relaksasi dan progesteron yang berubah-ubah (yang membantu mengawal pundi kencing) memberi isyarat kepada otot pelvis kita semasa mengandung untuk berehat sehingga bersalin.

Ini menjadikan kita lebih rentan terhadap kebocoran air kencing ini yang dikenali sebagai inkontinensia kencing apabila kita bersin atau tertawa.

Lagipun, risiko inkontinensia semasa kehamilan ini akan meningkat jika seseorang itu mempunyai sejarah jangkitan saluran kencing, sejarah bersalin melalui vagina dan keusiaan atau kegemukan (berat badan berlebihan memberi tekanan lebih banyak pada pundi kencing).

Tambahan pula, bayi membesar akan memberi tekanan pada pundi kencing, yang berada tepat di depan rahim pada trimester ke-2.

Oleh yang demikian, adalah disarankan bahawa anda

 • melakukan senaman Kegel 10 set beberapa kali sehari (mengontrak otot lantai pelvis seolah-olah anda cuba menahan kencing) demi mengurangkan kebocoran dengan menguatkan otot di sekitar pundi kencing.
 • pakai pad atau pantiliner pada akhir kehamilan untuk membantu menyerap air kencing yang terkucir.

Sekiranya keadaan bertambah buruk di mana kesakitan atau terbakar ketika kencing dialami, berjumpa doktor untuk menghilangkan jangkitan pundi kencing atau saluran kencing.

Penurunan Nafsu Berahi/Libido

Penurunan libido

Adalah kepercayaan popular bahawa libido wanita, atau dorongan seks, akan meningkat semasa kehamilan secara semula jadi. Tetapi selalunya sebaliknya adalah yang benar.

Walaupun peningkatan aliran darah ke payudara dan alat kelamin dapat menghasilkan kepekaan dan potensi gairah yang lebih kuat, tetapi faktor lain boleh merosakkan dorongan seks wanita mengandung dengan serius. Terdapat beberapa sebab mengapa perubahan yang dialami wanita semasa kehamilan boleh mempengaruhi keadaan fizikal dan emosinya, dan secara meluas, libidonya.

 • keletihan dan loya yang biasa berlaku boleh mengurangkan dorongan seks sesiapa sahaja.
 • benjolan bayi yang sakit dan besar sudah cukup menjadi penyenyap semangat di mana ia juga menimbulkan cabaran posisi.
 • Kebimbangan hubungan seks boleh menyakitkan ibu

Ini adalah kerana lonjakan progesteron dan estrogen pada trimester pertama boleh memberi kesan yang bertentangan. Rangsangan deria boleh membuat kita merasa gelisah dan bukannya bertenaga. Penyakit dan keletihan pagi juga biasa berlaku – dan kedua-duanya tidak akan meningkatkan keinginan seksual.

Untuk memburukkan lagi keadaan, perasaan bersalah mungkin dialami jika menghadapi kehilangan libido. Terasa tertekan untuk melakukan hubungan seks boleh berlaku. Gejala akan memicu perasaan keraguan seolah-olahnya pasangan akan dikecewakan.

Libido rendah adalah normal. Sebenarnya, hampir semua wanita melaporkan perasaan tertekan untuk hubungan seks pada suatu ketika dalam perjalanan kehamilan mereka. Ketahui bahawa emosi mungkin berubah-ubah sepanjang kehamilan; Dan adanya mereka yang takut pada perbuatan itu sekarang.

Luahkan perasaan kita pada suami boleh membawa ketenangan dan mungkin menghidup kembali dorongan seks masing masing. Dan ingat, hanya lakukan hubungan seks yang benar-benar selamat untuk ibu dan bayi, selagi doktor memberi kebenaran.

Bayi terapung dalam cairan ketuban dan dilindungi di rahim, yang merupakan otot tebal dan kuat. Ia tidak akan dikacau semasa hubungan seks.

Sekiranya kekurangan hubungan seks benar-benar menjejas hubungan suami-isteri, cakaplah dengan doktor atau seseorang kaunselor.

Peningkatan Nafsu Berahi/Libido

Kenaikan libido

Akan tetapi, situasi di ata mungkin mula berubah pada kira-kira minggu ke-10.

Hormon tinggi akan mula menurun, dan banyak kesan buruk dari awal kehamilan (seperti mual dan muntah) juga harus reda.

Apabila tahap tenaga pulih, begitu juga rasa kesejahteraan dan keinginan mendapat hubungan seksual. Pada masa yang sama, peningkatan pelinciran vagina, disertai dengan peningkatan klitoris dan vagina, dapat meningkatkan kualiti dan kekerapan seks.

Tidak jarang wanita melaporkan orgasme atau bahkan multi-orgasmik untuk pertama kalinya dalam hidup mereka semasa trimester kehamilan kedua mereka kerana perubahan fisiologi yang mereka alami.

Tetapi pada trimester ketiga, keadaan boleh berayun ke arah yang bertentangan semula.

Peningkatan berat badan, sakit belakang, dan tanda hamil lain boleh membuat emosi menjadi lebih sukar ketika menghampiri tarikh bersalin.

Namun, ini tidak selalu berlaku bagi setiap wanita. Ramai yang menikmati seks sama seperti pada peringkat akhir kehamilan, walaupun bilangannya mungkin kurang.

Jerawat

Jerawat

Ramai wanita berjerawat semasa mengandung. Ia adalah gejala biasa pada trimester pertama dan kedua disebabkan kulit kering.

Peningkatan hormon yang disebut androgen boleh menyebabkan kelenjar pada kulit tumbuh dan menghasilkan lebih banyak sebum iaitu bahan semulajadi berminyak dan berlilin. Minyak ini boleh menyumbat liang dan menyebabkan bakteria, keradangan, dan pertumbuhan jerawat.

Wanita yang rawan jerawat semasa haid berpotensi besar untuk mendapat semula jerawat.

Masalahnya?

Menguruskan jerawat semasa kehamilan boleh menjadi rumit. Ini kerana banyak rawatan preskripsi mempunyai risiko kecacatan kelahiran yang tinggi.

Secara amnya, anda harus mengelakkan sebarang ubat yang mempunyai kemungkinan untuk membahayakan bayi anda.

Jerawat kehamilan adalah keadaan semula jadi. Biasanya hilang apabila tahap hormon kita kembali normal. Perkara paling selamat untuk dilakukan adalah mengelakkan ubat jerawat preskripsi atau rawatan kimia sama sekali.

Sebaliknya, kita boleh bergantung pada ubat rumah bebas dadah. Tetapi sebelum memulakan rawatan jerawat ketika kehamilan atau tengah merancang untuk buat anak, berbincanglah dengan doktor dulu mengenai cara paling selamat untuk ibu dan bayi.

Mimpi Pelik

mimpi pelik

Mimpi pelik dan ngeri adalah salah satu tanda hamil yang normal. Ini adalah kerana kita telah melepaskan banyak kawalan yang pernah dimiliki ketika mengandung, dan ini boleh menimbulkan perasaan gementar tentang masa depan peribadi dan sebagai seorang ibu.

Kegelisahan ini boleh menimbulkan mimpi pelik dan ngeri apabila digabungkan dengan keletihan dan kesusahan nak tidur nyenyak. Adalah biasa bagi ibu hamil untuk melaporkan bermimpi malapetaka seperti kemalangan kereta yang mengerikan atau melahirkan haiwan.

Senario mimpi mungkin menakutkan kita, tetapi ia sebenarnya merupakan cara yang sihat untuk mengatasi ketidakpastian dialami ketika persediaan menjadi seorang ibu. Ingatlah bahawa apa yang berlaku dalam mimpi bukanlah cerminan masa depan atau bayi kita.

Rasionalisasikan ketakutan ekoran mimpi ngeri itu akan membantu kita melihat bahawa tidak ada alasan untuk terus bimbang. Beritahu mimpi kepada suami atau rakan ibu yang lain ataupun menuliskannya dalam buku nota sudah pastinya akan membantu.

Sekiranya mimpi itu mengganggu tidur atau membuat kita orang rasa cemas pada siang hari, bawalah topik mimpi ini sekali pada lawatan doktor yang seterusnya, asalkan tekanan atau kegelisahan itu dapat dikawal.

Mimpi Seksual

mimpi seksual

Berbanding dengan mimpi ngeri di atas, mimpi seksual bakal menjadi pilihan lebih disukai ramai. Lagipun, mimpi jenis ini biasanya adalah lebih jelas ketika kita mengandung.

Penjelasan adalah seperti berikut.

Peningkatan kadar estrogen akan meningkatkan rembesan cecair faraj beserta payudara yang sensitif dan membesar mengakibatkan dorongan seks kita meningkat apabila aliran darah tambahan mengalir ke alat kelamin.

Kehamilan adalah masa yang sangat penting dalam kehidupan seseorang wanita, dan mungkin merupakan masa renungan yang ketara.

Posisi tidur yang berbeza semasa kehamilan boleh menghasilkan ingatan mimpi yang lebih baik. Cuma kita tidak mengingatnya sehingga masa sekarang.

Tambahan pula, bayangan malam itu adalah lebih jelas sekiranya seseorang itu bangun di tengah malam untuk menggunakan bilik mandi atau pasal kekejangan kaki hendak diurut semasa mengandung.

Walau bagaimanapun, mimpi ini tidak mempunyai asas dalam kenyataan. Jadi jangan berasa bersalah kerana tidak ada seorang pun yang mempunyai kawalan ke atas mimpi-mimpi tersebut.

Payudara Bocor (Kolostrum)

Payudara bocor

Payudara bocor adalah satu lagi situasi bahawa badan seseorang wanita mengandung sudah bersedia nak bersalin. Semasa mengandung, payudara akan mulai menghasilkan susu beberapa minggu atau bulan sebelum bersalin. Discaj payudara bocor biasanya kolostrum, yang merupakan susu pertama yang dibuat oleh payudara sebagai persediaan untuk memberi makan kepada bayi nanti.

Kebocoran adalah perkara yang amat biasa dan tidak perlu dirisaukan. Puncanya adalah tahap prolaktin yang tinggi iaitu hormon yang menyiapkan payudara untuk menyusu pada peringkat akhir kehamilan. Kerja-kerja seharian seperti mandi dan menukar baju boleh mencetuskan kebocoran secara tetiba.

Walaupun kebocoran payudara tidak dapat diperhentikan, namun kebasahan hasil daripada kolostrum boleh dielakkan di pakaian. Letakkan alas pelindung atau breast pad di dalam bra untuk menyerap kebasahan itu. Ia cuma diperlukan dalam beberapa bulan, ketika bayi dilahirkan. Walaupun susah bagi sesetengah ibu, tetapi ia mendatangkan rezeki pembesaran buah dada.

Namun demikian,

Sekiranya kebocoran itu berdarah atau berbau busuk, berjumpa dengan doktor untuk mengesampingkan jangkitan bakteria atau papilloma intraductal iaitu penyakit bukan barah yang selalunya menjadi punca kes-kes discaj cecair berdarah dari payudara.

Dalam kes yang jarang berlaku, discaj cecair berdarah boleh menjadi satu amaran awal barah payudara, jumpalah doktor dengan segera.

Sakit Celah Kelangkang

Sakit pangkal paha

Kesakitan di bahagian bawah badan ini biasanya bermula pada pertengahan kehamilan, ketika ligamen bulat di pelvis meregang untuk menampung bayi yang sedang membesar.

Semasa bayi dan rahim tumbuh, ligamen bulat akan membentang. Itu menjadikannya lebih tegang. Pergerakan spontan boleh menyebabkan ligamen diketatkan dengan cepat seperti gelang getah. Ini boleh menyebabkan rasa tersentak dalam masa yang singkat.

Gejala sakit ligamen bulat termasuk kekejangan tajam di perut secara tiba-tiba. Biasanya mempengaruhi bahagian kanan, tetapi mungkin berlaku di kedua-dua belah pihak dan kesakitan hanya berlangsung beberapa saat.

Jadi, tanggalkan beban dari kaki.

 • Angkat kaki dengan rehat kaki atau bantal untuk menghilangkan tekanan pada pelvis apabila rasa sakit melanda.
  Sekiranya sakit datang di tempat kerja, duduk dan berehat beberapa saat sehingga reda, dan kemudian cuba kekal relak sepanjang hari.
 • Memakai tali sokongan perut di bawah pakaian atau melakukan regangan sederhana, seperti melenturkan lutut ke perut, juga dapat meredakan rasa sakit dengan menenangkan beberapa tekanan pada bahagian bawah badan.
 • Minta ubat dari doktor untuk melegakannya, jika perlu.

Sekiranya rasa sakit itu teruk atau disertai dengan kekejangan, kontraksi, sakit punggung bawah, tekanan pelvis, pendarahan, atau peningkatan keputihan, hubungi doktor. Ini boleh menjadi risiko kelahiran pramatang.

Urat Varikos

Urat varikos

Urat varikos adalah saluran darah yang besar dan bengkak yang biasanya dijumpai pada kaki, tetapi ia boleh muncul hampir di mana sahaja di bahagian bawah badan, bahkan rektum atau vulva. Sebenarnya, buasir adalah tompok urat varikos di kawasan sekitar rektum.

Urat varikos dapat berkembang kapan saja semasa kehamilan, tetapi ia akan menjadi lebih besar dan jelas apabila perut turut menjadi semakin besar.

Isipadu darah yang dihasilkan semasa mengandung adalah sangat penting untuk menyokong dua tubuh badan yang sedang tumbuh. Namun, ia juga memberi tekanan tambahan pada saluran darah, terutamanya urat di kaki yang harus melawan graviti untuk mendorong semua darah tambahan itu kembali ke jantung.

Apatah lagi dengan penambahan kenaikan berat badan dan tekanan yang didorongkan oleh rahim pada saluran darah pelvis, dan kesan kesantaian saluran darah hasil daripada progesteron tambahan turut menyumbang kepada pembentukan urat varikos secara berleluasa.

Berita baiknya adalah bahawa gejala urat varikos akan menyusut hilang nanti dalam beberapa bulan setelah bersalin dalam kebanyakan kes jika ia tidak pernah dimiliki sebelum mengandung.

Yang Berkaitan:  3 Gangguan Emosi Ibu Mengandung Tergamak Mencederakan Diri

Pusat Perut Menonjol Keluar

Perubahan pusat perut

Wanita biasanya melihat perubahan pusar mereka pada peringkat trimester kedua. Semasa rahim mengembang, ia akan mendorong perut ke hadapan dan menyebabkan butang perut menonjol keluar.

Pusat perut yang berubah adalah cara badan menambah ruang untuk keselesaan bayi.

Walaupun butang perut yang menonjol tidak menyakitkan, tetapi kulitnya bersifat sensitif ketika disentuh pakaian. Sekiranya ia mengganggu, pakai tali perut yang menutupi perut untuk mengelakkan kekacauan dan menjauhkannya dari pakaian.

Pusat perut ini akan menyusut kembali normal selepas bersalin.

Butang perut yang muncul adalah perkara biasa dan tidak sepatutnya menimbulkan kebimbangan. Dalam kes yang jarang berlaku, gejala umbilical hernia mungkin terjadi di mana sebahagian kecil usus ditolak ke bahagian atas dan belakang perut.

Tidak perlu panik jika ini berlaku; jenis hernia ini biasanya hilang sendiri atau hanya memerlukan prosedur kecil untuk diperbaiki. Oleh itu, tunjukkan kepada doktor.

Hernia Umbilikalis (Umbilical hernia)

Ia tidak ada kaitan dengan tali pusat bayi anda yang sedang tumbuh. Ini lebih berkaitan dengan tali pusat anda sendiri atau lebih tepatnya, yang kita miliki sebelum lahir. Selepas kita dilahirkan, bukaan otot perut ditutup. Yang tinggal dari tali pusat adalah pusat perut.

Walau bagaimanapun, terdapatnya keadaan di mana terowong antara otot masih terbuka atau penutupannya tidak cukup rapat. Orang dewasa boleh mendapatkan hernia umbilikalis jika lemak atau bahagian usus menolak buka otot lemah ini ke bahagian di bawah perut.

Semasa mengandung, rahim yang sebelumnya kecil akan mengisi seperti belon. Ia mencapai had ketinggian pusat perut pada trimester kedua pada sekitar minggu ke-20 hingga minggu ke-22. Semasa rahim membengkak, usus akan ditolak dengan lembut ke bahagian atas dan belakang perut.

Inilah sebabnya mengapa hernia umbilikalis semasa kehamilan biasanya tidak berlaku pada trimester pertama. Ia biasanya berlaku pada trimester ke-2 dan selanjutnya. Hernia umbilikalis semasa kehamilan mungkin tidak membawa sebarang gejala kecuali yang berikut:

tonjolan atau bengkak di sekitar perut. Mungkin sekecil anggur atau sebesar limau gedang.
bengkak atau lebam di sekitar perut yang lebih ketara ketika batuk
kesakitan akibat tekanan di sekitar perut

Dalam kes yang serius, hernia umbilikalis boleh menyebabkan:

 • kesakitan yang teruk
 • muntah

Hernia umbilikalis semasa kehamilan tidak akan membahayakan bayi. Walau bagaimanapun, kesihatan seseorang ibu menjadi keutamaan kerana bayi amat memerlukan sokongan ibu agar membesar dalam perut dengan sihat.

Masalah Gigi

Sakit gigi

Sudah mungkin diketahui ramai bahawa bersama dengan bahagian tubuh yang lain, gusi seseorang wanita hamil mungkin membengkak akibat perubahan tahap progesteron dan estrogen serta peningkatan aliran darah.

Gusi wanita hamil boleh berlumuran darah mengakibatkan pembentukan poket gigi yang dalam dengan tisu lembut, dan berdarah semasa gosok gigi atau guna flos gigi.

Sekiranya pendarahan gusi adalah ketara tanpa digosok, berjumpa dengan doktor gigi dengan segera. Doktor biasanya akan memeriksa beberapa jenis penyakit iaitu gingivitis, penyakit gusi, dan periodontitis iaitu penyakit gigi teruk yang juga mempengaruhi ligamen dan tulang di sekitarnya, di mana ia sering dikaitkan dengan risiko kelahiran pramatang yang tinggi dan berat badan lahir rendah.

Adalah disyorkan bahawa gigi seseorang ibu dibersihkan di doktor gigi dua (2) kali semasa mengandung dan mengamalkan kebersihan mulut yang baik di rumah. Untuk periodontitis, doktor gigi biasanya akan memberi preskripsi bilas mulut antibakteria. Nasib baik, masalah pergigian dapat diselesaikan dengan cepat selepas bersalin.

Skin Tag

Skin tag

Skin tag adalah perubahan biasa pada trimester kedua kehamilan. Ia adalah pertumbuhan kulit yang kecil dan jinak yang sering terbentuk di kawasan dengan lipatan kulit, seperti leher, ketiak, atau di bawah payudara.

Salah satu teori yang dicadangkan mengenai pembentukan skin tag adalah peningkatan geseran, jadi ia mungkin berlaku lebih kerap di bahagian kenaikan berat badan. Oleh kerana setiap orang bertambah berat badan semasa mengandung, bahagian ini mungkin berbeza.

Tidak kira di mana ia bertumbuh, biasanya ia tidak menimbulkan masalah kecuali ia terperangkap atau tersangkut dengan pakaian atau perhiasan tertentu dan boleh menyebabkan sedikit kerengsaan atau bahkan kesakitan.

Ia adalah penting untuk mengelakkan rawatan berbahan kimia yang mungkin diserap ke dalam kulit semasa kehamilan. Rawatan berikut dapat dilakukan dengan selamat di rumah untuk berusaha mengeringkannya secara semula jadi.

 • Cuka epal. Sifat pengeringan cuka epal disebabkan oleh sifat berasidnya. Ini mungkin bermanfaat dalam mengeringkan skin tag, yang akan membolehkannya jatuh secara semula jadi. Gunakan kapas yang direndaminya dan sapu padanya untuk mengurangkan risiko luka terbakar.
 • Bawang putih. Bawang putih mempunyai sifat anti-penuaan dan anti-keradangan. Walaupun tidak ada bukti saintifik, ramai yang melaporkan kejayaan membuang skin tag dengan meletakkan sebilangan kecil bawang putih segar atau jus bawang putih segar padanya dan menutupnya dengan pembalut bersih setiap hari sehingga ia jatuh.
 • Minyak pokok teh. Rawatan kulit lain yang popular adalah minyak pokok teh, yang mempunyai sifat anti-kulat dan anti-bakteria. Dengan kemampuan untuk membantu mengurangkan keradangan, ini mungkin merupakan rawatan khusus untuk skin tag.

Lipatan kulit pelik ini boleh (tetapi tidak selalu) hilang selepas bersalin. Sekiranya ia mengganggu, doktor boleh membuangkannya.

Edema Kaki Bengkak

kaki bengkak

Tubuh badan seseorang wanita hamil berubah dengan cepat, yang bakal menjadi faktor utama ketidakselesaan iaitu bengkak kaki.

Adalah tidak biasa untuk mula melihat kaki yang bengkak sekitar bulan ke-5 kehamilan, terutamanya jika seseorang itu banyak berdiri atau ketika cuaca panas menjelang.

Pembengkakan ini disebabkan oleh peningkatan jumlah darah dan cecair di dalam badan. Jumlah darah boleh meningkat sekira-kiranya 50 peratus semasa kehamilan, dan itu bertambah teruk dengan pengekalan cecair hormon yang berlebihan.

Bermula dengan minggu ke-28 kehamilan, trimester ke-3 adalah masa yang paling biasa untuk mengalami bengkak kaki.

Tubuh badan mengandung harus membina bekalan darah dan cecair, yang boleh menyumbang kepada pembengkakan secara tidak langsung. Rahim juga semakin berat ketika bayi bertumbuh besar. Ia akan melambatkan aliran darah dari kaki kembali ke jantung.

Walaupun pembengkakan secara tiba-tiba di wajah atau tangan mungkin merupakan tanda hamil yang dikenali sebagai preeklamsia iaitu pembengkakan pergelangan kaki dan kaki yang ringan biasanya tidak menjadi perhatian.

Untuk membantu mengurangkan dan / atau mencegah pergelangan kaki yang bengkak, cubalah langkah mudah ini:

 • Elakkan berdiri dalam jangka masa yang panjang.
 • Angkat kaki ketika duduk dan elakkan dari menyilangkan kaki.
 • Regangkan kaki kerap ketika duduk dalam jangka masa yang panjang.
 • Berbaring di sebelah kiri ketika tidur.
 • Pakai stoking sokongan bersalin sebelum bangun dari tidur pada waktu pagi
 • Minum banyak air. (Ini mungkin terdengar ganjil, tetapi jika badan kekeringan air, ia akan berusaha mengekalkan lebih banyak cecair dalam badan)
 • Berenang atau berdiri di kolam setinggi leher kita
 • Bersenam secara berkala
 • Cuba kekalkan kesejukan dalam cuaca lembap atau panas.

Pertumbuhan Rambut Berlebihan

Pertumbuhan Rambut Berlebihan tanda hamil

Terdapat 2 hormon menyebabkan pertumbuhan rambut berlebihan yang dilihati di bibir atas dan di bawah dagu serta di dada. Ini adalah:

Androgen: Betul, badan wanita juga menghasilkan hormon lelaki ini. Sebenarnya, ovari perempuan selalu menghasilkan hormon ini dalam jumlah yang sangat kecil. Semasa kehamilan, tahap androgen boleh meningkat dan menyebabkan pertumbuhan rambut muka dan badan yang berlebihan.

Estrogen: Semasa mengandung, jumlah estrogen meningkat. Estrogen ini akan memastikan rambut tahan lebih lama dan tumbuh lebih cepat. Inilah sebab kita boleh merasakan bahawa rambut (di kepala) telah menjadi kukuh dan tebal semasa kehamilan.

Inilah sebabnya mengapa rambut tetap utuh! Jadi, pada dasarnya, peningkatan androgen boleh mencetuskan pertumbuhan rambut muka dan badan manakala peningkatan estrogen akan mengekalkan rambut.

Bagi kebanyakan wanita, pertumbuhan rambut ini hanya sementara. Selepas kira-kira 6 bulan selepas bersalin, hormon yang berleluasa sebelum ini akhirnya akan berehat dan kembali ke tahap normal. Pertumbuhan rambut akan dihentikan.

Sebenarnya, keguguran rambut yang berlebihan dari kepala biasanya dialami ketika mengandung. Tujuan utama pertumbuhan rambut tersebut adalah untuk mengimbangkan keguguran rambut yang dialami semasa kehamilan.

Begitu juga dengan rambut muka dan badan. Ia akan hilang dengan sendirinya beberapa bulan selepas kehamilan.

Bau Badan

Bau badan

Bau badan semasa mengandung boleh membawa rasa malu. Kehamilan mengubah tahap hormon dan mempengaruhi fungsi dan emosi deria secara drastik.

Dengan perubahan kadar suhu badan basal dan peningkatan bekalan darah ke semua bahagian badan dari ketiak, faraj, rahim dan di mana sahaja kelenjar kita berfungsi sepanjang masa. Kita tidak berpeluang berasa segar sepanjang hari.

Antara sebab-sebab utama bau badan yang kuat semasa mengandung adalah:

 • Perubahan hormon – Badan menghasilkan bau yang kuat terutama dengan peningkatan jumlah tahap hormon estradiol dalam badan. Bahagian badan yang paling banyak dipengaruhi hormon adalah alat kelamin dan ketiak, sebab itulah bau ketiak semasa kehamilan adalah perkara paling biasa di kalangan ibu hamil.
 • Berpeluh berlebihan – Semasa kehamilan, suhu darah meningkat dan berat tambahan itu turut menyebabkan perpeluhan yang berlebihan. Adalah dimaklumkan bahawa kelenjar peluh pada wanita hamil adalah hiperaktif semasa mengandung. Walaupun peluh sendiri tidak berbau, namun, ia mewujudkan tempat pembiakan bakteria dan menyebabkan bau badan yang kuat.
 • Alah kepada bau – Dengan peningkatan tahap hormon, wanita hamil mempunyai keinginan dan sensasi yang berbeza. Deria bau akan menjadi sensitif, dan peka terhadap bermacam-macam bau padahalnya orang di sekitarnya tidak dapat hidu. Ini merupakan sebab utama anda loya dan pening.
 • Persediaan untuk menyusui – Ingatlah bahawa bayi akan mengambil masa untuk mengembangkan deria pendengaran dan penglihatannya, dan sehingga saat itu, deria penciuman mereka akan membantu mereka mengenali ibunya, dan wajar jika bau badan yang kuat akan mendekatkan bayi dengan ibunya. Khususnya, ketiak berbau itu yang mendorong bayi memusingkan kepalanya ke arah payudara untuk mendapat susu badan secara semula jadi.
 • Perubahan dalam diet– Makanan sihat adalah bahagian penting dalam kehamilan, dan kebanyakan ibu hamil akan mengelakkan pengambilan makanan dilarang ketika hamil dan makan makanan berkhasiat.

Makanan tertentu menyebabkan perubahan bau badan.

 • Daging mempunyai asid amino yang tinggi boleh menyebabkan peluh berbau selama beberapa jam atau lebih lama.
 • Makanan laut bukan sahaja mempengaruhi bau peluh malah juga pembuangan najis.
 • Sayur-sayuran seperti brokoli, kubis, dan kubis bunga mengandungi sulfur yang diserap dalam aliran darah. Ini meletus sebagai peluh di permukaan kulit yang bercampur dengan bakteria boleh menyebabkan bau busuk di badan.
 • Kesan sampingan ubat yang diambil juga akan menyebabkan perubahan bau badan.

Jangan risau tentang reaksi orang lain atas sebab hanya anda seorang saja yang dapat terhidu bau ini kerana deria bau yang kuat. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami rembesan cecair faraj yang mempunyai warna atau bau yang pelik, hubungi doktor anda.

Kontraksi Braxton-Hicks

 

Apa itu Braxton Hicks

Kontraksi Braxton Hicks adalah penderitaan kelahiran palsu yang mungkin dialami oleh seseorang wanita hamil sebelum bersalin.

Apabila rahim mengetat, ia bermakna bahawa badan telah bersiap sedia untuk bersalin. Kontraksi latihan yang tidak teratur, yang disebut Braxton Hicks, akan dihadapi ramai sekitar pertengahan kehamilan di mana kekerapan dan kesakitannya akan meningkat sempena kehamilan berkembang.

Kontraksi Braxton Hicks boleh bermula bila-bila masa sahaja selepas minggu ke-20 kehamilan pada trimester kedua (walaupun ia lebih ketara pada bulan-bulan kemudian, iaitu trimester ketiga). kekerapannaya akan meningkat dari minggu ke-32 sehingga masa bersalin.

Tidak seperti bersalin, kontraksi Braxton Hicks di peringkat awal:

 • Biasanya tidak menyakitkan
 • Tidak mempunyai rutin biasa
 • Tidak bertahan lama
 • Tidak bertambah kuat dari masa ke masa
 • Boleh berhenti apabila menukar pergerakan atau kedudukan
 • Hanya terasa di perut
 • Ringan dan hilang

Stretch Mark

Stretch Mark

Kehamilan adalah salah satu masa yang paling biasa apabila wanita melihat stretch mark. Sebenarnya, dianggarkan 50 hingga 90 peratus wanita hamil akan mengalami stretch mark sebelum bersalin. Jadi, adakah tanda hamil ini berbeza dengan yang diperoleh orang lain? Mungkin.

Sebilangan pakar percaya bahawa hormon semasa kehamilan menjadi faktor utama yang memberi kesan regangan. Hormon boleh membawa lebih banyak air ke dalam kulit, menenangkannya dan menjadikannya lebih mudah terkoyak ketika diregangkan. Idea ini masih lagi dibahaskan. Walau apa pun, sebilangan besar wanita hamil akan melihat stretch mark ini melanda pada bulan ke-6 atau ke-7 kehamilan.

Walaupun pencegahan stretch mark adalah sukar, tetapi terdapat banyak rawatan yang dapat mengurangkan penampilannya. Antaranya termasuk:

 • Krim retinoid – Krim retinoid adalah ubat topikal yang berasal dari vitamin A. Penampilan kulit boleh bertambah baik setelah menggunakan retinoid, terutamanya jika stretch mark masih baru. Krim ini membantu membina semula kolagen di kulit dan menjadikan stretch mark itu kelihatan biasa seperti kulit di sekitarnya. Bercakap dengan doktor mengenai rawatan ini jika anda hamil atau tengah menyusu, kerana kebanyakan doktor bersetuju bahawa retinoid topikal tidak boleh digunakan semasa kehamilan atau menyusu kerana nisbah risiko-manfaatnya tetap dipersoalkan.
 • Terapi laser – Terapi laser adalah pilihan lain untuk mengurangkan kesan stretch mark. Laser dapat membantu merangsang kolagen atau elastin di kulit untuk bertumbuh. Terdapat pelbagai jenis terapi laser, dan doktor dapat membantu kita memilih jenis yang sesuai.
 • Asid Glikolik – Krim asid glikolik dan kulit kimia adalah rawatan lain untuk menghilangkan stretch mark. Sebilangan besar rawatan ini adalah mahal. Mereka hanya berfungsi untuk mengurangkan penampilan stretch mark semasa, tetapi tidak dapat mengelak pembentukan stretch mark yang baru.