Senaman Trimester Ketiga Kehamilan

3 min bacaan

Senaman Trimester Ketiga Kehamilan

Kehamilan terbahagi kepada tiga fasa, iaitu trimester pertama yang merupakan tempoh yang agak memenatkan, trimester kedua di mana anda menjadi kembali bertenaga dan trimester ketiga, tempoh yang paling menyeronokkan dan membuatkan anda berasa keletihan pada masa yang sama.

Apabila perut anda berkembang seiring dengan pertumbuhan bayi anda, anda akan dapati pusat graviti anda mula berubah. Keadaan ini membuatkan anda mudah letih dan terasa sangat lesu. Walaupun anda terpaksa berhadapan dengan keadaan ini, rutin senaman ringan tetap perlu dilakukan untuk kesihatan anda dan bayi.

Pasti anda berasa sangat mustahil untuk terus bersenam apabila badan anda semakin membesar. Mungkin anda rasa arahan doktor anda hanyalah gurauan semata-mata. Tetapi apa yang dinasihatkan oleh doktor anda adalah perkara yang betul.

Tahukah anda bahawa wanita yang mengamalkan senaman ringan sepanjang tempoh kehamilan mereka berjaya melalui proses kelahiran dengan lebih mudah?

Namun ini tidak bermakna mereka tidak berasa sakit atau tidak selesa semasa kelahiran bayi mereka. Sana yang dilakukan membantu wanita hamil untuk mempunyai daya tahan yang lebih tinggi dan toleransi kesakitan yang lebih baik. Selain itu mereka juga akan lebih mudah berehat dan tidur apabila mereka pulang ke rumah bersama bayi mereka.

Terdapat beberapa jenis senaman yang sesuai untuk wanita yang mempunyai berat badan berlebihan sehingga keseimbangannya yang terjejas, pusat graviti yang berbeza dan pergelangan kaki yang bengkak. Senaman ringan amat penting untuk memastikan anda berada dalam keadaan yang sihat, menjaga otot anda serta menaikkan kadar pernafasan untuk merangsang paru-paru anda.

Bagi wanita yang mengamalkan gaya hidup aktif sebelum hamil, mereka boleh meneruskan rutin senaman mereka seperti biasa semasa trimester pertama. Namun mereka perlu mengurangkan intensiti senaman mereka dan melakukan aktiviti yang lebih sederhana.

Mereka boleh mengubah rutin senaman mereka menjelang trimester kedua kerana mereka perlu meningkatkan daya tahan fizikal dan kemampuan tubuh mereka seiring dengan perkembangan bayi pada fasa kehamilan ini.

Pada trimester ketiga pula, wanita hamil perlu mempertimbangkan jenis aktiviti atau pergerakan ringan yang boleh dijadikan sebahagian daripada rutin senaman mereka. Aktiviti yang dipilih perlulah untuk menampung perut mereka yang semakin membesar, graviti yang berubah serta peningkatan potensi risiko bayi apabila perut mereka semakin berkembang menjelang tempoh kelahiran bayi kelak.

Terdapat banyak pilihan aktiviti serta pergerakan yang boleh dilakukan dengan selamat tanpa menggunakan sebarang peralatan dan mudah dipelajari.

Salah satu aktiviti yang boleh dilakukan semasa kehamilan ialah aktiviti regangan. Anda perlu melakukannya mengikut kaedah yang betul kerana ia akan membantu otot anda menampung proses kelahiran bayi dengan baik. Walau bagaimanapun disebabkan oleh peningkatan hormon progesteron dan relaxin, sedih ligamen anda akan turut meregang.

Hormon yang dilepaskan pada akhir kehamilan anda akan meningkatkan jumlah regangan kepada tendon dan ligamen anda. Keadaan ini diperlukan untuk memastikan regangan pelvis yang perlu anda lalui dapat membantu kelahiran bayi anda.

Peningkatan jumlah regangan pada ligamen dan tendon anda akan memberi kesan yang tinggi pada sendi anda. Keadaan ini sebenarnya menyebabkan lebih banyak kerosakan daripada kebaikan.

Sebagai contohnya berlari, berjoging atau bermain trampolin sebenarnya akan memberikan kesan yang buruk kepada pinggul dan lutut.

Senaman yang dilakukan pada trimester ketiga merupakan aktiviti yang baik untuk wanita hamil dan bayi mereka. Contoh senaman yang boleh dilakukan adalah seperti berjalan kaki, mendayung, menaiki treadmill dengan perlahan, berbasikal dengan menggunakan basikal pegun serta melakukan aerobik berimpak rendah yang tidak melibatkan pergerakan lutut atau memberi tekanan pada pinggul.

Kini setiap wanita hamil tidak akan menghadapi sebarang masalah untuk mengenalpasti rutin senaman yang terbaik. Anda boleh mencari guru latihan, kursus-kursus, atau menonton YouTube bagi mendapatkan pemahaman tentang cara melakukan senaman ringan semasa kehamilan dengan baik.

Oleh itu dapat disimpulkan bahawa senaman ringan itu sangat penting kepada setiap wanita hamil untuk kuatkan daya tahan tubuh mereka serta mencapai tahap kecergasan fizikal yang akan dapat membantu proses kelahiran bayi anda.