Risiko Mengandung Umur 35 Tahun Keatas

3 min bacaan

Wanita hamil tergolong dalam kategori faktor usia berisiko tinggi memerlukan perhatian serta rawatan khas sepanjang kehamilan mereka. Selain daripada faktor usia yang berisiko ini, komplikasi kesihatan yang lain seperti penyakit jantung, tekanan darah tinggi, masalah buah pinggang, masalah autoimun, penyakit kelamin, diabetes, barah dan banyak lagi.

Baca selanjutnya punca kehamilan berisiko tinggi.

Bacalah bahagian seterusnya untuk memahami mengapakah umur boleh menjadi risiko semasa kehamilan dan jenis-jenis risiko mengikut umur tertentu.

Bagaimana umur pengaruhi kehamilan?

Kebelakangan ini perancangan keluarga biasa dibuat oleh wanita serta pasangan mereka apabila usia mereka mencapai akhir 30-an. Mengapakah ini berlaku?

Menurut kajian, 1 daripada 5 wanita merancang untuk mendapatkan anak pertama mereka ketika mereka berusia 35 tahun.

Ini tidak menjadi masalah kerana sebilangan besar dari mereka berjaya melahirkan bayi yang sihat. Namun terdapat segelintir kes dimana wanita hamil yang berusia 35 tahun ke atas terpaksa melalui beberapa komplikasi kesihatan seperti hipertensi, diabetis atau peningkatan fibroid.

Dipercayai bahawa usia wanita yang meningkat merupakan punca berlakunya masalah kesihatan ini seterusnya membuatkan mempunyai risiko yang tinggi semasa kehamilan. Ada juga yang menghadapi komplikasi lain semasa trimester ketiga seperti pendarahan dan plasenta rendah. Hasil kajian menunjukkan sekitar 10 : 43 wanita hamil yang berusia antara 35 hingga 40 tahun.

Risiko yang dialami oleh wanita hamil berumur 35 tahun

Antara masalah lain yang mungkin dialami pada usia ini ialah diabetes kehamilan, masalah semasa kelahiran, abruptio plasenta dan plasenta previa. Wanita hamil yang berusia lebih daripada 35 tahun mungkin mengalami gangguan seperti hipertensi kronik (CHTN), diabetes dan lain-lain.

Peningkatan kes preeklamsia ibu berpantang sering berlaku wanita hamil yang berusia lebih daripada 35 tahun.

Ujian genetik boleh dilakukan untuk mengenalpasti keadaan wanita hamil tersebut serta sekiranya berlaku kelainan kromosom janin yang meningkat seiring dengan peningkatan usia ibu.

Yang Berkaitan:  Cara Cepat Hamil Di Usia 40-an Yang Membantu

Risiko yang dialami oleh wanita hamil berumur 40 tahun

Kebanyakan risiko yang dialami oleh wanita hamil berusia 40 tahun adalah sama dengan mereka yang berusia 35 tahun. Peningkatan risiko atau keadaan kesihatan yang menjadi lebih kompleks mungkin perkara yang perlu dibimbangkan kerana bahayanya meningkat seiring dengan usia.

Komplikasi semasa kelahiran, keabnormalan genetik, serta keadaan yang memberikan kesan negatif kepada janin seperti keguguran meningkat bersama dengan umur wanita hamil itu. Semakin tinggi usia wanita hamil, semakin besar risiko yang dihadapi mereka.

Usia ibu ini memberikan kesan kepada bayi juga seperti lebih mudah terdedah kepada Sindrom Down sekiranya ibu mereka berusia antara 35 hingga 40 tahun.

Risiko yang disebabkan oleh usia adalah satu dari 60 kes jika dibandingkan dengan mereka yang hamil pada usia 25 tahun.

Kes-kes kelainan kromosom jarang berlaku bagi wanita hamil yang berusia 25 tahun. Ujian seperti amniosentesis dapat memberikan diagnosis yang tepat serta pemeriksaan serum ibu bagi mendapatkan hasil ujian itu. Rawatan yang segera dan sesuai sangat diperlukan oleh ibu dan bayinya jika bakal ibu tergolong dalam kumpulan umur ini.

Akhir Kata

Setiap wanita hamil berhadapan dengan pelbagai jenis risiko kesihatan sepanjang kehamilan mereka. Ini menunjukkan betapa mereka memerlukan fizikal dan mental yang kuat serta sokongan dari keluarga untuk lalui kehamilan mereka dengan tenang dan gembira. Hadirilah pemeriksaan berkala sekiranya anda berusia 35 tahun ke atas dan hamil.

Mengamalkan diet pemakanan yang seimbang dan berkhasiat, melakukan senaman ringan serta mengambil ubatan yang diberikan oleh doktor merupakan cara yang terbaik untuk menjaga kesihatan semasa kehamilan serta memastikan perkembangan bayi berjalan dengan lancar.

Yang Berkaitan:  Mungkinkah hamil di usia 46 tahun?

Pastikan anda sentiasa berhubung dengan doktor anda sekiranya anda mengalami sebarang masalah kesihatan. Kesihatan bayi anda adalah keutamaan anda untuk waktu ini.