Proses Kehamilan: Keajaiban Menimang Cahaya Mata

3 min bacaan

Adalah lazim sebagai manusia untuk mudah terbiasa dengan sesuatu perkara, atau juga disebut ‘habituation’. Keadaan ini bermaksud perkara yang sering dialami yang tidak lagi membuatkan seseorang itu berasa teruja atau tertarik dengannya. Proses kehamilan dan kelahiran bayi adalah salah satu keadaan ini, di mana kebanyakan individu tidak lagi merasa ia sebagai satu keajaiban yang perlu diraikan.

Tempoh proses kehamilan selama 9 bulan serta keajaiban yang membesar di dalam rahim dianggap sebagai perkara yang dilihat seharian, namun ia adalah perkara yang perlu diabadikan kerana anda akan melihat legasi anda dilahirkan ke dunia.

Tempoh proses kehamilan perlu diabadikan

Proses kehamilan bermula sejak saat pembenihan hingga ke minggu ke-38 sehingga ke saat kelahiran bayi. Pembenihan berlaku di dalam tiub fallopio dimana ovul bergabung dengan sperma seterusnya menghasilkan zigot. Zigot mulai bergerak ke dalam rahim di mana proses ini mengambil masa enam hari.

Setelah itu mitosis mula terjadi dan zigot berkembang hampir 100 sel, proses implantasi akan berlaku. Waktu inilah bermulanya hubungan antara ibu dan bayinya. Perubahan hormon akan berlaku di tubuh ibu menandakan bermulalah proses kehamilan seterusnya iaitu fasa kehamilan.

Tempoh ini disebut sebagai tempoh germinal diikuti oleh tempoh embrio yang bermula pada minggu ke-2. Zigot akan berubah menjadi embrio di mana sel-selnya terbentuk dengan sendiri dan membentuk organ penting, epidermis, rambut, kuku, sistem saraf dan lain-lain.

Pada akhir minggu ke-8 semua organ sudah terbentuk dan otak yang mengkoordinasikan proses kehamilan atau perkembangan ini. Hati bayi akan mula berdegup pada minggu keempat, ciri-ciri wajah akan mula terbentuk pada minggu ketujuh dan kepalanya adalah satu setengah panjang dari badannya.

ciri-ciri wajah akan mula terbentuk proses kehamilan

Sewaktu tempoh terakhir pada minggu ke 9 dan ke-38 kesemua proses tumbesaran berkembang dan akan disempurnakan. Semua struktur dan organ telah membentuk dengan sempurna, tumbesaran bayi yang cepat pada fasa terakhir ini. Bayi akan mempunyai kitaran tidur dan berjaga mereka, posisi kegemaran di dalam rahim serta aktiviti spesifik mereka di dalam rahim.

Apabila fasa kehamilan memasuki bulan keenam, bayi akan dapat hidup di luar badan ibu disebabkan oleh lapisan lemak di bawah kulitnya yang membantu menyesuaikan suhu tubuhnya. Masalah yang mungkin dialami ketika ini ialah sama ada paru-parunya telah mula berkembang, di mana proses ini hanya bermula pada bulan kelapan.

Pernafasan bayi akan mula menjadi teratur pada dua bulan terakhir kehamilan. Bayi juga mulai menutup dan membuka matanya pada waktu ini. Tubuh bayi dilitupi oleh vernix, iaitu zat yang membantu bayi untuk tetap berada di dalam cairan meiotik.

Pada bulan ke-9, seminggu sebelum kelahiran bayi, tumbesarannya akan berhenti sekitar 50 cm dan 3 kg dan 200 gram. Perkembangan janin di dalam rahim meliputi fizikal dan mental. Seperti orang dewasa, bayi juga mempunyai sejenis REM tidur di mana mereka juga bermimpi. Kandungan mimpi mereka tidak mungkin dapat diketahui, tetapi ini juga membuktikan bahawa bayi mempunyai aktiviti mental di dalam rahim ibunya.

Tubuh bayi dilitupi oleh vernix dalam proses kehamilan

Bayi dapat dirangsang oleh suara manusia, terutama suara ibunya. Pada waktu ini juga bayi sudah mula bergerak di dalam rahim ibu mereka, menandakan mereka membesar dengan sihat serta sistem saraf dan refleks mereka berkembang dengan sempurna. Antara pergerakan bayi di dalam rahim ialah menggoyangkan kaki dan tangan mereka, menyentuh tangan mereka dan wajah serta menyentuh rahim ibunya.

Bayi mempunyai pelbagai tidur pada hari yang tenang, antara 90 dan 95% tidur mereka adalah tidur REM, tidur nyenyak dan keadaan di antara sebelum dan selepas tidur. Antara refleks bayi juga adalah menguap, berkedip, meniru pergerakan berjalan, menelan dan membuang air kecil.

Oleh itu untuk memiliki bayi adalah satu kenyataan yang mengujakan. Melihat perkembangannya serta memantau kesihatan bayi adalah pengalaman yang luar biasa. Ini pasti membuat seseorang berfikir dan tertanya-tanya tentang proses kehamilan dan kelahiran yang kompleks. Hargailah proses dan pengalaman ini kerana ia bukan berlaku setiap hari.