Persekitaran Faraj Pada Awal Kehamilan Menunjukkan Tanda-Tanda Kelahiran Pramatang

4 min bacaan

Satu kajian baru menunjukkan bahawa ibu yang berisiko kelahiran pramatang dapat dikenal pasti jauh sebelum kehamilan daripada ujian semasa dengan mengenal pasti bakteria dan metabolit spesifik dalam cairan serviks-vagina mereka.

Satu kajian yang meneroka sampel serviks-vagina yang diambil pada 10-15 dan 16-23 minggu dari 346 ibu, yang merangkumi 60 kelahiran pramatang spontan selama 37 minggu atau lebih awal, telah mengenal pasti interaksi yang berpotensi mengurangkan risiko dalam molekul pertahanan darah.

(1) Khususnya, peningkatan kelimpahan relatif dua lactobacilli, L. crispatus dan L. acidophilus, tampak melindungi terhadap kelahiran pramatang spontan sebelum 34 minggu. Implikasi kajian ini, menurut penaja sebahagiannya Tommy’s Charity di UK, bermaksud bahawa ibu yang berisiko kelahiran pramatang dapat dikenal pasti sebelum kehamilan daripada yang diizinkan oleh ujian semasa.

Sebagai latar belakang kajian, penulis mengakui bahawa sindrom kelahiran pramatang (PTB) spontan adalah salah satu penyebab utama kematian dan morbiditi neonatal. Mereka mencatat usaha yang cukup sejauh ini bertujuan untuk menentukan mekanisme kausal, dengan keradangan dan / atau jangkitan selalu muncul sebagai faktor penting untuk keguguran pertengahan, PTB awal (<34 minggu), dan pecahnya selaput dini sebelum melahirkan.

Di samping itu, mereka menunjukkan bahawa peranan mikrobiota / mikrobioma vagina telah diterokai dalam banyak kajian, tetapi belum menghasilkan pemahaman yang jelas mengenai patofisiologi, atau pengenalpastian biomarker dan intervensi klinikal yang berkesan untuk meningkatkan hasil kehamilan. Kini, kajian prospektif membujur ini, yang dikenali sebagai INSIGHT, menunjukkan untuk pertama kalinya bahawa jenis bakteria tertentu dapat membatasi risiko kelahiran pramatang.

Secara khusus, gabungan bakteria (L. crispatus dan L. acidophilus) dan bahan kimia tertentu (glukosa, aspartat, dan kalsium) berkaitan dengan kelahiran selama atau sebelum 34 minggu, sementara tujuh metabolit yang berbeza (leucine, tyrosine, aspartate, lactate, betaine , asetat, dan kalsium) dikaitkan dengan kelahiran pada 37 minggu atau lebih awal.

Hasil ini sama pentingnya pada ujian trimester pertama dan kedua, menunjukkan bahawa ibu dan bayi yang rentan dapat dikenal pasti dengan lebih tepat lebih awal daripada yang diizinkan oleh ujian semasa, dan oleh itu dapat memanfaatkan rawatan perubatan atau pembedahan yang tidak mungkin dilakukan pada akhir kehamilan.

Dalam siaran akhbar yang dikeluarkan oleh Tommy Charity, salah seorang penulis kajian, Profesor Andrew Shennan dari King’s College London, menjelaskan bahawa kumpulannya telah mengembangkan beberapa alat ramalan kelahiran pramatang yang sangat tepat kemudian.

Semasa kehamilan (misalnya fibronektin janin) . , tetapi pada tahap ini, katanya, “hanya risiko yang dapat dikendalikan, tidak dapat dicegah dari terjadi. Semakin cepat kita dapat mengetahui siapa yang berisiko, semakin banyak yang dapat kita lakukan untuk melindungi ibu dan bayi.”

Rakan sekerjanya, Profesor Rachel Tribe, menambahkan: “Dengan banyak faktor yang dipertaruhkan, ujian untuk spesies bakteria yang sama tidak mungkin meramalkan kelahiran pramatang pada semua ibu, tetapi sekarang kita memiliki sekumpulan bakteria dan metabolit yang secara khusus, menguji Lactobacillus crispatus dan L. acidophilus semasa awal kehamilan dapat memberi jaminan kepada ibu-ibu yang jika tidak akan terlalu peduli dan membantu mereka yang memerlukan untuk mendapatkan rawatan pakar secepat mungkin. ”

Penulis mencatat bahawa perubahan pada mikrobiota serviks-vagina semakin terlibat dalam penyebab PTB, tetapi tanpa menyedari ada manfaat klinikal. Sekarang, dalam kajian analitik dan pemodelan ini, nampaknya kita memiliki hubungan risiko langsung dengan profil metabolik serviks-vagina, perubahan penanda tindak balas inang, dan kehadiran bakteria tertentu, yang bersama-sama menghadirkan “alat yang mungkin untuk pencegahan daripada sPTB ‘.

“Pemerhatian ini,” mereka menambah, “memperkuat hipotesis kerja kami bahawa persekitaran keradangan yang disebabkan oleh bakteria vagina meningkatkan risiko pertahanan serviksovaginal yang tidak mencukupi dan mengurangkan integriti serviks.”

Tommy mendefinisikan PTB sebagai “sangat prematur” seperti sebelumnya 28 minggu, “sangat pramatang” antara 28 dan 32 minggu, dan “prematur sederhana hingga akhir” antara 32 dan 37 minggu. Kira-kira 8% daripada semua kelahiran dilahirkan sebelum minggu ke-37, selalunya dengan sedikit atau tanpa tanda atau amaran. Risiko dalam kekurangan serviks, jangkitan intrauterin, biopsi kerucut, dan kehamilan berganda dan sejarah PTB telah dikenal pasti.

Peranan komposisi mikroba vagina juga telah dikaji dalam keguguran, yang sebahagian besarnya dikaitkan dengan aneuploidi embrio. Walau bagaimanapun, satu lagi kajian di UK yang dibentangkan pada pertemuan tahunan ESHRE tahun ini mendapati bahawa mikrobiota vagina, khususnya Lactobacillus spp, memainkan peranan etiologi penting dalam keguguran dan mungkin merupakan tujuan untuk mengubah risiko kehilangan kehamilan. (2)

1. Falaviani F, Hezelgrave NL, Kanno T, et al. Mikrobiota dan metabolisme serviks meramalkan risiko kelahiran prematur dalam kohort etnik yang pelbagai. JCI Insight 2021; 6: e149257. doi.org/10.1172/jci.insight.149257.
2. Grewal K, Lee Y, Smith A, et al. O-129 Lactobacillus menguraikan komposisi mikroba vagina dikaitkan dengan pengguguran kromosom normal dan keradangan tempatan. Hum Reprod 2021; 3 6; Bekalan 1. doi.org/10.1093/humrep/deab126.054