Tips Penjagaan Diri Ketika Hamil Dari 4 Aspek Utama

4 min bacaan

Setiap wanita hamil menginginkan hanya yang terbaik kesihatan si kecil. Namun terdapat banyak perkara yang perlu dielakkan atau pantang-larang yang perlu diperhatikan semasa hamil. Setiap aktiviti, diet pemakanan, gaya hidup serta perkara yang lain yang perlu dijaga. Penjagaan diri ketika hamil yang rapi beserta pengetahuan asas tentang perkara yang perlu dielakkan kehamilan amat penting untuk kesihatan bayi.

Apa yang perlu saya lakukan sepanjang kehamilan saya? Soalan utama yang selalu berlegar-legar di dalam kepala terutamanya bagi bakal ibu yang sedang melalui kehamilan pertama. Tarik nafas, bertenang dan jangan risau. Anda akan tahu tips penjagaan diri ketika hamil termasuk apa yang boleh dimakan atau tidak boleh dimakan serta perkara yang patut atau tidak patut dilakukan sepanjang fasa kehamilan anda. Jadi, bacalah artikel ini hingga habis.

Dapatkan di sini (Checklist) Senarai Semak Perkara Yang Dilarang Ketika Hamil Anda!

Perancangan diet yang seimbang

Diet pemakanan yang berkhasiat dan seimbang perlu diambil oleh wanita hamil untuk tumbesaran bayi. Kajian menunjukkan bahawa seseorang wanita hamil memerlukan 300 kalori banyak daripada jumlah pemakanan yang diambil sebelum kehamilan. Anda perlu berhati-hati memilih makanan yang sihat.

Perancangan diet yang seimbang penjagaan diri ketika hamil

Daging mentah atau daging yang tidak dimasak perlu dielakkan kerana ia mengandungi bakteria salmonella yang boleh membahayakan janin yang sedang berkembang. Ikan yang mengandungi merkuri yang tinggi seperti ikan todak, ikan yu, ikan tenggiri, ubin, tuna, sardin dll. juga perlu dielakkan kerana ia boleh menyebabkan kerosakan otak janin dan mengganggu perkembangan bayi dalam kandungan.

Ini termasuk makanan laut seperti udang, tiram dll. Bagi penggemar salmon, anda tidak boleh makan lebih daripada 340 gram seminggu kerana anda boleh mengalami keracunan merkuri jika pengambilan secara berlebihan.

Yang Berkaitan:  Berat Badan Berlebihan Ketika Hamil Agak Membimbangkan

Adalah penting untuk seseorang wanita hamil untuk tidak merokok atau minum alkohol pada waktu ini, boleh menyebabkan kecacatan pranatal pada bayi seperti membantutkan pertumbuhan, sistem saraf pusat yang rosak atau organ yang tidak berfungsi. Pengambilan kafein pula mempunyai banyak kesan sampingan bagi peminatnya. Antaranya ialah kegelisahan, degupan jantung yang lebih laju berbanding biasa, dan insomnia.

Walaupun pakar perubatan masih belum dapat mengenalpasti hubungan atau kesan sampingan pengambilan kafein pada tumbesaran bayi, adalah lebih elok untuk anda minimumkan pengambilannya sepanjang kehamilan anda. Teh, kopi, minuman ringan dan coklat adalah beberapa makanan dan minuman yang perlu dielakkan semasa hamil.

Penyediaan makanan

Daging mentah atau kurang masak juga perlu dielakkan. Sentiasa panaskan atau memasak daging yang telah dibeli dengan betul bagi memastikan ia bebas dari bakteria. Toksoplasmosis dan listeriosis terdapat beberapa jangkitan yang dilaporkan semasa kehamilan yang mungkin berlaku jika daging dimasak dengan cara yang tidak betul. Kaedah memasak juga boleh diubah, seperti mengukus, mereneh, atau memanggang daging. Elakkan kaedah menggoreng dalam minyak yang penuh dan gunakanlah minyak zaitun untuk memasak.

Penyediaan makanan penjagaan diri ketika hamil

Selain itu, pastikan semua buah-buahan dan sayur-sayuran dicuci sebelum dimakan. Jangan makan makanan segera atau makanan ringan untuk keselamatan bayi anda. Makanan yang disimpan di dalam peti sejuk lebih dari 12 jam juga perlu dielakkan. Pastikan anda hanya mengambil makanan yang segar sahaja.

Produk tenusu seperti susu yang tidak dipasteurisasi, keju lembut seperti camembert, keju feta, keju brie dll juga perlu dielakkan untuk keselamatan bayi. Hanya keju yang diperbuat daripada susu pasteur selamat dimakan.

Pengambilan ubat

Sebelum mengambil apa-apa ubatan semasa kehamilan, adalah lebih baik untuk merujuk doktor dan mendapatkan kepastian tentang keselamatan ubat tersebut pada badan anda. Ubat seperti ubat batuk, aspirin, pil penahan sakit, antibiotik atau dekongestan juga perlu dielakkan kerana ia memberikan kesan yang buruk pada janin yang sedang berkembang.

Yang Berkaitan:  Ujian Glukosa Semasa Kehamilan

Aktiviti seksual yang selamat semasa kehamilan

Beberapa perkara mungkin akan bermain di fikiran anda dan pasangan ketika ingin melakukan hubungan seksual bersama. Persediaan dari segi emosi, kepercayaan antara kedua-dua anda serta faktor fizikal memainkan peranan yang penting jika anda berfikir untuk mengelakkan hubungan intim sepanjang kehamilan.

Aktiviti seksual yang selamat semasa kehamilan penjagaan diri ketika hamil

Kebanyakan pasangan akan mengurangkan hubungan mesra mereka bersama pada trimester pertama kerana keadaan ibu yang letih dengan gejala-gejala seperti mual atau muntah-muntah. Ada yang juga berlarutan hingga trimester kedua, di mana aktiviti seksual sangat jarang dilakukan bersama. Namun penting untuk anda tahu bahawa aktiviti seksual pada trimester akhir kehamilan sangat membantu untuk anda bersedia lalui proses kelahiran.

Pelbagai tips penjagaan diri ketika hamil dan langkah berjaga-jaga yang boleh diambil oleh setiap wanita hamil bagi memastikan dirinya dan bayi sentiasa sihat dan selamat. Setiap ibu hamil perlu sedar tentang aktiviti atau makanan yang boleh membahayakan kesihatan diri dan bayi. Anda juga perlu mendapatkan rehat yang cukup bagi mengelakkan keletihan atau kemurungan. Amalan diet yang sihat, senaman ringan serta pemeriksaan berkala membantu anda menjalani kehamilan yang selamat dan normal.