Amalan Pemakanan Ibu Hamil Trimester Ketiga

3 min bacaan

Kebanyakan wanita hamil akan berasa gementar apabila tempoh kehamilan mereka mula memasuki trimester ketiga. Pada waktu inilah tubuh mereka akan bekerja lebih keras dan sibuk dengan pelbagai proses dan aktiviti. Pertumbuhan bayi, rahim yang semakin tinggi dan perut yang semakin membesar adalah antara keadaan yang akan anda lalui pada fasa terakhir ini.

Amalan Pemakanan Ibu Hamil Trimester Ketiga

Selain perubahan yang berlaku ini, anda akan mengalami gejala-gejala yang mungkin akan membuatkan anda berasa tidak selesa seperti pedih ulu hati, gangguan pencernaan dan sembelit yang semakin kerap.

Memandangkan tubuh anda melakukan ‘kerja-kerja berat’ ini pada trimester ketiga ini, amalan pemakanan yang berkhasiat dan kaya dengan nutrien amat penting untuk menampung semua proses yang sedang berlaku.

Pengambilan nutrien perlu diamalkan oleh bakal ibu untuk menampung pertumbuhan fizikal serta organ dalaman bayi. Protein diperlukan untuk pertumbuhan bayi, zat besi pula untuk daerah dan perkembangan sel, serta otak memerlukan pemakanan yang kaya dengan khasiat.

Antara nutrien lain yang diperlukan semasa trimester ketiga adalah zink dan magnesium. Pengambilan makanan yang kaya dengan zink diperlukan kerana ia memainkan peranan yang penting dalam pembahagian sel dan pengeluaran DNA.

Bagi wanita yang memang mempunyai masalah kekurangan zink sebelum hamil, mereka perlu memastikan untuk mengambil makanan kaya zink seperti daging dan tiram untuk membantu perkembangan bayi mereka.

Selain itu yang lain adalah tumbuh-tumbuhan dan biji-bijian yang boleh dimasukkan dalam diet pemakanan seimbang wanita hamil. RDA telah menetapkan sebanyak 3 mg zink perlu diambil oleh wanita hamil setiap hari.

Pengambilan magnesium semasa hamil juga sangat diperlukan. Nutrient ini membantu proses pengembangan tulang dan otot yang sihat dan membantu pengembangan lebih daripada 300 enzim tubuh untuk berfungsi dengan baik. RDA menetapkan supaya wanita hamil mengambil sebanyak 320mg magnesium.

Terdapat kajian yang mengatakan bahawa ayah mengambil magnesium yang tinggi dapat mengelakkan kelahiran pramatang serta risiko lain seperti pertumbuhan janin yang lambat. Antara sumber magnesium yang boleh anda masukkan dalam pemakanan seimbang harian anda adalah biji-bijian, kekacang, makanan laut dan sayur-sayuran hijau.

Tahukah anda bahawa berat badan anda anda akan meningkat pada purata purata 1 paun seminggu supaya bayi anda membesar dan menjadi sihat? Oleh sebab Inilah trimester ketiga anda akan menyaksikan peningkatan berat badan yang paling tinggi berbanding fasa pertama dan kedua kehamilan. Dianggarkan berat anda akan meningkat sekitar 12 tahun pada trimester terakhir anda.

Sekiranya anda mengamalkan pemakanan seimbang dan berkhasiat sepanjang masa, kenaikan berat badan anda adalah tepat dan mengikut perkiraan doktor. Pada waktu ini bayi anda sudah mula mengubah makanan yang anda makan menjadi nutrien yang digunakannya untuk meningkatkan pertumbuhannya menjelang kelahirannya kelak.

Anda boleh mengambil makanan dalam jumlah yang sedikit tetapi kerap. Ia akan membantu sistem penghadaman anda dan kekal optimum. Makanan yang mengandungi lemak yang tinggi pula boleh diambil dalam keadaan yang terkawal untuk memastikan kelahiran bayi anda berjalan dengan lancar.

Tidak lama sahaja lagi untuk anda berpeluang memeluk bayi anda. Oleh itu luangkanlah masa yang tinggal untuk bersedia dengan semua kelengkapan menjelang kelahiran bayi yang dinanti.

Teruskan juga rutin pemakanan harian yang seimbang dan kaya dengan khasiat kerana ia akan membantu pertumbuhan bayi dan memastikannya berada dalam keadaan sihat. Jangan risau tentang kenaikan berat badan anda pada waktu ini, kerana ia akan hilang selepas kelahiran kelak.