Jenguk Juga Pantang Larang Ketika Hamil, Jangan Degil!

3 min bacaan

Kebanyakan wanita bersetuju bahawa kehamilan merupakan salah satu pengalaman terindah dalam kehidupan mereka. Namun terdapat banyak perkara yang perlu dielakkan atau pantang larang ketika hamil yang perlu diperhatikan. Setiap aktiviti, diet pemakanan, gaya hidup serta perkara yang lain yang perlu dijaga. Penjagaan yang rapi beserta pengetahuan asas tentang pantang larang ketika hamil amat penting untuk kesihatan bayi.

Pantang Larang Ketika Hamil

Pantang larang ketika hamil: Makanan

Diet pemakanan yang berkhasiat dan seimbang perlu diambil oleh wanita hamil untuk tumbesaran bayi. Kajian menunjukkan bahawa seseorang wanita hamil memerlukan 300 kalori banyak daripada jumlah pemakanan yang diambil sebelum kehamilan. Anda perlu berhati-hati memilih makanan yang sihat.

Kajian menunjukkan bahawa seseorang wanita hamil memerlukan 300 kalori

 • Daging mentah atau daging yang tidak dimasak perlu dielakkan kerana ia mengandungi bakteria salmonella yang boleh membahayakan janin yang sedang berkembang.
 • Ikan yang mengandungi merkuri yang tinggi seperti ikan todak, ikan yu, ikan tenggiri, ubin, tuna dll. juga perlu dielakkan kerana ia boleh menyebabkan kerosakan otak dan mengganggu perkembangan bayi. Ini termasuk makanan laut seperti udang, tiram dll.
 • Daging yang diproses seperti sosej atau apa-apa jenis daging yang terlalu matang membahayakan kandungan sehingga menyebabkan keguguran.
 • Susu yang tidak dipasteurisasi dan keju lembut seperti feta, brie, camembert, kek keju berlapis biru, panela dll juga perlu dielakkan semasa kehamilan. Makanan ini boleh menyebabkan jangkitan bakteria yang serius seperti jangkitan listeria atau keracunan darah janin yang sedang berkembang.
 • Pengambilan kafein dan alkohol yang berlebihan juga adalah pantang larang ketika hamil.
 • Pengambilan teh herba tidak membahayakan namun boleh dielakkan kerana menyebabkan kontraksi sebelum waktunya.
 • Semanggi, Alfalfa, lobak dan sayur-sayuran mentah juga boleh dielakkan semasa kehamilan.
 • Beberapa jenis tumbuhan herba seperti passionflower, pennyroyal, black cohosh, ephedra, goldenseal, saw palmetto, yohimbe dll juga boleh menyebabkan hairan pramatang, kecederaan janin, kontraksi dan juga keguguran. Adalah penting untuk mendapatkan nasihat doktor sekiranya anda ingin mengambil sebarang herba ini.
Yang Berkaitan:  Ubat Anti Virus Acyclovir Dan Kehamilan: Selamat tak?

Pantang larang ketika hamil: Aktiviti

Pantang larang ketika hamil Aktiviti

 • Adalah penting untuk seseorang wanita hamil untuk tidak merokok atau minum alkohol pada waktu ini, boleh menyebabkan kecacatan pranatal pada bayi seperti membantutkan pertumbuhan, sistem saraf pusat yang rosak atau organ yang tidak berfungsi.
 • Pengambilan vitamin A juga sihat untuk ibu harus dielakkan kerana ia boleh menyebabkan kecacatan semasa kelahiran.
 • Penggunaan selimut elektrik atau tilam air juga dilarang kerana mereka mengeluarkan gelombang elektromagnetik tahap rendah yang boleh membahayakan bayi yang sedang berkembang.
 • Sinar x-ray juga boleh menimbulkan komplikasi tertentu yang membahayakan pertumbuhan janin.
 • Senaman yang berat atau aktiviti yang lasak juga perlu dielakkan kerana ia akan mungkin menyebabkan keguguran. Antara contohnya ialah berenang, melompat, berlari, angkat berat, berbasikal, ski, menunggang kuda dll.
 • Yoga dan Meditasi memberikan manfaat kepada wanita hamil untuk menenangkan tubuh dan fikiran, namun terdapat beberapa gerakan yoga seperti Pranayama (bernafas dengan cepat dan dalam), Navasana (tekanan dari perut) dan Bikram Yoga (menaikkan suhu badan) yang perlu dielakkan kerana ia boleh membahayakan ibu dan bayinya.

Pantang larang ketika hamil: Ubat

Pantang larang ketika hamil Ubat

Sebelum mengambil apa-apa ubatan semasa kehamilan, adalah lebih baik untuk merujuk doktor dan mendapatkan kepastian tentang keselamatan ubat tersebut terutamanya ubat batuk dan antibiotik pada badan anda. Ubat yang normal seperti aspirin juga perlu dielakkan kerana ia memberikan kesan yang buruk pada janin yang sedang berkembang.

Setiap ibu hamil perlu sedar tentang aktiviti atau makanan yang boleh membahayakan kesihatan diri dan bayi. Anda juga perlu mendapatkan rehat yang cukup bagi mengelakkan keletihan atau kemurungan. Pendedahan yang lama terhadap racun perosak sinar-x boleh menyumbang kepada pelbagai jangkitan dan penyakit. Pantang larang ketika hamil, amalan diet yang sihat, senaman ringan serta pemeriksaan berkala membantu anda menjalani kehamilan yang selamat dan normal.

Yang Berkaitan:  Selamatkah Glyburide Diambil Semasa Hamil?

Baca selanjutnya: (Checklist) Senarai Semak Perkara Yang Dilarang Ketika Hamil.