Panduan Pemakanan Sihat Untuk Wanita Hamil

3 min bacaan

Panduan Pemakanan Sihat Untuk Wanita Hamil

Amalan pemakanan yang sihat adalah penting bagi setiap wanita sepanjang kehamilan mereka. Apa yang dimakan semasa hamil akan diserap oleh bayi anda juga. Nutrien yang mencukupi diperlukan oleh bayi anda untuk pertumbuhan mereka sepanjang sembilan (9) bulan kehamilan.

Ramai yang berpendapat mereka boleh makan apa yang disukai kerana mereka makan untuk dua (2) orang. Di sinilah pendapat mereka salah, kerana pengambilan makanan yang tidak sihat hanya akan menyebabkan kenaikan berat badan yang berlebihan. Adalah penting untuk setiap wanita hamil mengambil makanan yang mengandungi nutrien yang mencukupi seperti kalsium, protein dan zat besi.

Kalsium berfungsi untuk menguatkan tulang dan gigi bayi anda, begitu juga protein dan zat besi yang mempunyai peranan masing-masing untuk membantu tumbesaran janin.

Untuk memastikan diet pemakanan yang seimbang diambil semasa hamil, anda perlu pastikan pengambilan makanan berkhasiat mengandungi asid folik, kalsium, karbohidrat, zat besi, protein, lemak dan vitamin A, C, D, B6 dan B12.

Bagaimana anda mengawal jenis pemakanan yang anda makan sepanjang kehamilan anda?

Periksa label makanan yang dibeli untuk memastikan bahawa ia mengandungi nutrien dan khasiat yang anda perlukan dalam jumlah yang sesuai dengan kehamilan anda.

Selain itu, anda boleh berjumpa dengan pakar pemakanan atau pakar diet berdaftar untuk mendapatkan nasihat dan bantuan bagi merancang rutin pemakanan seimbang sepanjang kehamilan anda.

Panduan pemakanan sihat semasa hamil

Anda perlu jalani diet harian yang mengandungi sayur-sayuran dan buah-buahan segar, terutamanya sayur-sayuran hijau dan buah-buahan yang kaya dengan asid folik. Pengambilan makanan karbohidrat seperti biji-bijian, kentang, pasta dan roti juga perlu dimasukkan dalam rutin diet kehamilan anda.

Daging tanpa lemak, susu dan produk tenusu seperti yogurt rendah lemak dan keju juga perlu dimasukkan dalam jadual pemakanan seimbang yang perlu diambil semasa hamil.

Anda boleh makan ikan berminyak satu atau dua (2) kali seminggu tetapi anda perlu elakkan ikan yang mempunyai merkuri yang tinggi seperti ikan yu, marlin dan ikan todak. Pengambilan ikan yang mengandungi merkuri yang tinggi akan membahayakan sistem saraf bayi. Anda boleh pilih ikan tenggiri, ikan trout dan ikan sardin untuk di makan semasa hamil tapi dalam jumlah yang sedikit.

Pengambilan air, jus buah-buahan serta sup sayur-sayuran dapat mengelakkan dehidrasi dan menjaga kesihatan ginjal dan pundi kencing anda. Elakkan pengambilan minuman yang mengandungi kafein secara berlebihan kerana ia tidak baik untuk perkembangan bayi anda.

Selain itu, pengambilan alkohol semasa hamil dilarang sama sekali kerana ia akan memberikan kesan negatif kepada perkembangan bayi anda.

Bagi memastikan kehamilan anda berjalan dengan baik tanpa sebarang komplikasi kesihatan yang tidak diingini, pemakanan seimbang dan berkhasiat sangat penting bagi menjamin kesihatan anda dan bayi. Diet anda harus merangkumi makanan dari setiap kumpulan makanan yang disenaraikan dalam piramid makanan.

Anda boleh mendapatkan nasihat dari doktor atau pakar diet anda tentang jenis makanan yang boleh anda makan bergantung kepada tahap kesihatan tubuh anda semasa hamil. Sekiranya anda tidak berselera untuk makan pada trimester pertama, jangan risau kerana ia adalah perkara normal yang biasa dialami oleh kebanyakan wanita hamil.

Ia tidak akan membahayakan bayi anda kerana badan anda telah memberi bayi anda makanan melalui simpanan nutrien yang diserap sebelum ini.

Umumnya, kebanyakan wanita hamil yang mempunyai berat badan normal akan mengalami penambahan berat badan sekitar 25 – 35 paun semasa hamil. Apabila anda memeriksa berat badan anda semasa hamil, jangan rasa tertekan atau bimbang dengan ikatan berat badan anda pada waktu itu.

Apa yang perlu anda jaga ialah pengambilan makanan yang sihat dan cukup nutriennya supaya bayi anda dapat membesar dengan sihat. Keselamatan bayi anda adalah keutamaan anda buat masa ini.