Ketahui Komplikasi Kehamilan Yang Mungkin Dilalui Nanti

2 min bacaan

Setiap wanita hamil perlu bersedia dengan pelbagai ‘kejutan’ yang menanti mereka sepanjang kehamilan kelak. Perubahan hormon dalam tubuh wanita akan membuatkan wanita hamil melalui pelbagai perubahan emosi dan fizikal.

Selain tanda-tanda kehamilan, komplikasi kehamilan juga boleh berlaku. Masalah kesihatan seperti anemia, tekanan darah rendah/tinggi atau diabetes kehamilan adalah antara simptom yang menyebabkan seseorang wanita hamil berasa tidak selesa. Keadaan ini boleh membahayakan ibu dan bayi.

Komplikasi Kehamilan diabetes

Kebanyakan wanita hamil akan berasa mual atau mengalami ‘morning sickness‘ pada trimester pertama kehamilan mereka. Selain itu, komplikasi seperti sembelit, buasir, jangkitan kecil pada ibu dan bayi akan memudaratkan dan membuatkan seseorang wanita itu berasa tertekan.

Gejala ini biasa akan berlaku semasa awal kehamilan tetapi ada juga terpaksa bertahan dengan ‘morning sickness’ sehingga tamat tempoh kehamilan mereka.

Ia tidak akan membahayakan anda atau bayi, tetapi jika setiap kali anda makan dan muntah, perkembangan bayi anda mungkin terjejas kerana kekurangan khasiat yang diperlukan. Terdapat beberapa cara untuk melegakan keadaan ini yang boleh anda cuba. Amalkan diet pemakanan yang sihat dan dapatkan rehat yang mencukupi.

Komplikasi kehamilan yang serius ialah diabetes, gangguan sawan, masalah ginjal, paru-paru, jantung, hepatitis dan penyakit kelamin.

Risiko komplikasi ini lebih tinggi di kalangan wanita yang mempunyai berat badan yang berlebihan. Bagi wanita yang mengalami masalah ketagihan alkohol, tembakau atau ubat-ubatan haram pula hanya akan membahayakan bayi dalam kandungan jika masih meneruskan gaya hidup yang tidak sihat ini. Antara komplikasi kehamilan yang mungkin akan dihadapi ialah:

kelahiran pramatang komplikasi kehamilan

Pendarahan yang berlaku semasa dan selepas kelahiran perlu dibersihkan. Pendarahan ini mungkin disebabkan oleh atonia rahim, luak di saluran kelahiran, jangkitan pundi kencing atau rektum. Gangguan plasenta, plasenta akrilik dan retensi plasenta pula mengganggu perkembangan kandungan.

Terdapat kes di mana embrio gagal ditanamkan dalam rahim, perkara yang seterusnya ialah keguguran. Keadaan ini dipanggil kehamilan ektopik. Bagi wanita yang mengalami kehamilan ektopik, ia adalah keadaan di mana implan embrio berada di tempat lain contohnya di tiub fallopio.

Jika anda alami pendarahan ini, maksudnya tiub fallopio anda mungkin telah pecah. Dalam kes-kes tertentu, embrio akan dikeluarkan dari tiub fallopio tersebut.

Petanda awal kelahiran seperti pendarahan, pentukaran warna keputihan, kontraksi setiap 10 minit. Seseorang wanita juga mungkin akan menderita pelbagai komplikasi kehamilan, seperti

  • Bell’s Palsy,
  • barah payudara,
  • coccydynia,
  • neuralgia brachial,
  • sindrom karpal tunnel,
  • neuralgia interkostal,
  • teratologi ubat-ubatan dan zat lain (seperti aspirin, kafein, antibiotik, pemanis buatan, antih ubat, ubat antidepresan, dll), dan
  • eklampsia (toksemia kehamilan).

Rawatan pranatal yang selamat dan efisien sangat diperlukan supaya wanita hamil dapat melalui fasa kehamilan mereka dengan baik dan selamat. Pemeriksaan rutin ke hospital perlu dipatuhi dan penting. Ia penting kerana anda dapat memantau aktiviti bayi anda serta mengetahui atau memahami gejala atau komplikasi kehamilan yang berkaitan dengan covid.