14 Herba Atau Lebih Yang Perlu Dielakkan Ketika Hamil

3 min bacaan

Kepentingan herba dalam kehidupan manusia diakui sejak dahulu lagi. Ia digunakan dalam masakan, penghasilan produk kecantikan serta perubatan. Terdapat beberapa herba yang sesuai diambil oleh ibu semasa kehamilan, namun ada juga yang perlu dielakkan kerana ia memberikan kesan yang membahayakan ibu dan nyawa janinnya.

Pandangan yang mengatakan herba mempunyai 1001 faedah walaupun kepada ibu hamil adalah salah.

Sesetengah herba tidak boleh diambil langsung boleh wanita hamil. Walaupun herba yang digunakan adalah untuk tujuan masakan, ia tetap akan menyebabkan beberapa kesan sampingan ibu atau bayinya.

Oleh itu pemahaman asas tentang jenis-jenis herba sangat diperlukan tentang herba yang tidak selamat diambil sepanjang kehamilan.

Apakah herba yang perlu dielakkan oleh wanita hamil?

Sesetengah herba boleh diambil hanya pada trimester pertama, manakala sesetengah herba yang lain pula tidak boleh diambil sepanjang kehamilan namun boleh diambil semasa penyusuan.

Berikut adalah senarai herba yang perlu dielakkan sepanjang kehamilan.

Angelica

Ia dapat merangsang pendarahan lalu menyebabkan kontraksi yang kuat. Keguguran boleh berlaku pada peringkat awal kehamilan.

Lidah buaya

Pengambilan lidah buaya, sama ada dimakan atau dijadikan minuman adalah sangat merbahaya. Dia boleh menyebabkan kontraksi perlu di elakkan juga semasa menyusukan bayi.

Autumn crocus

Ia mempengaruhi proses pembelahan sel pada tahap persenyawaan dan menyebabkan kecacatan bayi.

Black cohosh

Sejenis herba yang merangsang rahim dan tidak boleh makan atau diminum semasa kehamilan. Blue cohosh merupakan perangsang rahim yang lebih kuat dan boleh menyebabkan kontraksi berbanding black cohosh.

Yang Berkaitan:  Virus CMV: Sebab Jangan Cium Anak Di Mulut Atau Di Pipi

Comfrey

Ia menyebabkan masalah hati kepada ibu dan janin. Ia perlu dielakkan oleh wanita yang menyusu bayi kerana ia mengandungi racun yang akan membahayakan bayi.

Goldenseal

Ia boleh menyebabkan pengecutan rahim dan keguguran. Ia membahayakan janin dan tidak boleh diambil oleh wanita yang sedang menyusu dan wanita yang sedang hamil.

Likoris

Herba ini menyebabkan tekanan darah tinggi kepada wanita hamil. Ramuannya mempunyai beberapa sifat hormon yang boleh membahayakan janin.

Mugwort

Yang biasa digunakan untuk merawat sakit perut dan kembung perut namun ia boleh menyebabkan kecacatan kepada janin.

Buah pala dan pati minyaknya

Sekiranya diambil secara berlebihan ia boleh menyebabkan keguguran.

Daun Royal Penny dan pati minyaknya

Herba ini boleh menyebabkan kontraksi dan keguguran. Ia juga menyebabkan kecacatan dan tidak boleh digunakan langsung oleh wanita hamil atau yang sedang menyusukan bayi.

Barberry

Herba yang menyebabkan pendarahan kepada wanita hamil dan mempengaruhi pertumbuhan janin.

Uva ursi

Bahan yang mempengaruhi kadar gula dalam darah wanita hamil dan yang sedang menyusukan bayi. Ia juga dapat mengganggu aliran darah ke rahim.

Palmetto

Ia mempengaruhi keseimbangan hormon dalam tubuh wanita hamil, dan boleh memberikan kesan yang membahayakan mereka.

Dompet Shepherd

Ia menyempitkan saluran darah menyebabkan tekanan darah tinggi. Ia juga bertindak sebagai perangsang rahim yang boleh menyebabkan kontraksi.

Yang lain-lain

Selain daripada herba-herba yang disebutkan di atas, herba seperti rhubarb, buckthorn dan senna digunakan sebagai pelincir untuk membantu proses penghadaman, namun boleh menyebabkan kontraksi.

Antara herba lain yang perlu dielakkan semasa hamil ialah minyak borage, minyak kemangi, akar kapas, akar unicorn palsu, feverfew, henbane, motherwort, kulit peru, rue, kayu cacing dan yarrow.

Yang Berkaitan:  Antara Seks Ketika Hamil Dan Ketidakpastian Amat Dikesali

Walau bagaimanapun, penggunaan ramuan herba sangat popular kerana ia menghasilkan kesan terapi yang menenangkan dan membuatkan wanita hamil berasa selesa dan nyaman. Namun tidak ada sokongan dari segi perubatan tentang keberkesanan herba dalam merawat tekanan di kalangan wanita hamil.

Begitu juga tentang keselamatan herba untuk diambil oleh wanita semasa kehamilan mereka. Oleh itu anda perlu selalu merujuk doktor anda untuk mendapatkan sebarang kepastian dan nasihat tentang penggunaan herba dalam kehidupan anda.