Kenali Carpal Tunnel Syndrome: Punca dan Rawatan

3 min bacaan

Carpal tunnel syndrome (CTS) merupakan keadaan yang berlaku akibat pemanfaatan saraf di tangan yang menyebabkan sakit sendi. Sakit jari serta berasa kekebasan akan dilalui oleh wanita hamil yang mengalami gejala CTS ini. Walaupun hanya segelintir wanita hamil yang mengalami sakit atau kekebasan jari, keadaan ini mempengaruhi 30 hingga 60 peratus wanita hamil.

Antara punca keadaan ini adalah kenaikan berat badan yang banyak serta pembengkakan yang dialami wanita hamil. Sesetengah wanita hamil mungkin akan mengalami sakit sendi jari yang agak teruk yang berpanjangan selama beberapa bulan. Namun ada juga sesetengah yang menderita sehingga selepas kelahiran bayi mereka.

Sindrom carpal tunnel

Masalah ini akan mempengaruhi aktiviti harian seterusnya membuatkan bakal-bakal ibu ini berasa sangat tidak selesa. Carpal tunnel syndrome hampir menyerupai perasaan dicucuk pin atau jarum, rasa kekebasan atau seperti terbakar di ibu jari, telunjuk, jari tengah dan jari manis. Rasa sakit yang ringan di tangan dan bawah lengan juga akan dialami oleh sesetengah ibu.

Keadaan ini juga diiringi dengan cengkaman yang lemah yang menjejaskan pergerakan mereka. Carpal tunnel syndrome boleh menjadi lebih buruk sekiranya tapak tangan anda tidak boleh merasa apa-apa atau sendi jari anda berasa sangat kebas.

Mengapa jari sakit semasa kehamilan?

Carpal tunnel syndrome adalah saluran penghubung yang melalui saraf tangan dan jari. Apabila seseorang wanita itu hamil ini boleh membengkak disebabkan oleh pengumpulan cecair di ruang yang seterusnya memampatkan saraf. Keadaan ini akan berubah apabila kehamilan beralih ke trimester seterusnya.

Wanita hamil yang mengalami keadaan ini akan berasa lebih tidak selesa pada trimester kedua dan ketiga kerana peningkatan berat badan yang lebih banyak serta pembengkakan yang lebih besar. Tekanan yang berlaku pada saraf akibat pembengkakan tisu kapal akan menyebabkan rasa sakit pada saraf utama dan saraf-saraf lain yang lebih kecil. Keadaan ini akan melarat ke ibu jari serta jari-jari yang lain.

Yang Berkaitan:  4 Punca Kaki Bengkak Ketika Hamil Dan Tips Elakkan Edema

Rawatan untuk melegakan Carpal Tunnel Syndrome

Terdapat beberapa tips atau petua rawatan yang boleh anda lakukan sendiri di rumah untuk melegakan rasa sakit dan ketidakselesaan di jari atau sendi anda.

  • sekiranya anda berasa sakit pada waktu malam ketika tidur anda boleh cuba untuk mengubah posisi tidur anda bagi mengurangkan rasa sakit dan ketidakselesaan.
  • semasa tidur cuba elakkan beban atau tekanan ke atas tangan anda. Anda boleh tidur dalam posisi yang membuatkan anda berasa selesa sambil memastikan tangan anda itu berada dalam keadaan yang selamat.
  • sekiranya anda berasa sakit jari semasa duduk angkat tangan anda dan letakkan tangan anda di tepi sofa untuk membantu mengurangkan rasa sakit itu.
  • lakukan regangan yang melibatkan pergelangan tangan anda kerana ia baik untuk sendi jari dan pergelangan tangan. Namun anda harus berhati-hati semasa latihan regangan ini, latihan regangan ini dilakukan dengan kasar ia hanya akan memburukkan keadaan. Elakkan juga kerja-kerja yang memerlukan pergerakan tangan yang maksimum kerana gejala tersebut boleh bertambah buruk.

Carpal Tunnel Syndrom surgery

Salah satu langkah untuk melegakan rasa sakit di jari ialah menjalani pembedahan. Langkah yang ekstrim ini merupakan penyelesaian terakhir di mana doktor akan melakukan sedikit bukaan pada tapak tangan dan mengeluarkan ligamen carpal melintang hingga pembengkakan berkurangan.

Terdapat banyak cara-cara yang boleh dilakukan oleh anda bagi mengurangkan rasa sakit di jari atau kekebasan di pergelangan tangan anda. Perkara pertama yang perlu anda lakukan sekiranya rasa sakit carpal tunnel syndrome ini berlanjutan ialah merujuk dengan doktor atau pakar obstetrik.

Jangan sekali-kali mengambil pil tahan sakit untuk mengurangkan rasa sakit anda. Dapatkan nasihat doktor dengan segera jika anda berasa sangat tidak selesa.

Yang Berkaitan:  Sakit Pinggang Ketika Hamil Kerana Bayi Terlalu Berat?

Baca selanjutnya mengenai tanda hamil lain.