Cara Buat Bayi Bergerak Dalam Kandungan

8 min bacaan

Ahhh, bayi menendang – pergerakan yang menarik dan comel yang berlaku dalam perut anda ini yang memberitahu anda bahawa bayi anda sedang berputar, berpusing, bergolek, dan membuat jungkir balik di dalam rahim anda. Ia menyeronokkan, bukan?

Ini sudah pasti, sehinggalah ragangan lembut bayi anda berubah menjadi tendangan ninja ke tulang rusuk anda dan mengejutkan anda semasa anda berada dalam panggilan persidangan.

Helah lain yang mungkin dilakukan oleh bayi anda semasa mereka berada dalam rahim termasuk:

 • Kurang bergerak pada waktu siang atau beberapa hari (membuatkan anda berasa panik)
 • Tidak mahu bergerak apabila nenek menunggu dengan sabar dengan tangannya di perut anda
 • Berada dalam kedudukan yang tidak selesa dengan kerap dan lama, tidak kira betapa anda inginkan mereka bergerak sedikit ke kiri

Berikut adalah kebenarannya: Kadang-kadang anda tidak bernasib baik apabila anda inginkan bayi anda untuk bergerak mengikut arahan anda, tetapi terdapat beberapa cara buat bayi bergerak dalam kandungan atau helah untuk memujuk mereka untuk bergerak dan aktif apabila anda gerakkan mereka.

Garis masa pergerakan janin

Untuk ibu yang hamil kali pertama, kebanyakan pergerakan janin boleh dirasai antara 16 dan 25 minggu kehamilan, iaitu kadang-kadang semasa trimester kedua. Ini juga dipanggil mempercepatkan atau ‘quickening’. Pada mulanya, pergerakan ini akan berasa seperti getaran, atau sensasi aneh di perut anda.

Menjelang kehamilan yang akan datang, anda mungkin akan dapat merasakan bayi anda bergerak lebih awal kerana anda tahu apa yang diharapkan dan lebih peka kepada perbezaan kecil antara tendangan bayi dan gas di dalam usus!

Walaupun begitu, melalui tempoh kehamilan tanpa merasakan apa-apa pergerakan dalam trimester kedua bukanlah punca yang besar untuk anda berasa bimbang’ kadang-kadang ia mungkin merasa seperti bayi mengambil cuti sehari, dan itu OK.

Apabila kehamilan anda menjangkau trimester ketiga anda, pergerakan bayi harus dirasai pada jumlah pergerakan yang biasa atau tetap . Pergerakan bayi anda juga boleh menjadi lebih kuat, ia bukan lagi berbentuk getaran, tetapi tendangan yang sebenar.

Doktor mengesyorkan untuk memulakan kiraan tendangan harian pada minggu ke-28 untuk memastikan bayi anda bergerak mengikut jumlah yang sesuai (lebih lanjut mengenai ini kemudian!).

Ketahuilah bahawa sesetengah bayi akan menjadi lebih atau kurang aktif secara semula jadi daripada yang lain. Ia berguna untuk mempunyai pemahaman asas tentang apa yang normal untuk bayi anda dan mengukur atau menjejaki pergerakan mereka kelak.

Anda juga mungkin dapat melihat beberapa konsistensi dalam masa pergerakan (seperti pada waktu pagi sekitar 9:30 pagi) atau punca pergerakan (seperti setiap kali anda makan nasi lemak!).

Cara buat bayi bergerak dalam kandungan pada trimester kedua

Anda tidak perlu bimbang tentang menjejaki pergerakan bayi semasa trimester kedua, tetapi jika bayi anda kelihatan berbeza atau off-schedule dan anda ingin memeriksa keadaan mereka – atau anda hanya mahu merasakan mereka di sana untuk suka-suka – ada banyak strategi yang boleh digunakan pada trimester kedua.

Petua yang dicuba dan benar:

Makan snek. Lonjakan gula dalam darah anda akan memberi kesan kepada bayi anda juga, dan boleh membuatkan mereka bergerak. Jangan pula makan gula-gula secara berlebihan, tetapi mengambil beberapa keping coklat adalah cara yang boleh dipercayai untuk menghantar rangsangan tenaga terus kepada bayi anda.

Minum sesuatu. Minum segelas jus oren sejuk atau susu; gula semulajadi dan suhu sejuk minuman biasanya cukup untuk merangsang pergerakan bayi anda. (Ini adalah helah popular dalam kalangan ibu yang sebenarnya benar-benar berkesan.)

Buat bunyi bising. Deria pendengaran bayi anda telah berkembang separuh trimester kedua, jadi bercakap atau menyanyi kepada bayi anda, atau bahkan meletakkan fon kepala pada perut anda dan bermain muzik, mungkin menggalakkan mereka untuk mula bergerak.

Kafein (secara sederhana). Kolej Obstetrik dan Ginekologi Amerika mengesyorkan bahawa ibu-ibu hamil mengambil tidak lebih daripada 200 miligram (mg) kafein setiap hari, tetapi jika anda belum mengambil sukatan kafein harian anda lagi, kafein mungkin mempunyai kesan yang sama seperti gula pada bayi anda. (Satu 8-auns kopi mengandungi purata 95 mg kafein.)

Periksa kedudukan kamu. Jika anda berdiri, berbaring. Jika anda sudah berbaring, ubah sisi. Anda tahu bagaimana bayi anda hanya akan menjadi super aktif sebaik sahaja anda berbaring untuk tidur setiap malam? Anda boleh menggunakan ini untuk kelebihan anda.

Mengusik atau menolak secara lembut. Jika anda dapat merasakan bahagian belakang badan bayi anda atau punggung mereka menekan perut anda, sentuh atau tolak kawasan itu dengan lembut untuk melihat sama ada mereka bertindak balas dengan pergerakan.

Pastikan anda lakukan ini dengan hati-hati, tetapi bayi anda berada dalam keadaan yang cukup selamat dan kadang-kadang sentuhan atau tolakan anda akan dibalas dengan pergerakan yang sama dari bayi anda!

Petua yang kurang popular, lebih kepada kepercayaan sahaja:

Lakukan senaman yang cepat dan cergas. Sesetengah ibu melaporkan bahawa senaman yang singkat (seperti berjoging setempat) sudah cukup untuk membangunkan bayi mereka di dalam rahim.

Suluhkan lampu suluh pada perut anda. Menjelang tengah trimester kedua, bayi anda mungkin dapat memberitahu perbezaan antara cahaya dan gelap; sumber cahaya yang bergerak mungkin menarik minat mereka. Tapi tiada jaminan ia akan berkesan ya.

Berasa teruja. Sesetengah ibu mempunyai nasib dengan memberi diri mereka lonjakan adrenalin. Pastikan sumber pilihan anda selamat untuk keadaan kehamilan anda (contohnya, jangan menaiki roller coaster).

Makanan pedas. Adakah bayi menari setiap kali anda makan kari ayam? Makanan pedas dikenali kerana mempunyai kuasa yang mendorong bayi untuk bergerak. Tetapi mereka juga dikenali sebagai punca yang menyebabkan pedih ulu hati semasa kehamilan.

Berehat dengan berlebihan. Ia berbunyi seperti oxymoron, kita tahu, tetapi terlibat dalam beberapa aktiviti penjagaan diri yang betul (seperti urutan yang selamat atau mandi buih yang hangat tapi tidak panas!) boleh membolehkan anda melihat pergerakan janin yang lebih janin daripada biasa.

Apa yang perlu dilakukan jika terdapat kekurangan pergerakan dalam trimester ketiga?

Anda kini hamil 32 minggu, sudah jam 2 petang, dan anda sedar anda belum merasakan bayi anda bergerak lagi hari ini. Jangan panik: Kemungkinan bayi anda telah bergerak aktif dan anda hanya tidak perasan. (Hei, anda sibuk!)

Pertama, duduk atau berbaring di suatu tempat selama beberapa minit, tumpukan sepenuh perhatian anda kepada bayi anda. Adakah anda merasakan apa-apa pergerakan? Ia mungkin pergerakan yang kecil, atau bayi anda mungkin berada dalam kedudukan yang berbeza daripada biasa yang membuat pergerakan perasaan sedikit lebih sukar.

Jika ini berjaya membuatkan bayi anda bergerak, mula kira tendangan bayi anda dengan mengingat berapa lama masa yang diperlukan untuk merasakan 10 pergerakan janin.

Jika satu jam berlalu dan anda masih belum merasakan 10 pergerakan, cuba helah yang membuatkan bayi bergerak (seperti minum jus oren, mengambil snek manis, atau berbaring di sisi anda) dan tunggu satu jam lagi untuk melihat jika anda boleh mengira 10 pergerakan.

Jika selepas 2 jam, skor kiraan tendangan anda tidak menepati jumlah yang sepatutnya atau anda masih tidak merasakan apa-apa pergerakan sama sekali, hubungi doktor anda dengan segera.

Kemungkinannya tidak ada masalah, tetapi doktor anda mungkin akan meminta anda datang ke hospital untuk pemeriksaan yang ringkas. Mereka boleh mendengar degupan jantung bayi anda dan, jika perlu, melakukan ujian ultrasound.

Cara-cara untuk memujuk bayi untuk bergerak ke bawah

Menjelang 38 minggu, rahim anda mungkin akan menjadi semakin sesak. Dan setiap kali bayi anda meregangkan tubuh atau anggota badan mereka, anda akan merasakannya: di tulang rusuk anda (ouch), pada pundi kencing anda (keperluan berterusan untuk bilik mandi adalah nyata ya puan-puan), dan pada serviks anda (adoi).

Jika bayi anda memutuskan untuk bergerak ke bawah sekarang, ia akan menjadi perubahan yang dialu-alukan; anda hampir tidak boleh berjalan kaki dari dapur ke bilik mandi tanpa sesak nafas, dan pedih ulu hati kehamilan akan membuatkan anda berjaga pada waktu malam.

Berita buruknya adalah bahawa sesetengah bayi tidak akan bergerak ke posisi sepatutnya sehingga beberapa minit sebelum atau bahkan semasa proses kelahiran, jadi tidak ada jaminan bayi anda akan ‘berpindah’ lebih jauh ke pelvis anda dalam masa terdekat.

Namun berita baiknya adalah anda mungkin dapat memujuk bayi untuk memulakan trajektori ke bawah mereka dan mendapatkan sedikit kelegaan. Anda boleh cuba:

 • melakukan pergerakan ke sisi pelvis atau regangan yang selamat semasa kehamilan
 • melakukan aktiviti fizikal yang ringan dengan kerap dan bersenam
 • duduk di atas bola kelahiran atau duduk dengan kaki anda berada dalam keadaan bersilang beberapa kali sehari
 • membuat janji temu dengan kiropraktor (jika) doktor anda memberi anda kebenaran

Cara-cara untuk mendapatkan bayi untuk bergerak ke kedudukan yang lebih selesa (untuk anda!)

Maaf untuk menjadi pembawa berita buruk di sini, tetapi sesetengah bayi benar-benar degil. Anda boleh menari di sekitar ruang tamu anda selepas makan lima (5) hidangan cili dan minum bergelas-gelas jus oren, dan mereka masih tidak akan mengalihkan punggung comel mereka dari bawah tulang rusuk ketiga anda.

Jika anda terdesak, tidak ada salahnya dalam cuba cara buat bayi bergerak dalam kandungan dengan memujuk bayi anda daripada kedudukan yang tidak selesa dan ke satu posisi yang membolehkan anda benar-benar bernafas dengan lebih mudah. Tidak ada jaminan bahawa mana-mana helah ini akan berfungsi, tetapi mereka boleh dicuba. Apa kata anda cuba:

 • mengamalkan mencangkung sambil disokong oleh dinding
 • condongkan pelvis anda ke hadapan semasa duduk (duduk di atas bantal dan silang kaki anda di hadapan anda)
 • meletakkan diri anda di atas tangan dan lutut anda (bayangkan posisi meja) dan menggerakkan tubuh anda perlahan-lahan ke belakang dan hadapan
 • duduk di atas bola kelahiran dan memusingkan pinggul anda
 • tidur di sisi mana yang anda mahukan bayi anda berada (mengapa? kerana graviti)

Kesimpulan

Bayi bergerak sama seperti di dalam rahim seperti di luarnya, walaupun anda mungkin tidak menyedari apa bayi anda lakukan sehingga kehamilan anda memasuki trimester kedua. Pada ketika ini, anda tidak perlu bimbang tentang menjejaki pergerakan bayi.

Walau bagaimanapun, pada trimester ketiga, anda perlu mempunyai rancangan untuk mengira tendangan sekali (1) atau dua (2) kali sehari. Jika anda bimbang tentang berapa kerap bayi anda bergerak, jangan teragak-agak untuk menghubungi doktor anda.