Bolehkah Ibu Hamil Yoga?

3 min bacaan

Bolehkah Ibu Hamil Yoga

Salah satu perkara yang perlu dimasukkan dalam rutin kehamilan adalah senaman ringan atau aktiviti yang selamat oleh wanita hamil. Senaman membantu wanita hamil untuk meningkatkan kekuatan mereka, membuktikan tahap tenaga mereka, meningkatkan daya tahan badan selepas kelahiran anak serta meningkatkan kekuatan badan semasa melalui proses kelahiran.

Rutin senaman yang biasa dipilih oleh wanita hamil adalah amalan yoga. Juga didapati memberikan manfaat kepada wanita hamil kerana pergerakannya menolong pernafasan mereka serta mampu membuatkan mereka berasa tenang dan selesa.

Selain itu rutin senaman ini membolehkan wanita hamil menyesuaikan diri mereka dengan keperluan fizikal yang diperlukan sepanjang tempoh kehamilan, semasa kelahiran dan selepas kelahiran bayi. Walau bagaimanapun adalah penting untuk setiap wanita hamil mendapatkan nasihat dari doktor mereka bagi mendapatkan kepastian tentang keselamatan aktiviti senaman ini.

Yoga dikenali sebagai aktiviti yang memberikan ketenangan kepada minda dan tubuh dan dalam masa yang sama memberikan tekanan fizikal dan emosi seseorang.

Adalah lebih baik untuk anda menyertai kelas yoga pranatal mengikuti pergerakan yang betul supaya anda tidak mencederakan diri sendiri atau bayi anda.

Di samping itu anda juga boleh bertemu dengan ibu-ibu yang lain. Anda boleh mengambil kesempatan ini untuk berbincang atau berbual-bual dengan ibu-ibu yang lain serta bertukar-tukar pendapat dan pengalaman berkaitan kehamilan.

Sekiranya anda mendaftar ke kelas yoga biasa dan bukan khusus untuk wanita hamil, pastikan untuk memberitahu instructor yoga tersebut tentang kehamilan serta tempoh kehamilan anda. Ini kerana terdapat beberapa pergerakan yang tidak sesuai dilakukan semasa trimester pertama kehamilan anda.

Sebagai contohnya pergerakan yang melibatkan belakang anda kerana ia boleh mengganggu aliran darah ke rahim dan kaki.

Selepas trimester kedua dan menjelang trimester ketiga, pengeluaran hormon yang mengawal proses kelahiran akan terus berkembang. Hormon ini akan menyebabkan kedua-dua tendon dan ligamen meregang. Keadaan ini boleh menyebabkan wanita hamil mengalami kekejangan serta kecederaan lain.

Selain itu pusat graviti wanita hamil mulai terganggu pada trimester kedua sehingga trimester ketiga. Setiap pergerakan ataupun posisi berdiri perlu dilakukan berhampiran dinding untuk mendapatkan sokongan supaya anda tidak kehilangan keseimbangan dan mencederakan diri dan bayi anda.

Selain itu anda perlu memastikan untuk tidak melakukan pergerakan yang terlalu lasak sehingga membuatkan anda terlalu letih. Pergerakan yang banyak juga akan menaikkan suhu badan anda dan membahayakan perkembangan bayi anda.

Di samping itu, pergerakan yang baru atau yang sukar perlu dilakukan dengan berhati-hati.

Cuba elakkan untuk melakukan pergerakan yang melibatkan bahu dan pinggang kerana ia akan memberikan tekanan yang besar pada perut anda.

Jangan bergerak atau berpusing sehingga anda berasa tidak selesa kerana ia mungkin akan menyebabkan kecederaan pada anda.

Secara umumnya antara posisi atau pergerakan yang perlu dielakkan oleh wanita hamil adalah backbend, unta, sandaran tangan, dan kepala di bawah atau kaki di atas yang juga dikenali sebagai inversion.

Kebanyakan senaman yoga yang dilakukan memerlukan teknik pernafasan khusus yang membantu membekalkan oksigen ke seluruh tubuh. Bayi yang sedang membesar akan mendapat banyak manfaat daripada aliran bekalan darah ini. Antara faedah amalan yoga sepanjang kehamilan adalah mengelakkan kemurungan pranatal dan selepas kelahiran.

Anda juga akan dapat menenangkan fikiran dan melegakan perasaan takut menjelang kelahiran bayi. Yoga ringan dapat membantu untuk mengekalkan nada otot semasa kehamilan.

Aktiviti meregangkan yang ringan boleh dilakukan untuk menguatkan plasenta semasa kehamilan. Terdapat juga beberapa bukti yang mengatakan juga membantu mengurangkan rasa mual dan morning sickness.

Setiap wanita hamil perlu ingat untuk minum air dengan banyak semasa senaman yoga supaya kekal terhidrasi. Jangan melakukan senaman yoga di dalam bilik yang terlalu panas kerana ia akan meningkatkan suhu badan anda seterusnya membahayakan bayi.

Sebelum memulakan program yoga, dapatkan nasihat daripada doktor untuk memastikan ianya selamat untuk kehamilan anda. Anda perlu mengetahui kesihatan atau perkembangan tubuh anda sebelum memulakan sebarang rutin senaman dan menjaga keselamatan nyawa anda dan anak anda.