Bahayakah Senaman Untuk Ibu Hamil Trimester Pertama?

4 min bacaan

Bahayakah Senaman Untuk Ibu Hamil Trimester Pertama

Dalam banyak banyak pengalaman kehamilan, perkara pertama yang akan menguji seseorang wanita itu adalah trimester pertama kehamilannya. 3 bulan pertama kehamilan merupakan tempoh kritikal di mana sistem organ yang penting telah terbentuk dan berfungsi. Pada waktu inilah setiap wanita hamil memerlukan amalan pemakanan yang berkhasiat dan seimbang.

Kekurangan vitamin dan mineral pada tempoh ini boleh membahayakan janin sehingga menyebabkan kecacatan kekal seumur hidup. Sebagai contoh, wanita hamil yang tidak mengambil asid folik secukupnya mungkin akan membahayakan janin yang dikandung. Kecacatan tiub saraf yang dikenali sebagai spina bifida merupakan keadaan yang rugi yang akan memberikan kesan kepada janin.

Tempoh kehamilan bukanlah masa yang sesuai untuk mengamalkan diet atau memilih makanan. Tiada masa yang lebih baik untuk makan segala jenis makanan yang berkhasiat dan memberikan nutrien yang penting kepada tubuh anda iaitu ketika anda hamil.

Pengambilan makanan seimbang dan berkhasiat amat diperlukan untuk perkembangan serta membantu tumbesaran bayi anda supaya menjadi sihat dan sempurna. Trimester pertama juga merupakan fasa kehamilan yang menyaksikan perubahan emosi serta fizikal bagi setiap wanita hamil.

Pada tempoh ini, perubahan fizikal seseorang wanita hamil itu masih belum kelihatan dengan jelas namun mereka akan dapat merasakan perbezaan kedalaman. Rasa mual, perubahan mood, sembelit, keletihan, mengidam untuk makan sesuatu serta morning sickness adalah sebahagian daripada gejala yang dialami pada trimester pertama kehamilan.

Disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku di dalam tubuh wanita hamil semasa trimester pertama, pelbagai perkara yang perlu mereka lepaskan seperti rutin senaman harian mereka. Walau bagaimanapun, mereka masih lagi boleh menjalankan mana ringan sepanjang kehamilan dan ia banyak memberikan manfaat dari segi emosi dan tubuh mereka. Bersenam secara berkala akan dapat mengurangkan sesetengah ketidakselesaan semasa hamil seperti gejala-gejala yang disebut di atas.

Jika menurut petua orang dahulu, wanita hamil perlu berehat dengan banyak sepanjang tempoh 9 bulan kehamilan mereka. Segala kerja-kerja rumah atau apa-apa kerja berat tidak boleh dilakukan di sepanjang tempoh kehamilan mereka itu, dan wanita hamil hanya dibenarkan untuk berehat di rumah sahaja.

Pakar perubatan pada ketika itu juga berasa bimbang tentang pergerakan lasak seperti aerobik atau larian boleh memberikan kesan buruk ke atas bayi. Atlit profesional juga dinasihatkan untuk berehat sepanjang kehamilan mereka. Ini dengan bukti daripada kajian terbaru, kepercayaan ini telah berubah.

Menurut kajian terkini, senaman ringan semasa kehamilan mempunyai kesan positif seperti memudahkan seseorang wanita itu melalui tempoh kehamilannya, memudahkan proses kelahiran, bayi akan menjadi lebih kuat dan sihat, proses kelahiran yang lebih singkat dan ibu akan menjadi lebih kuat selepas sahaja bayi dilahirkan.

Bagi wanita yang mengamalkan rutin senaman sebelum hamil, mereka akan dinasihatkan untuk melakukan senaman yang berbeza semasa kehamilan. Keadaan ini tidak sama dengan wanita yang ingin bersenam untuk pertama kalinya semasa hamil.

Wanita yang mengamalkan gaya hidup aktif perlu berhati-hati supaya rutin selamanya tidak akan menaikkan suhu badan yang boleh membahayakan bayi. Intensiti senaman harus dikurangkan untuk melindungi bayi namun diteruskan seperti biasa.

Bagi wanita yang pertama kalinya bersenam semasa hamil, mereka perlu berhati-hati untuk tidak meningkatkan tahap kecergasan kardiovaskular mereka sehingga ke tahap yang sangat tinggi. Secara ringkasnya mereka tidak perlu melakukan rutin senaman yang lasak hingga memberi tekanan kepada badan mereka. Sebaiknya mereka melakukan senaman ringan seperti berjalan kaki atau berenang antara 30 hingga 45 minit setiap hari.

Setiap wanita hamil perlu memantau kadar denyutan jantung dan pernafasan mereka. Denyutan jantung wanita hamil tidak boleh melebihi 140 seminit, ini disebabkan oleh degupan jantung bayi terikat dengan jantung anda. Sekiranya denyutan jantung anda berdegup dengan sangat kencang, ia akan diikuti oleh jantung bayi anda.

Pastikan minum air dengan banyak untuk kekal hidrasi sepanjang kehamilan. Elakkan bersenam di kawasan yang panas dan lembap serta berada di tempat yang tinggi. Setiap perubahan yang anda alami akan memberi kesan kepada bayi anda, ini termasuk perubahan suhu badan anda yang akan mempengaruhi bayi anda juga seterusnya mengganggu perkembangannya.

Sepanjang kehamilan anda perlu berhati-hati untuk tidak melakukan regangan secara berlebihan. Hormon relaxin yang dilepaskan pada awal kehamilan akan meningkatkan kelenturan tendon dan ligamen bagi bersedia untuk proses kelahiran bayi baru.

Oleh itu wanita hamil tidak digalakkan untuk melakukan pergerakan meregangkan tubuh kerana masalah ini, ketahuilah had badan anda dan jangan melebihi had tersebut.

Trimester pertama juga merupakan masa yang paling sesuai untuk belajar senaman Kegel. Senaman ini membantu menguatkan otot-otot pelvis, membantu menampung pundi kencing, rahim dan usus untuk membantu mencegah inkontinensia serta menguatkan otot semasa proses kelahiran.

Dengar isyarat dari badan anda, sekiranya anda mula berasa pening, ingin pitam, sakit kepala, pendarahan atau sesak nafas segeralah berhenti dari melakukan senaman. Gejala-gejala yang disebutkan ini boleh menyebabkan komplikasi kesihatan dan anda perlu hubungi doktor anda dengan segera.

Selepas pemeriksaan doktor anda akan memberitahu sekiranya anda dibenarkan kembali bersenam atau memerlukan rehat yang lama.

Senaman yang dilakukan pada trimester pertama kehamilan akan dapat membantu kehamilan anda sehingga bulan keenam serta beberapa bulan selepas kelahiran. Lakukan senaman dengan mendapatkan nasihat dari doktor dahulu bagi mengelakkan sebarang masalah kesihatan.