Bagaimana Asid Folik dan Multivitamin Dapat Membantu Perancangan Wanita Hamil

2 min bacaan

Tiub saraf berkembang pada awal kehamilan, satu hujung tiub membentuk otak dan selebihnya membentuk saraf tunjang. Bukaan tiub saraf biasanya ditutup pada 6 minggu kehamilan. Sekiranya bukaan tidak ditutup semasa kehamilan awal, ia akan mengalami kecacatan pada tulang belakang iaitu spina bifida atau anencephaly (kecacatan otak dan tengkorak).

Dalam artikel ini, Dr. Ila Gupta, seorang perunding kanan dan pengarah klinikal Ferticity Fertility Clinics, Delhi membincangkan bagaimana asid folik dan multivitamin terbukti bermanfaat bagi wanita sebelum merancang kehamilan.

Folat diperlukan untuk perkembangan normal tiub saraf yang merangkumi tulang belakang dan otak. Ia juga melindungi daripada kecacatan tiub saraf seperti spina bifida, kecacatan saluran kencing, bibir sumbingv, sumbing, dan jantung. Sekiranya anda merancang untuk menimang cahaya, ia adalah penting untuk anda memulakan pengambilan asid folik (vitamin B9) dan multivitamin.

Dr. Ila Gupta: Asid folik mengurangkan risiko kecacatan tiub saraf sebanyak 70%. Click To Tweet

Kecacatan saluran saraf berlaku 25-30 hari selepas pembuahan sebelum wanita menyedari bahawa dia hamil. Oleh itu, ia adalah sangat penting untuk memulakan 500 gum asid folik, 2-3 bulan sebelum pembuahan, untuk meningkatkan tahap folat yang diperlukan di dalam badan.

Biasanya disarankan untuk terus meminumnya selama 3 bulan kehamilan kerana ini adalah masa penting untuk perkembangan organ. Sekiranya wanita itu sudah hamil dan belum pernah mengambil asid folik, tidak ada yang perlu dikhawatirkan kerana risiko kecacatan tiub saraf rendah. Anda boleh memulakan asid folik sekarang dan terus mengambilnya sehingga 12 minggu kehamilan.

Diet dan folat

Makanan yang kaya dengan asid folik adalah brokoli, tauge, bayam, kekacang, asparagus, kacang polong, kacang buncis dan bijirin yang diperkaya, dan sebagainya. tablet. Sebilangan wanita mungkin memerlukan dos asid folik yang lebih tinggi:

  • H / O kehamilan sebelumnya dengan kecacatan tiub saraf.
  • Kecacatan tiub neural H / O keluarga.
  • H / O diabetes, penyakit hati, epilepsi, pembedahan pintasan gastrik, alkoholik.

Ujian kecacatan tiub saraf

Semasa mengandung, kecacatan tiub saraf dapat diuji dengan:

  • Ujian darah seperti NIPT, double marker, triple marker, quadruple marker
  • Ultrasound: Imbasan Tahap 1 pada 12 minggu dan Imbasan Tahap 2 pada 18-20 minggu.
  • Dalam kes berisiko tinggi dengan sejarah kecacatan tiub saraf, lebih baik anda melakukan IVF dengan PGT (ujian genetik sebelumnya) untuk memilih embrio yang sihat untuk bayi yang sihat.

Peranan multivitamin dan mineral

  • Vitamin dan mineral lain juga berperanan penting dalam kesihatan wanita untuk hamil dan mempunyai anak yang sihat.
  • Mereka penting untuk ovulasi yang sihat, telur berkualiti, persekitaran rahim yang optimum, menjaga fungsi tiroid yang baik, fungsi imun, mencegah kelahiran pramatang dan mengekalkan pertumbuhan intrauterin bayi yang sihat.
  • Oleh itu, pengambilan mineral, multivitamin dan asid folik yang betul sangat penting untuk mewujudkan kehamilan yang sihat.

Dr. Ila Gupta adalah penyumbang tetamu. Pendapat yang dikemukakan adalah peribadi.