Amniosentesis Test: Prosedur, Faktor dan Risiko Ujian Genetik Ini

3 min bacaan

Amniosentesis

Setiap wanita pasti mempunyai rancangan kehamilan yang rapi apabila membuat keputusan untuk hamil. Salah satu perkara yang biasa dipertimbangkan semasa hamil adalah pemeriksaan menyeluruh ataupun Amniosentesis test.

Ia dilakukan untuk mendiagnosis kecacatan kelahiran dan sifat genetik lain yang wujud pada bayi dalam kandungan.

Tidak semua kehamilan akan melalui pemeriksaan ini, hanya wanita hamil yang dikenalpasti yang mungkin mengalami komplikasi kesihatan yang berkaitan dengan bayi sahaja. Persoalan yang mungkin timbul di kepala setiap ibu dan bapa ialah, ‘Adakah ia selamat untuk bayi saya?’

Isu keselamatan amniosentesis test terhadap bayi ini telah diperkatakan sebelum ini lagi, dan sering diketengahkan oleh ibubapa yang prihatin tentang kesannya kepada bayi mereka. Jangan risau, mari fahami apakah prosedur ini dan mengapakah ia dilakukan.

Bagaimana ia bermula?

Bayi anda mula membesar dari satu sel tunggal yang dikenali sebagai zigot dan berkembang menjadi janin. Semasa bayi anda membesar, ia akan berada dalam rahim anda dikelilingi oleh air ketuban. Cecair ini mengandungi sel-sel bayi yang akan bergerak dan kekal dalam badan bayi anda.

Sel-sel ini akan tumbuh dan membantu perkembangan tubuh dan anggota badan bayi anda.

Amniosentesis test akan dimulakan dengan dengan ibu diberikan suntikan anestetik atau bius. Perut ibu akan disapu dengan antiseptik, dan doktor akan memasukkan jarum suntik melalui dinding perut menuju ke rahim. Cecair yang diperlukan untuk ujian ini hanya dalam jumlah yang sedikit. Cecair yang diperiksa mengandungi sel janin.

Tanda prosedur amniosentensis test perlu dilakukan

Pelbagai keadaan yang mungkin berlaku semasa kehamilan, dan antaranya ialah kelainan genetik. Keadaan ini berlaku disebabkan berdasarkan sejarah genetik ibu dan ayah. Ia bukanlah tentang warna anak mata atau warna rambut ibu dan ayah ya.

Yang Berkaitan:  Kenali Tanda Gugur Demi Keselamatan Ibu Hamil

Pada peringkat awal iaitu peringkat sel, bayi yang belum lahir mempunyai potensi untuk mengalami komplikasi berikut;

  • Sindrom Down,
  • Trisomi 12,
  • spina bifida,
  • jangkitan atau masalah keserasian Rh.

Prosedur amniosentesis adalah salah satu kaedah yang boleh dilakukan untuk mengenalpasti keadaan ini semasa kehamilan.

Ibubapa akan menjalani ujian genetik untuk mengetahui punca atau kelainan dalam genetik mereka. Sesetengah kes mendapati bahawa ibu dan bapa mungkin membawa gen tertentu dalam kes gangguan genetik yang mungkin memberi kesan kepada profil genetik anak mereka.

Jika ini berlaku, amniosentesis test adalah cara paling sesuai untuk membantu anda.

Salah satu tanda yang paling ketara ialah keguguran yang berulang. Bagi wanita yang terpaksa berhadapan dengan keadaan ini berulang kali, diagnosis diperlukan kerana puncanya mungkin pada genetik.

Risiko Amniosentesis Test

Semua prosedur atau ujian yang dilakukan pasti akan mempunyai risiko tersendiri.

Amniosentesis test dilakukan sekitar minggu ke-20 kehamilan.

Terdapat isu di mana kebimbangan tentang jenis sel yang diekstrak dalam sampel, seperti isu bahaya yang ada jika membuang sel yang diperlukan untuk perkembangan anggota badan janin.

Namun keadaan ini jarang berlaku walaupun ia dibincangkan oleh pakar perubatan. Ujian ultrasound yang digunakan dapat membimbing para doktor apabila mereka memasukkan jarum dan mengeluarkan cecair yang diperlukan.

Ramai berpendapat bahawa prosedur amniosentensis dapat memberi ketenangan kepada bakal-bakal ibu tentang bayi mereka yang belum lahir. Prosedur ini mungkin bertujuan untuk memeriksa kesihatan bayi mereka dan ia juga membantu mengenalpasti penyelesaian yang sesuai untuk bayi anda.

Selain itu, kebanyakan wanita bersetuju bahawa proses amniosentesis membawa lebih banyak manfaat berbanding ujian lain.