5 Rutin Diet Harian Ibu Hamil (Jenis Protein Yang Sesuai)

3 min bacaan

5 Tips Pemakanan Ibu Hamil Yang Sesuai

Pemakanan seimbang dan bernutrisi merupakan antara aspek yang perlu dijaga oleh setiap wanita hamil. Pengambilan protein yang mencukupi adalah sangat penting sepanjang 9 bulan kehamilan anda. Nutrient ini akan memberi khasiat yang diperlukan kulit umur dan bayi anda supaya dapat berkembang dengan sihat.

Protein adalah bahan asas yang penting dalam rutin pemakanan harian anda. Ia menghasilkan asid amino yang diperlukan untuk perkembangan otak dan kognitif bayi anda.

Selain itu, protein juga memainkan peranan yang penting dalam mengawal selera makan pada waktu malam serta menjaga tahap gula dalam darah yang tidak menentu. Anda perlu memberi perhatian kepada pemilihan setiap makanan termasuk makanan ringan yang mungkin mengandungi protein yang sedikit.

Terdapat beberapa kekeliruan mengenai jenis protein mana yang terbaik untuk diambil oleh wanita semasa kehamilan mereka.

Telur organik

Pengambilan telur di kalangan wanita hamil sering menjadi topik perbincangan di kalangan pakar perubatan. Terdapat kebimbangan tentang kolestrol yang mungkin diambil bersama boleh wanita hamil, namun penyelidikan yang terbaru telah menunjukkan bahawa kebimbangan ini tidak berasas. Telur sebenarnya merupakan sumber asid lemak dan protein omega-3 yang sangat baik untuk wanita hamil.

Daging organik

Umum mengetahui bahawa daging adalah sumber protein yang utama. Pengambilan daging ayam atau daging lembu semasa hamil dipercayai baik untuk perkembangan tubuh wanita hamil serta bayinya.

Terdapat beberapa isu di mana pakar perubatan bimbang dengan hormon yang digunakan dalam penternakan sesetengah haiwan dan dagingnya. Disebabkan isu ini, adalah baik untuk anda memilih daging organik yang mudah didapati di pasar raya kini.

Makanan laut

Kebimbangan tentang kandungan merkuri dalam pelbagai jenis makanan laut sering menjadi punca pengambilannya dilarang atau dikurangkan semasa hamil. Ia disebabkan tahap merkuri yang ada boleh membahayakan janin di dalam kandungan anda.

Elakkan makanan laut yang mempunyai kandungan merkuri yang tinggi, namun anda boleh makan jenis makanan yang lain seperti udang, udang karang, ketam, ikan bilis, sardin dan salmon. Walau bagaimanapun, anda perlu ingat untuk tidak mengambil lebih dari dua hidangan (6 ouns) dua kali seminggu.

Produk soya

Sesetengah wanita hamil akan mengelakkan produk soya kerana beberapa sebab. Antaranya ialah produk soya mempunyai pelbagai bahan pengawet di dalamnya dan ini boleh membahayakan janin anda. Adalah penting untuk setiap wanita hamil mengelakkan pengambilan pengawet atau perasa tambahan.

Selain itu, pengambilan soya juga dikaitkan dengan perkembangan organ seks janin yang kurang berkembang. Keadaan ini dipercayai membawa kesan jangka masa yang lama bagi anak-anak. Oleh itu berhati-hatilah dan elakkan sebarang produk soya sepanjang kehamilan anda.

Kacang

Kacang atau mentega kacang adalah antara sumber protein yang baik bagi mereka yang tidak begitu gemar dengan daging ayam atau daging lembu. Makanan ini mudah didapati, tidak memberikan kesan yang buruk serta sumber protein yang baik untuk wanita hamil dan bayinya.

Selain kaya dengan protein, kekacang atau mentega kacang juga tinggi dengan lemak sihat yang dapat membantu fungsi kognitif dan perkembangan otak bayi anda.

Sekiranya anda amalkan pengambilan kacang semasa hamil, anda akan berasa mudah kenyang namun elakkan pengambilan kacang yang terlalu banyak. Anda boleh mencuba untuk mencari kacang organik yang kini mudah didapati di pasaraya berhampiran.

Berikut adalah jenis jenis makanan yang boleh anda masukkan dalam diet harian anda semasa hamil. Setiap jenis makanan di atas mempunyai fungsi persendirian yang memberikan kesan positif kepada wanita hamil dan bayi mereka.

Sebelum anda membuat keputusan mengambil sebarang makanan di atas, rujuklah doktor anda dulu untuk mendapatkan kepastian tentang keselamatan makanan-makanan tersebut dan adakah ia sesuai dengan keadaan tubuh anda.