Petua Hilangkan Sembelit Bayi Selepas Tanda Sembelit Dikesan

5 min bacaan

Jika anda adalah ibu atau bapa, anda mungkin akan memerhatikan pergerakan atau tingkah laku bayi anda, sama ada setiap ketawa, tersedu (hiccup), dan menangis sebagai petunjuk tentang keadaan mereka.

Walau bagaimanapun, sesetengah tanda-tanda masalah boleh menjadi sedikit lebih sukar untuk dikesan. Pergerakan usus, sebagai contoh, akan melalui banyak perubahan sepanjang hayat bayi anda.

Dari semasa ke semasa perubahan tersebut boleh memberikan tanda bahawa bayi anda sedang sembelit dan anda boleh belajar beberapa petua hilangkan sembelit bayi yang disediakan di sini, jika ianya berlaku.

Tanda Bayi Sembelit

Bayi yang menyusu susu ibu secara eksklusif mungkin tidak mempunyai pergerakan usus setiap hari. Selalunya, hampir semua nutrien diserap. Ini sangat biasa. Malah,

Bayi yang hanya mengambil susu ibu hampir tidak pernah melalui masalah sembelit. Click To Tweet

Bayi yang diberi susu formula pula, mungkin mempunyai pergerakan usus yang agak kerap sehingga sehingga tiga (3) atau empat (4) kali sehari, atau mempunyai pergerakan usus setiap beberapa hari.

Namun, corak pergerakan usus normal pada bayi yang sihat berbeza-beza secara meluas dan jenis susu yang diambil memberikan kesan kepada mereka. Jenis makanan yang diambil atau makanan khusus lain yang diberikan oleh anda akan memberi kesan kepada bayi anda.

Memahami tanda-tanda bayi sembelit boleh membantu anda mengesan perkara lain sebelum ia menjadi masalah besar.

Pergerakan usus yang jarang-jarang

Bilangan pergerakan usus kanak-kanak setiap hari akan berubah-ubah, terutamanya apabila anda memperkenalkannya kepada makanan baru. Jika anak anda tidak buang air selama beberapa hari, dan kemudian mempunyai najis keras, mereka mungkin mengalami sembelit.

Yang Berkaitan:  Cara Melembutkan Najis Bayi Yang Keras

Sembelit ditakrifkan bukan sahaja dengan kekerapan pergerakan usus, tetapi juga dengan konsistensi mereka (iaitu, najis yang keras).

Meneran

Jika bayi anda meneran semasa membuang air, ini mungkin tanda sembelit. Bayi yang sembelit sering menghasilkan najis yang sangat keras dan seperti tanah liat.

Najis keras boleh menjadi sukar untuk keluar, jadi mereka boleh menolak atau teran lebih daripada biasa untuk mengeluarkan sisa. Mereka juga mungkin merengek dan menangis apabila ingin membuang air besar.

Darah dalam najis

Jika anda melihat sedikit darah merah terang pada najis anak-anak anda, ia kemungkinan tanda bahawa anak anda meneran dengan sangat kuat dan sukar untuk membuang air besar. Menolak dan meneran atau mengeluarkan najis keras boleh menyebabkan koyakan kecil di sekeliling dinding punggung, yang boleh menyebabkan darah di dalam najis.

Perut yang mengeras

Perut yang mengeras boleh menjadi tanda sembelit. Kembung dan tekanan yang disebabkan oleh sembelit boleh membuat anak-anak anda perut berasa kenyang atau kejang.

Enggan makan

Bayi anda mungkin berasa kenyang dengan cepat jika mereka sedang sembelit. Mereka juga mungkin enggan makan kerana ketidakselesaan yang semakin meningkat.

Ubat dan rawatan untuk bayi anda sembelit

Jika anda mengenalpasti tanda-tanda sembelit, anda boleh mencuba beberapa petua hilangkan sembelit bayi untuk melegakan bayi anda. Ini termasuklah:

Tukar susu

Jika bayi anda menyusu badan, anda boleh cuba menyesuaikan diet anda. Bayi anda mungkin sensitif terhadap sesuatu yang anda makan, yang boleh menyebabkan sembelit, walaupun ini jarang berlaku.

Bayi yang diberi susu dengan botol boleh mendapat manfaat daripada susu formula yang berbeza, sekurang-kurangnya sehingga sembelit mereka reda. Sensitiviti kepada bahan-bahan tertentu boleh menyebabkan sembelit.

Yang Berkaitan:  Cara Hilang Selsema Bayi Di Rumah

Gunakan makanan pepejal

Sesetengah makanan pepejal boleh menyebabkan sembelit, tetapi yang lain juga boleh memperbaikinya. Jika anda baru-baru ini mula memberi bayi anda makan makanan pepejal, cuba tambahkan beberapa makanan serat tinggi, seperti:

  • brokoli
  • pear
  • prune
  • buah pic
  • epal yang telah dikupas

Berbanding bijirin halus atau beras kembung, berikan bijirin yang dimasak, seperti barli, oat, atau quinoa. Roti bijirin penuh, biskut, dan bijirin dedak juga boleh membuatkan najis mengeras, serta boleh membantu melegakan sembelit.

Gunakan puri makanan

Jika bayi anda berusia lebih daripada enam (6) bulan dan anda belum perkenalkan makanan pepejal kepada mereka lagi, cuba beberapa makanan yang disenaraikan di atas dalam bentuk puri.

Perlu diingat bahawa buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai banyak serat semulajadi yang akan menambah ‘isi’ ke najis anak-anak anda. Ada yang lebih baik daripada yang lain dalam membantu merangsang gerakan usus.

Tingkatkan cecair

Penghidratan yang betul adalah penting untuk pergerakan usus biasa. Air dan susu bagus untuk memastikan bayi anda kekal terhidrat.

Untuk bayi yang berusia lebih daripada 6 bulan, jus prune atau jus pear yang diberikan sekala sekali boleh membantu mempercepatkan pengecutan kolon anak-anak anda, dan boleh membantu proses pergerakan usus bayi anda dengan lebih cepat.

Jika jus terlalu manis atau masam untuk lelangit bayi anda, cuba cairkannya dalam secawan air. Bincanglah dengan doktor anda sebelum memberi apa-apa selain susu ibu atau susu formula bayi kepada anda di bawah 6 bulan .

Menggalakkan senaman

Pergerakan akan mempercepatkan penghadaman, yang boleh membantu menggerakkan kandungan atau isi melalui badan dengan lebih cepat. Jika anak anda tidak berjalan lagi, gaya basikal kaki mungkin membantu.

Urutan

Urutan yang lembut di perut dan bahagian bawah perut boleh merangsang usus untuk pergerakan usus. Lakukan beberapa urutan sepanjang hari, sehingga anak anda mempunyai rasa ingin buang air besar.

Yang Berkaitan:  15 Petua Hilang Cirit Birit Bayi Di Rumah Ibu Baru Mesti Tahu

Apabila perubahan tersebut tidak berfungsi

Tukar menu dalam diet anak-anak anda (atau anda sendiri) hampir pasti akan membantu, tetapi jika tidak, terdapat petua hilangkan sembelit bayi lain yang boleh anda gunakan.

Kebanyakan teknik ini boleh anda lakukan di rumah, tetapi jika anda tidak pernah menggunakannya sebelum ini, anda perlu berbincang dengan doktor anda. Mereka mungkin akan memberikan arahan khusus kepada anda.

Teknik-teknik ini termasuk:

Glycerin suppository

Jika bayi anda sebelum ini mempunyai tanda-tanda koyakan di dubur (darah merah terang di dalam najis) selepas mengeluarkan najis keras, glycerin suppository kadang-kadang boleh membantu untuk memudahkan pergerakan usus keluar dari badan.

Bahan ini boleh dibeli di kaunter dan digunakan di rumah. Ikut arahan pada pakej jika anak anda berumur lebih dari 2 tahun atau tanya doktor anda sebelum menggunakannya jika anak anda berumur di bawah 2 tahun.

Julap

Ubat julap yang dibeli di kaunter untuk bayi dalam tempoh 6 bulan mungkin berguna apabila teknik lain tidak berfungsi.

Ubat julap yang diperbuat daripada ekstrak malt-barli (Maltsupex) atau serbuk psyllium (Metamucil) boleh melembutkan najis anak-anak anda yang lebih tua, tetapi ia tidak disyorkan untuk bayi.

Berbincanglah dengan doktor anda sebelum memberi sebarang julap kepada bayi di bawah umur 1 tahun.

Rujuk pakar pediatrik anda

Jika anda keliru atau bimbang pada bila-bila masa, jangan teragak-agak untuk mendapatkan kepastian daripada pakar pediatrik anak-anak anda. Dalam hampir semua kes, anak-anak anda sembelit akan sembuh sendiri atau dengan satu atau dua rawatan semulajadi.

Jika petua hilangkan sembelit bayi tersebut tidak berfungsi, dapatkan nasihat atau cadangan dari doktor anda akan membantu. Doktor anda juga akan dapat membantu anda mengesan tanda-tanda dan gejala lain (seperti demam) yang boleh menjadi petunjuk masalah yang lebih besar yang mungkin memerlukan rawatan perubatan.