Petua Hilangkan Kuning Bayi Paling Berkesan

5 min bacaan

Semasa anda menatap bayi anda yang baru lahir bertanya-tanya adakah dia lebih mirip dengan anda atau pasangan anda, anda mungkin terkejut bahawa cahaya mata anda lebih mirip lobak merah!

Masalahnya kuning bayi normal atau tidak? Jaundis pada bayi yang baru lahir adalah sangat biasa dan, dalam kebanyakan kes, ia mudah ditangani. Jom mari kita belajar cara memeriksa jaundis dan petua hilangkan kuning bayi dalam artikel ini.

Cara memeriksa bayi anda mempunyai jaundis atau tidak

Doktor atau jururawat akan memeriksa bayi yang baru lahir sama ada mempunyai penyakit kuning atau dikenali juga sebagai jaundis sejurus kelahiran bayi (hospital akan memeriksa setiap 8 jam atau lebih) dan sekali lagi pada bayi lawatan awal beberapa hari selepas kelahiran.

Tetapi anda juga boleh memantau bayi anda. Untuk memeriksa jaundis ringan, letakkan bayi anda dalam pencahayaan semula jadi dan tekan jari anda dengan kuat tetapi dengan lembut di dahi mereka. Jika warna kulit bayi anda yang ditekan kelihatan sedikit kuning, maka bayi anda mungkin mempunyai jaundis.

Petua hilangkan kuning bayi secara tradisional

Menyusukan bayi dengan kerap

Menyusukan bayi anda dengan kerap boleh membantu memulakan fungsi hatinya dan memproses sel darah merah yang berlebihan dalam sistemnya. Oleh itu bayi yang menyusu badan berisiko tinggi untuk mendapat penyakit kuning.

Semasa beberapa hari pertama, bayi menerima kolostrum, iaitu pra-susu yang padat dengan nutrien yang sangat pekat dan tidak terlalu banyak (hanya beberapa sudu akan memuaskan bayi!). Bandingkan dengan beberapa auns susu formula, anda dapat melihat mengapa bayi menyusu badan lebih berisiko.

Yang Berkaitan:  Kenali Ruam Bayi: Punca, Jenis, Rawatan dan Langkah Pencegahan

Walau bagaimanapun, lakukan yang terbaik untuk menyusukan bayi anda sekerap mungkin (elakkan menyusukan bayi anda secara berlebihan!), kerana ini akan membantu dia mengepam bilirubin yang berlebihan keluar dari sistemnya. Jika bayi anda menyusu menggunakan botol, pastikan bayi mendapat susu formula yang mencukupi.

Cahaya matahari

Spektrum cahaya biru yang ditemui secara semula jadi dalam cahaya matahari membantu memecahkan bilirubin yang berlebihan untuk membantu badan mengeluarkannya.

Pakaikan bayi dengan lampinnya sahaja dan letakkan bayi anda di tempat yang disinari cahaya matahari (sudah tentu anda mahu berhati-hati supaya bayi anda tidak terlalu terdedah kepada cahaya matahari atau kulit bayi anda akan terbakar!).

Dalam kes-kes yang sederhana hingga teruk, lampu fototerapi yang meniru cahaya matahari untuk membantu membubarkan bilirubin yang berlebihan diperlukan. Rujuk pakar pediatrik anda untuk makluman selanjutnya.

Vitamin D

Kajian mendapati bahawa bayi yang mempunyai jaundis mempunyai tahap vitamin D yang jauh lebih rendah berbanding dengan kumpulan yang tidak menghidapinya.

Ibu-ibu yang menyusu boleh membekalkan sebanyak 6,400 IU vitamin D, yang akan masuk ke dalam susu dan meningkatkan tahap imun bayi. Meletakkan bayi di tempat yang disinari cahaya matahari, seperti yang disebutkan di atas, juga boleh membantu meningkatkan tahap vitamin D.

Probiotiks

Satu kajian meta-analisis mendapati bahawa tambahan probiotik pada bayi yang baru lahir membantu meningkatkan gejala jaundis dengan ketara. Probiotik menurunkan tahap bilirubin yang menyebabkan jaundis dan membantu badan membersihkan bilirubin yang berlebihan.

Magnesium

Satu kajian menyatakan bahawa wanita hamil yang mengambil 250 mg magnesium setiap hari selama 6 minggu melahirkan bayi dengan pengurangan 20.6% dalam sel darah merah bilirubin yang berlebihan – yang boleh menyebabkan penyakit kuning pada bayi yang baru lahir. Cuba tambahkan makanan kaya magnesium kepada diet pemakanan semasa anda hamil atau menyusukan bayi.

Yang Berkaitan:  Kenali Kulat Susu: Punca, Tanda, Rawatan Dan Pencegahan

Tepung benih barli

Walaupun ia ganjil, penyelidik mendapati bahawa tepung benih barli yang disapu ke atas kulit bayi bersama-sama dengan pendedahan cahaya matahari akan menjadikan jaundis lebih baik pada bayi yang baru lahir.

Tepung barli membantu mengurangkan tahap bilirubin tidak langsung dan berfungsi sebagai antioksidan. Ubat tradisional Iran ini mungkin tidak akan berkesan dengan sendirinya, tetapi ia boleh meningkatkan kesan terapi cahaya.

Rawatan fototerapi

Bayi yang baru lahir mungkin mempunyai jaundis yang lebih teruk dan intervensi yang lebih intensif diperlukan, rawatan yang paling biasa adalah fototerapi.

Bayi yang menghidap jaundice akan diletakkan di bawah cahaya biru tiruan. Cahaya meningkatkan kesan cahaya matahari untuk membantu memecahkan bilirubin ke dalam molekul yang mudah dikumuhkan dari badan.

Risiko rawatan fototerapi

Fototerapi adalah kaedah biasa yang digunakan sebagai rawatan untuk penyakit kuning pada bayi yang baru lahir, dan dalam kebanyakan kes, adalah tanpa komplikasi. Namun terdapat beberapa risiko yang jarang berlaku yang diketahui oleh anda.

Perubahan warna

Bronze Baby Syndrome adalah komplikasi yang jarang berlaku akibat fototerapi. Kulit bayi yang mengalami keadaan ini akan bertukar warna kecoklatan bercampur kelabu gelap, termasuk warna air kencing, dan serum.

Tiada rawatan diperlukan kerana ia akan hilang secara perlahan-lahan sebaik sahaja fototerapi dihentikan.

Kulit menjadi kemerahan (purpuric light eruption)

Dalam sesetengah kes-kes yang jarang berlaku, bayi yang menghidap jaundis kolestatik boleh menyebabkan kulit melepuh atau luka akibat fototerapi.

Bagaimana memaksimumkan keputusan fototerapi dan keselamatan bayi

Jika bayi anda yang menghidap jaundis memerlukan rawatan fototerapi, terdapat cara untuk memaksimumkan keberkesanan dan mengurangkan kesan sampingan.

Gunakan alat pelindung mata

Bagi bayi yang akan menjalani rawatan fototerapi, mereka perlu memakai alat pelindung mata sepanjang rawatan. Namun adalah baik untuk ibu bapa mengesahkan dengan penyedia penjagaan kesihatan mereka tentang perkara ini.

Yang Berkaitan:  15 Petua Hilang Cirit Birit Bayi Di Rumah Ibu Baru Mesti Tahu

Urutan

Satu kajian mendapati bahawa apabila fototerapi digabungkan dengan urutan, tahap bilirubin dan kekerapan pergerakan usus bertambah baik berbanding dengan bayi yang menjalani rawatan fototerapi sahaja.

Susukan bayi sebelum dan selepas

Selain menjadi sumber keselesaan untuk bayi, terdapat bukti bahawa susu ibu mengandungi antioksidan untuk membantu bayi mempertahankan diri dari komplikasi kesihatan tertentu.

Tepung benih barli

Seperti yang disebutkan sebelum ini, tepung benih barli boleh disapu pada kulit bayi sebelum sesi fototerapi boleh mengurangkan tahap bilirubin dengan lebih cekap.

Apa yang patut dilakukan jika fototerapi tidak berkesan?

Bayi yang baru lahir yang tidak memberikan tindak balas dengan baik terhadap fototerapi mungkin mempunyai isu lain, seperti jangkitan saluran kencing (UTI). Dalam kes ini, UTI akan memerlukan rawatan lain agar jaundis dapat dipulihkan.

Jika wujud isu atau keadaan kesihatan lain, doktor bayi anda boleh mengesyorkan IV jika fototerapi tidak berkesan ke atas bayi anda.

Keperluan untuk pemindahan darah atau immunoglobulin, sejenis protein dalam darah yang mengurangkan tahap antibodi, jarang berlaku tetapi mungkin disyorkan dalam kes-kes yang teruk.

Adakah penyakit kuning atau jaundis membawa maut?

Dalam kebanyakan kes, penyakit kuning pada bayi yang baru lahir akan hilang dalam tempoh 2 minggu dan tidak memerlukan rawatan perubatan.

Tetapi adalah perlu dan penting untuk memantau mana-mana bayi dengan jaundis, kerana komplikasi mungkin berlaku.